ye-logo.v1.2

Як обрати стиглий кавун та диню

Здоров'я 8589
Стиглий кавун повинен "звучати".Фото tochka.net
Стиглий кавун повинен "звучати".Фото tochka.net

Вересень - чудовий час, щоб насолоджуватися соковитими баштанними культурами. У цю пору значно збільшуються шанси, що плід виріс самостійно, без великої кількості добрив. Та як обрати насправді смачний та стиглий кавун або диню?

Зверніть увагу на хвостик, звук та колір 
Перш за все зверніть увагу на розміри. Кавун потрібно вибирати не найбільший і не найменший — кілограмів на 5-7. Остерігайтеся гігантських ягід - цілком можливо, що кавун отримав забагато добрив.
По-друге, огляньте забарвлення шкірки кавуна. Воно повинно бути контрастним, тобто повинні бути максимально чітко виражені світлі і темні смуги. Темні, майже чорні смуги свідчать про те, що плід отримував багато поживних речовин, мав інтенсивний і повноцінний обмін речовин.
На дотик шкірка повинна бути дуже твердою: проколоти її нігтем ви нізащо не зможете, якщо кавун стиглий! Коричнева і волога шкірка — ознака того, що кавун перестиг.
Також слід звернути увагу на хвостик, якщо його продавці не обрізали під корінь. Хвостик повинен бути помірно сухим: надто сухий хвостик свідчить про те, що плід зрізали кілька тижнів тому. Зате мокрий зелений хвостик — майже цілковита гарантія незрілого плоду.
У кавуна повинна бути пляма на боку. Вона утворюється у місці контакту кавуна із землею. І якщо вона є, це означає, що кавун встиг дозріти на грядці. Колір плями повинен бути насичено-жовтим або (ще краще) темно-помаранчевим, але не білим!
Якщо усі перелічені факти вас не запевнили, що кавун справді стиглий, можете провести наступну процедуру. Кладете кавун у ліву руку, а правою гарненько плескаєте його по боку. Кавун повинен резонувати, віддаватися у лівій руці.
Також існує думка, що кавуни-«дівчатка» - смачніші. У «дівчаток» низ кавуна більш плаский, а кружечок на ньому широкий.
Диню обирайте за запахом
Якщо до вибору кавунів ми ставимося більш-менш ретельно, то дині, як правило, обираємо навмання. Але даремно. За її зовнішніми ознаками також можна визначити ступінь стиглості плоду.
Найголовніше, на що потрібно звернути увагу, - це запах. Якщо диня пахне, вона стигла. І чим сильніший запах, тим краще. Диня може пахнути ананасом, ваніллю і навіть грушами. Якщо ж вона не пахне нічим, або пахне лише зеленню, таку диню відкладайте в сторону - вона не достигла.
Якщо натиснути на шкірку пальцями, диня повинна трішки пружинити. Якщо вона тверда, значить, ще зелена. Якщо, навпаки, пальці провалюються, значить диня перезріла і скоро зіпсується. До того ж, вона може виявитися гіркою біля шкірки.
Корисні поради
Часто продавці пропонують розрізати плід, щоб переконати вас у стиглості. В жодному разі не дозволяйте цього робити. Адже плід не митий, а ніж у продавця навряд чи стерильний. Також не купуйте плоди з чорними плямами та тріщинами. Купувати пошкоджені плоди навіть небезпечно: хвороботворні бактерії – збудники сальмонельозу і ботулізму – на їх поверхні розмножуються дуже швидко.

Підготувала Ксенія ЖУЖА





 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую