ye-logo.v1.2

Найкращий час для висаджування розсади — кінець квітня-початок травня

Суспільство 15827

Світлана Макаренко з села Розсохи, що на Деражнянщині, про розсаду знає все, адже цю щиру інтелігентну жінку, не замислюючись, можна назвати професором у галузі рослинництва.

 Перець, морква, капуста, дині та кавуни, момордика, мілано, артишоки, малина, полуниця, баклажани, огірки, помідори, арахіс, безліч квітів, лікарські трави — ось далеко не повний перелік того, що росте у пані Світлани на присадибній ділянці. Крім того, вона вже понад десять років очолює громадську організацію «Крокус», яка об’єднує городників та садівників Деражнянщини. “Щоб виростити вдома міцну розсаду й уникнути розповсюджених помилок, потрібно дотримуватися певних правил, - каже Світлана Анатолівна. - Розсаду помідорів та баклажанів слід обов'язково пікірувати, а ось перець цього не потребує. До горщиків чи ящиків із перцем варто час від часу підсипати грунт. Поливати розсаду потрібно дуже обережно. Бажано щоб верхній шар землі добре підсохнув. Неприпустимо доливати воду, якщо грунт ще вологий. Ви ризикуєте тим, що у ваших рослин з'явиться коренева гниль, вони хворітимуть і навіть можуть загинути. Не лякайтеся, якщо розсада прив'яла. При пересушуванні грунту коренева система ще більше розвивається, адже сама шукає вологу й при цьому росте вглиб. Після поливання розсада знову “відживе”.

Розсада помідорів перед висадкою повинна мати 6-8 листочків
“При висадці томатів в грунт потрібно викопати не дуже глибоку лунку й засипати її приблизно на дві третини перегноєм, 5 г фофату та півсклянками деревного попелу, - ділиться досвідом Світлана Анатоліївна. - Все ретельно перемішати із землею й влити 2 л води. Лише тоді можна висаджувати рослину. Найкращою розсада вважається тоді, коли має приблизно 6-8 листочків. Якщо ж на кущику їх більше — вона переросла. В такої рослини стебло не відповідає кореневій системі й перш ніж у помідорах утвориться допоміжне коріння, пройде тривалий час. Якщо ж ви не вслідкували й розсада переросла, то садити її потрібно в лунку з нахилом, попередньо обірвавши нижні листочки.
Перець перед висаджуванням в грунт в жодному разі не можна заглиблювати більше, ніж на 1-2 см, оскільки у нього досить швидко дерев'яніє стебло й потім ослизає. Воно не пускає корінці й перчики потім родяться дрібненькі та некрасиві, а сама рослина хворіє все літо. Це ж стосується й баклажанів. А ось капуста заглиблюється до перших справжніх листків. При висадці цієї культури потрібно обов'язково додавати в лунку попіл та перегній, оскільки вона не переносить кислий грунт і любить азот. Але в жодному разі не гній! Ним краще підживлювати малину, огірки та гарбузові”.

Щоб уникнути чорної ніжки потрібно пропарювати грунт
“Чорна ніжка — найпоширеніше захворювання розсади, проявляє себе при низькій температурі, перезволоженні, нестачі світла, загущених посівах і поганому грунті. Основним же джерелом зараження є земля — де бактерії знайшли собі притулок у рослинних залишках, - каже Світлана Анатолівна. - Щоб уникнути цього захворювання потрібно перед посівом насіння просмажувати або пропарювати грунт (полити окропом). Для помідорів та баклажанів це слід робити обов'язково. Але, якщо на вашій розсаді вже з'явилася чорна ніжка, посипте рослини попелом і полийте грунт темно-рожевим розчином марганцівки. Потужним препаратом проти кореневої гнилі розсади, а також проти несправжньої борошнистої роси є препарат “Превікур Енерджі”. Він також стимулює ріст розсади огірка, томата, перцю, баклажана й кавуна”.

Перед висаджуванням потрібно “загартувати” розсаду
Пані Світлана запевняє, що якщо правильно “заправити” землю, то підживлювати розсаду не потрібно. Адже занадто “виплекані” рослини потім часто хворіють. “Взагалі, перед висаджуванням у відкритий грунт розсаду потрібно “загартувати”, - радить городниця. - Тобто спочатку ящики з вашим майбутнім врожаєм слід виносити на вулицю на дві години, потім — на половину дня, на ніч, на цілу добу... І лише після такої адаптації рослини можна висаджувати на постійне місце. Пам'ятайте, що кімнатна розсада з підвіконня чи балкону дуже ніжна, вона швидко “горить” на сонці, жовтіє та може замерзнути. Тому слід подбати про її захист. Варто придбати хороше агроволокно (хоча б “тридцятку”!) і прикривати ним розсаду. Дехто використовує пластикові пляшки. Через два тижні після пересаджування рослини можна підживити: полити збродженим курячим послідом, розведеним водою (1:10), коров'ячим гноєм з водою (1:5) + відро попелу. Це запорука того, що вони будуть міцними та витривалими. Але, якщо ви бачите, що листочки красиві, мають темно-зелене забарвлення, то підживлення можна провести аж перед цвітінням”. За словами Світлани Анатоліївни, поспішати з висаджуванням розсади у відкритий грунт не варто, адже погода нині дуже непередбачувана. Жінка радить робити це наприкінці квітня-напочатку травня. Саме цей час досвідчена городниця вважає найоптимальнішим для рослин, коли грунт прогрівся якмінімум до +8-15ºС. Досвідчені городники можуть визначити це рукою, але можна використовувати і звичайний термометр.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую