ye-logo.v1.2

Хто, як і чим допомагає переселенцям з Криму та Сходу

Суспільство 3496
Дмитра Скрипника
Активістка Тетяна Воронцова: «Все, що отримаємо від людей і що роздамо, будемо контролювати і фіксувати».. Фото: Дмитра Скрипника

“Якби не небайдужі люди, біженці були б голодні і холодні”, - вважає волонтерка, член ради Майдану Тетяна Воронцова

  Нині на Хмельниччині є 476 переселенців з Криму та 391 зі Сходу. Держава забезпечує їх житлом, а от побутові речі, одяг, взуття та харчування — це, як правило, допомога місцевих жителів та благодійних організацій. У червні повноваження опікуватися біженцями передали державній службі з надзвичайних ситуацій. Саме при МНС створено регіональний штаб з питань соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів АТО. “Ми маємо дані про біженців, якщо вони не приїхали до родичів, а реєструються в управлінні соцзахисту, звертаються в лікарні. Тож якщо є проблеми з переселенцями — дзвоніть 101! - пояснює керівник штабу Віктор Кривий. - У нас є реєстр помешкань, де вони можуть оселитися. А щодо іншого забезпечення — працюємо з громадськими організаціями”.
«Кримчани загалом поприїжджали до родичів, чи , як мінімум, з найнеобхіднішими речами. А от переселенці зі східних областей... Якось сім’я прибула в Хмельницький з однією сумкою та з трьома дітьми. Деякі надто вибагливі, часом гидують вживаним одягом та житлом в сільській місцевості. Але у нашому фонді до всіх ставляться з розумінням, адже люди бувають різні,» - розповіла заступник голови обласної організації «Червоний хрест».
Очільниця соціального департаменту в Хмельницькій раді Майдану Тетяна Воронцова каже, що їм за короткий час вдалося створити свої бази даних і біженців, і благочинників. “Ми з однодумцями розповсюджували інформацію про потреби біженців в соціальних мережах, потім заручились підтримкою обласного управління соціального захисту, - ділиться Тетяна. - Відгукується багато небайдужих хмельничан, адже якби не вони, переселенці у нас були б холодні і голодні, бо держава дбає лише про житло та дає невеличку матеріальну допомогу. Деяких ми спочатку поселяли в себе, у знайомих, один чоловік надав у безоплатне користування свою квартиру в Хмельницькому. Зараз ми визначилися з місцем, куди можна приносити продукти, одяг, засоби гігієни — це Соборна,75, там де знаходиться Самооборона. У цьому приміщенні нам виділили кімнату під склад, члени ради Майдану постійно чергуватимуть там. Хто хоче допомогти — телефонуйте 70-76-77, 0678659706”.
15 сімей переселенців з 19 неповнолітніми дітьми прихистив благодійний фонд «Карітас». Їм дають одяг, двічі на день харчують. А ще фонд сприяє переселенцям у пошуку роботи, допомагаючи правильно скласти резюме та зорієнтуватися в місті. Громадська організація «Ксена» дбає про біженців, надаючи гуманітарну та харчову допомогу, а також особливу увагу приділяє дітям: з ними регулярно займаються психологи та педагоги.
Громадські активісти припускають: якщо події на Сході будуть розвиватись так, як зараз, то незабаром слід очікувати другу хвилю переселенців з цих областей. У фондах не виключають , що і кримчани ринуться на материкову Україну, адже у зв’язку з поганим курортним сезоном люди в деяких регіонах Криму відчувають значну матеріальну скруту.
На жаль, попри пробудження національної свідомості і напружений стан в країні, шахраї не сплять. Тому юристи радять: якщо хочете комусь допомогти грошима, спочатку поцікавтесь реєстраційними документами фонду, якщо ж кидаєте гроші в скриньку на вулиці - персональними посвідченнями волонтерів.
Зрештою, можете купити продукти, одяг, засоби особистої гігієни самі, і передати їх біженцям зі Сходу чи Криму напряму.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую