ye-logo.v1.2

У Європу - «дикуном» (ФОТО)

Суспільство 5484

Молодий хмельничанин Роман Климович здійснив захоплюючу мандрівку Європою.

За 20 днів він не лише встиг відвідати головні столиці Старого світу та їхні визначні місця, а й потрапити у різні пригоди. Він ночував у незнайомих людей, безкоштовно катався у метро, харчувався у сирному магазині, вперше поїздив автостопом, заблукав у Луврі, та ще й потрапив на концерт улюбленої групи “Metallica”. І це ще не все... До того ж, під час мандрівки він жодної копійки не витратив на житло.
Як не дивно, це була перша поїздка хмельничанина за кордон, та й подорожами Україною він не надто захоплювався раніше. Підштовхнула Романа до такого кроку звичайна нудьга. “Я сидів в місті без роботи, посварився з дівчиною. Мене брала нудьга, і я вирішив розвіятися за допомогою подорожі, - розповідає хлопець. - Навіть не думав, що буде настільки цікаво!”. Зате результат виявився приголомшливим: тепер Роман залюбки мандрує та вже складає грандіозні плани на майбутнє.


Про автостоп та “Metallica”
Під час мандрівки “дикуном” по Європі Роман їздив і автобусами, і потягами. До речі, тут він вперше спробував автостоп. “Це було і цікаво, і трохи важкувато. Особливо на сучасних європейських автострадах, де місце для “голосування” не так вже й легко знайти. Зате тепер в Україні я практикую автостоп залюбки”, - ділиться мандрівник.
Цікавий момент, що за кермом чотирьох автівок, які підвозили його попідряд із італійського Мілана до швейцарського Цюриха, були жінки.


Хмельничанин побував у Мілані, Цюриху, Парижі, Амстердамі та Берліні. Він піднімався на Ейфелеву вежу, споглядав “Джоконду” та інші відомі картини у Луврі, був біля Рейхстагу у Берліні, на вулиці Червоних ліхтарів та в кофішопах Амстердама. “Мені сподобалося в кожному місті по-своєму, в кожному своя неповторна атмосфера. Тим паче, що де б я не був, усюди мені зустрічалися привітливі та доброзичливі люди. Вони допомагали знайти потрібну вулицю, розібратися у схемі метро, годували, приймали на нічліг. Ще й гарна вдача була зі мною”, - каже Роман.
До речі, про вдачу. У Парижі якраз намічався концерт улюбленої групи хмельничанина (до речі, теж музиканта), - легендарної “Metallica”. Знайомі в Парижі, які купили квитки за місяць вперед, переконували Романа, що перед концертом квитків не буде. Хіба що він переплатить втридорога. Та хмельничанин вирішив спробувати, - і без проблем купив квиток у першу фанзону за 70 євро. Цікаво, що у знайомих були такі ж квитки по 72 євро!
“Це круто! На гігантському стадіоні у Парижі, серед 60 тисяч фанів. Легендарні рокери були неперевершені!”, - згадує Роман.


Ночував у незнайомих людей
З ночівлями у мандрівника теж вийшла цікава історія. За усю мандрівку він не витратив жодної копійки на готелі чи гест-хаузи. Ночував здебільшого у людей, з якими познайомився через соціальну мережу для мандрівників couchsurfing.org. «Це дивовижна штука! Тепер у мене стільки знайомих і друзів у Європі, - каже хмельничанин. - «Каучсерфінг» не лише дає можливість знайти безкоштовний нічліг у таких же, як ти, мандрівників у будь-якому куточку світу. Таким чином я мав можливість поспілкуватися з дуже цікавими людьми, зануритися у місцеве життя, побути в реальних побутових умовах європейців».


Одну ніч у Парижі Роман провів у хлопця, з яким познайомився у цей же день на Монмартрі. А в Амстердамі він жив у Мартіна, з яким випадково познайомився в Україні (коли ще й гадки не мав, що буде подорожувати) та на всяк випадок обмінявся координатами. “Мартін дав мені велосипед. Я вмикав улюблену музику на плеєрі, сідав за кермо і цілими днями ганяв містом. Відчуття неперевершені, - згадує мандрівник. - Тільки на четвертий день перебування в Амстердамі я дізнався, що там є метро!”


Поїздка змінила світогляд
У хмельничанина залишилося багато інших спогадів про мандрівку. Наприклад, як він у Парижі заходив у метро через вихід, щоб не платити за проїзд, як в Амстердамі харчувався у сирному магазині, де влаштовувалася безкоштовна дегустація, як мав проблеми з поліцією через те, що грав на гітарі у недозволених місцях...
Поїздка не лише принесла йому яскраві враження та новий досвід, а й трохи змінила його світогляд.
Наостанок він додає: «Поїздка мені дуже сподобалася, є на що подивитися і чому повчитися. Рівень життя, сервіс та світогляд відрізняються від нашого. Наприклад, зарплата в Берліні 1500 євро, гірський велосипед коштує 400 євро, оренда житла - 600, одяг і продукти дешеві. Тобто, за зарплату можна дозволити собі хорошу покупку. У нас велосипеди теж 400 євро коштують, але це вже зовсім інша історія...».

Фото з архіву мандрівника.


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую