ye-logo.v1.2

Пригоди на Балканах. Акрополь — популярна старовина.

Туризм 3734

В Афінах хмельничани ознайомилися із Парфеноном та іншими знаменитими пам'ятками.

Афіни - одне з найпопулярніших міст світу. Його часто показують у фільмах, описують у книгах, сюди щороку приїздять натовпи туристів. Найбільше їх приваблює у старовинному місті скеля, яка називається Акрополіс. «Акро» в перекладі з грецької означає високий, а «поліс» - місто. У кожному грецькому місті був свій акрополь. Хмельничани Анна Думанська та Богдан Місюренко не могли оминути одну з найвизначніших пам'яток не лише Балкан, а й усього світу.
“Хоча Акрополь - не найвища гора в Афінах, але місце це було вибрано з трьох причин. По-перше, на вершині є велике плато, придатне для спорудження будівель. По-друге, на схилах гори били джерела, а, значить, існував доступ до питної води. І по-третє, пагорб з трьох боків мав круті схили і з одного боку був пологим, що ідеально підходило для створення укріплень”, - діляться інформацією мандрівники.


Це місце, висотою 156 м над рівнем моря, люди почали заселяти ще чотири-сім тисяч років до н.е. Пізніше торф'яні скелі укріпили кам'яними стінами товщиною 5 метрів. Легенда розповідає, що їх будували істоти Кіклопи, які володіли надприродною силою. У наші дні частина цих стін ще збереглася.
Великою тривогою останніх десятиліть стало руйнування мармуру. Залізні конструкції, які використовувалися для з'єднання і зміцнення мармурових частин, руйнували камінь. У результаті викидів в атмосферу вихлопних газів відбулося підвищення вмісту сірки в повітрі, що призвело до перетворення мармуру в вапняк. Щоб запобігти руйнації, частина залізних конструкцій була витягнута і замінена латунними. Однак протидіяти хімічному руйнуванню неможливо, тому частина скульптур була замінена копіями. Оригінали зберігаються в музеї.
На вершині Акрополя є такі місця: Пропілеї - урочистий вхід, храм Ніки Аптерос - незвичайно витончений мармуровий храм, Парфенон - храм богині Афіни, найбільший пам'ятник давньогрецького мистецтва.


“Вхід в Акрополь коштує 12 євро. За цим же квитком можна також відвідати ще п'ять пам'яток, які розташовуються поруч з горою. Такий квиток дійсний чотири дні, тому можна не поспішати оббігати все за один день. Але є дні, коли подивитися все це можна абсолютно безкоштовно. Зазвичай, це дні державних свят, числа яких можна дізнатися в інтернеті. Ми теж потрапили в один з них, це було 18 квітня. Цього числа відзначався день пам'ятників, до того ж з цією датою співпала Страсна п'ятниця, - розповідають Аня і Богдан. - Але якщо такі дні не збігаються з вашим перебуванням в Афінах і ви не хочете витрачати 12 євро, то можна безкоштовно за 10 хвилин пішки піднятися на сусідню гору Філопаппу. З вершини відкривається прекрасний вид не тільки на Акрополь, а й на все місто Афіни”.


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую