ye-logo.v1.2

Хмельницькі євреї почали святкувати Песах (ФОТО, ВІДЕО)

Суспільство 4190

Община провела ритуальну вечерю з мацою та розповідями про іудейські традиції.

Песах — одне з чотирьох найбільших іудейських свят. Слово “песах” перекладається як “пройшов повз”. Згідно П'ятикнижжя, напередодні останньої з десяти єгипетських кар - ураження первістків - Бог наказав євреям заколоти ягнят, засмажити їх м'ясо, а їх кров'ю помітити одвірки. У ніч 14 нісана Бог «пройшов повз» будинки євреїв і вони були врятовані, в інших же будинках загинули всі первістки.


В Ізраїлі Песах святкується сім днів, за його межами — вісім. 14 квітня євреї Хмельницького зібралися в общинному центрі “Тхія” на перший седер — святкове зібрання із споживанням традиційної їжі.
“На тарілці має бути картопля, хрін, яйце (символ відродження), м'ясо (символ жертовності), перші весняні гіркі овочі (символ болю втрат) і солодка суміш яблук, горіхів і кориці (символ світлого майбутнього). Людина має випити чотири келихи червоного вина, його можна замінити соком”, - розповідає менеджер з роботи з клієнтами ХБФ “Хесед Бешт” Ольга Нікітіна.


Ще один обов'язковий продукт святкового столу — маца (прісний хліб). Якщо в давнину його готували в єврейських оселях, зараз — на фабриці. Мацу, освячену рабином у Києві, розсилають у кожну родину. “Хесед Бешт” забезпечив мацою подільські єврейські родини.


“У цей день ми радіємо, що є єдиним народом, незважаючи на те, що живемо в різних країнах. Традиції слід берегти, щоб передати їх нащадкам і зберегти наш народ”, - розповідає член общини Софія Сагалова.
“Іудаїзм — консервативна релігія. Як і п'ять тисяч років тому, ми святкуємо Песах зараз. Можливо, саме завдяки цьому змогли не асимілюватися серед інших народів, - каже Ольга Нікітіна.”

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую