ye-logo.v1.2

На оновлення світлофорів у Хмельницькому потрібно понад три з половиною мільйони гривень

Суспільство 3094
Тридцятирічний контролер світлофорного об
Тридцятирічний контролер світлофорного об'єкту.. Фото: автора

Невдовзі у нашому місці три перехрестя обладнають новими світлофорними об'єктами.

У Хмельницькому більшість світлофорів уже давно відпрацювали свій ресурс, проте їх продовжують експлуатувати, адже на заміну не вистачає грошей.
“У місті багато світлофорів і контролерів до них потрібно міняти. Деякі уже відпрацювали понад тридцять років. На 13 контролерів управління ЖКГ виділило нам 525 тисяч гривень. До кінця року маємо їх поставити, головне, щоб процедура оформлення тендеру не зірвалася”, - пояснює директор комунального підприємства по будівництву, ремонту та експлуатації доріг виконавчого комітету Хмельницької міської ради Олег Нестерук.
Виявляється, найдорожчим у світлофорному об'єкті є не “коробка”, яка подає кольоровий сигнал водію, а контролер. Саме від нього залежить взаємодія усіх світлофорів на перехресті.
“На тих об'єктах, де ми використовуємо нові контролери харківського виробництва, у нас проблем немає. Вони надійні. Нові контролери уже підключені до автоматичної системи керування дорожнім рухом і запрограмовані. Також ми можемо переключати світлофор чи перевірити його справність дистанційно. На старих контролерах радіоапаратури немає, тому, коли стається поломка, ми не можемо одразу дізнатися про це”, - розповідає начальник спеціалізованої монтажно-експлуатаційної дільниці комунального підприємства по будівництву, ремонту та експлуатації доріг Юрій Хамрик.
Вартість одного контролера становить близько 40 тисяч гривень і це без ПДВ. Хмельницькому ж необхідно 66 ось таких пристроїв. Ще близько півмільйона гривень потрібно на радіоапаратуру, самі ж світлофори обійдуться у більш ніж чверть мільйона гривень.
“Зараз на світлофори уже встановлюють спеціальні датчики, які аналізують завантаження дороги і коригують роботу контролера, щоб розвантажити той чи інший напрямок. У нас же деякі контролери віком понад тридцять років, а найстарішому — 34 роки. Хоча вони повинні працювати максимум вісім років. От і порахуйте скільки вони перепрацювали”, - говорить Юрій Хамрик.
Попри такий невеселий стан справ, у Хмельницькому невдовзі обладнають світлофорами три перехрестя: Інститутська — Хотовицького, Кам'янецька — Смотрицького та Грушевського — Прибузька. Оновлять світлофори на перетині вулиць: Інститутська — Кам'янецька, Гагаріна — Камянецька та на зупинці “Залізничний вокзал”, де облаштують “кишеню”.

Новий контролер вартістю близько 40 тисяч гривень

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую