ye-logo.v1.2

Хмельницьке СБУ розслідує спробу російських спецслужб викрасти український військовий літак

Кримінал 3015
Фото: airwar.ru

Для цього головне розвідувальне управління Російської Федерації завербувало заступника командира авіаційної ескадрильї.

Служба безпеки України не допустила реалізацію спланованого російськими спецслужбами угону на територію РФ українського військового літака-розвідника “СУ-24М”.
22 вересня правоохоронці затримали завербованого російською військовою розвідкою для виконання цього завдання 44-річного заступника командира авіаційної (розвідувальної) ескадрильї, який брав участь у проведенні АТО.
СБУ встановила, що залучення українського військовослужбовця до реалізації злочинних намірів російські спецслужби здійснювали у кілька етапів.
“Пропозиція здійснити угон літака в РФ за матеріальну винагороду вперше була озвучена братом затриманого - громадянином Росії, полковником збройних сил Російської Федерації у відставці, під час відвідування у червні України, - повідомляє прес-центр Служби безпеки України. - Згодом, за задумом представників головного розвідувального управління генерального штабу збройних сил Російської Федерації, дружина та неповнолітня донька льотчика під час відвідин російських родичів були затримані в аеропорту Москви при проходженні паспортного контролю та примусово утримувалися близько трьох тижнів у готелях Москви та Санкт-Петербурга.”
У цей час співробітник російської військової розвідки із псевдонімом «Главврач» встановив контакт із затриманим та запропонував здійснити перегін літака “СУ-24М” на один із аеродромів Росії. Натомість український льотчик отримав би звання полковника збройних сил Російської Федерації, продовження льотної кар’єри, житло в Росії та 30 тисяч доларів винагороди. В іншому разі, українському військовому погрожували фізичною розправою над його рідними. У результаті затриманий погодився на співпрацю із росіянами.
Льотчик повинен був у ході виконання бойових польотів у зоні АТО здійснити угон бойового літака та посадити його на аеродромі у Курську. Для виведення викраденого літака на аеродром посадки його повинен був зустріти російський літак. У разі неможливості посадити літак на визначений аеродром через загрозу застосування засобів протиповітряної оборони, пілот мав катапультуватися над територією Російської Федерації.
“Протягом серпня-вересня здійснювалася підготовка до угону. «Главврач» вимагав здійснити його якнайшвидше, погрожуючи фізичною розправою над родиною льотчика. До проведення акції затриманого постійно схиляли в ході телефонних дзвінків з території РФ його брат та дружина”, - йдеться у повідомленні СБУ.
Листування з російським розвідником здійснювалося через електронну пошту шляхом передачі шифрованих електронних повідомлень. Проте контррозвідка Служби безпеки України своєчасно викрила злочинні наміри та усунула пілота від польотів.
Слідчий відділ управління СБУ у Хмельницькій області розпочав кримінальне провадження за статтею 111 Кримінального кодексу України - державна зрада. Льотчику загрожує до 15 років позбавлення волі.
“Цього б не трапилося, якби військовослужбовець вчасно повідомив українські спецслужби про спроби його завербувати та не допустив виїзду родини на територію РФ, - запевняють у СБУ. - Контррозвідка попереджає військовослужбовців про небезпеку провокацій з боку іноземних спецслужб та закликає бути пильними і залишатися вірними присязі Народу України.”

Коментарі:

kika 03.10.2014 04:26

sadcvcc

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую