ye-logo.v1.2

Усе життя присвятив лісовому господарству

Суспільство 7411
Фото: автора

83-річний хмельничанин Петро Дідик понад 60 років працював у лісовій галузі, а зараз трудиться над увіковічуванням пам’яті про подільських лісівників

Петро Андрійович майже все життя пропрацював у лісовому господарстві. За 69 років трудового стажу пройшов тривалий шлях від простого лісничого до директора лісового господарства. Зараз, перебуваючи на заслуженому відпочинку, Петро Андрійович продовжує працювати — створює музей “Лісівники Хмельниччини”, щоб згадка про тих, хто вирощує ліс, залишилася в історії назавжди.

З Америки в колгосп
Народився Петро Дідик у 1929 році у селі Ярославка Летичівського району у родині лісівника, і пішов стежкою батька. Його життєва доля не менш цікава, ніж у сина.
«У батька було три сестри і два брати, мало землі. У 1914 році, ще молодим парубком, він поїхав на заробітки в Америку, де працював у шахті. Одного разу сталася аварія і батька завалило, сім діб був під землею. Коли його визволили з-під завалу та підлікували, то вручили компенсацію - суму, рівноцінну нинішньому мільйону гривень», - розповідає Петро Андрійович.
Отримавши гроші, чоловік повернувся на Батьківщину, де купив три десятини землі, худобу, побудував найкращу хату в селі, одружився й виховав чотирьох дітей. Петро — наймолодший серед них.
Коли почалася колективізація, батько вступив до колгоспу, хоча дуже не хотів. Дружина наполягла. «Колгоспну конюшню зробили на нашому господарстві, що було одним з найкращих у Ярославці, а батька призначили старшим конюхом», - каже син.
У 1936 році батько вийшов з колгоспу, за що став “ворогом народу” і отримав вирок п’ять років в’язниці. Однак через два роки зміг повернутися у рідне село, де працював лісничим у Пархомицькому лісництві.

Стопами батька
Петро Дідик почав працювати рано, з 14 років. Спочатку був їздовим, возив місцевого лісівника на конях. І саме він підштовхнув Петра до лісової галузі - направив його на навчання.
Петро Дідик закінчив Сторожинецький лісовий технікум, згодом — Львівський лісотехнічний інститут. Працював 15 років лісівником у різних куточках України: у Хмельницькій, Львівській, Миколаївській та Волинській областях, потім головним інженером, директором лісового господарства.
У 1952 році одружився. У сім’ї Валентини Дмитрівни та Петра Андрійовича було два сина та одна донька. Донька трагічно загинула у 18 років, старший син помер два роки тому. Дружини теж немає вже понад 20 років.
У 1977 році Петро Андрійович перебрався до Хмельницького, де пропрацював у обласному управлінні лісового господарства України 20 років.
Вийшовши на пенсію, не покинув улюблену роботу. З тих пір і по сьогодні обіймає посаду заступника голови Хмельницької обласної організації Товариства лісівників України.

Щоб пам’ятали
Після виходу на пенсію у Петра Андрійовича з’явилася ідея увіковічнити пам’ять лісівників, які трудяться для людей та народного господарства. «Вони творять благородну справу, результат якої не бачать, а його зможуть оцінити вже їхні діти та онуки. Вони заслуговують на повагу, - пояснює чоловік. - Я вирішив, що пам’ять про кожного з них має жити».
Петро Дідик почав працювати в архівах, їздити по лісництвах та збирати матеріали. Результат його праці можна побачити у музеї «Лісівники Хмельниччини», розташованому у приміщенні Хмельницького обласного управління лісового господарства України.
Тут зібрана інформація - фотографії, біографічні дані, документи - про усіх працівників, від простих лісничих до керівників галузі, починаючи з 1937 року. Всього Петро Андрійович дослідив архіви про понад дві тисячі працівників. Є тематичні альбоми, наприклад, «Заслужені лісівники України», «Директори лісгоспів Хмельниччини», «Головні лісничі», стенди з фотографіями.
Тут можна знайти цікаву та корисну інформацію, наприклад, скільки гектарів лісів засаджено в області за останні 60 років чи що перший міністр лісового господарства України Борис Лук’янов був вихідцем із Хмельницької області.
Зараз Петро Дідик завершує роботу над «Енциклопедією лісівників Хмельниччини» у десяти томах, де у алфавітному порядку розміщена інформація про працівників лісової галузі. Є тут дані і про самого автора, який присвятив більшу частину свого життя лісовому господарству.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую