ye-logo.v1.2

Річниця Майдану у Хмельницькому: чиновники, офіціоз і… хліб (ФОТО)

Євромайдан 4661

На головній хмельницькій площі – знову людно. Понад три сотні активістів, чиновників і просто хмельничан зібралися, щоб відзначити річницю початку Революційних подій.

Знову, як і рік тому, над Майданом майорять жовто-блакитні прапори, стрічки. Тут і там підносяться вгору плакати. Горять лампадки. І так, ніби звідусіль – очі. Очі Небесної сотні. Загиблої Сотні, яка дивиться на живих.
Цей Майдан не такий, як рік тому. На зміну енергії молоді, яка першою вийшла на Майдан і першою лягла під кийки «Беркуту», сьогодні тут – суцільний офіціоз, де головну скрипку грають чиновники. Нехай навіть вони – «з народу», який, саме завдяки Революції Гідності, дав їм шанс зайняти місця у владних кабінетах.
Традиційно-урочисто все починається з гімну України у виконанні «Козаків Поділля». Далі – промови. Голова Хмельницької обласної ради Іван Гончар. Тимчасово виконуючий обов’язки голови Хмельницької обласної державної адміністрації Олександр Симчишин. Секретар Хмельницької міської ради Костянтин Чернилевський. Кілька активістів. Дійством диригує артист Хмельницького обласного театру ім. М. Старицького Степан Бортнійчук.


З тих, хто 21 листопада 2013-го першими вийшли на Майдан на знак незгоди із політикою тодішнього президента (з чого, власне, все й почалося), цього року – одиниці.
«Мені нічого сказати. Я поки лише спостерігаю. Бачу, що нічого не навчилися: ні минула влада, ні ця, яка прийшла після Революції Гідності», – все, що зміг сказати активіст, колишній комендант Майдану Юрій Смаль, який спостерігав за урочистостями, стоячи осторонь.


А тим часом в куточку, подалі від офіціозу, активісти різали та ділили між учасниками мітингу поминальний коровай. 


Наостанок, покінчивши з офіціозом, біля портретів Небесної сотні поклали квіти. Чиновники, активісти, просто люди. Вшановуючи пам’ять та дякуючи за ще один шанс.


І вже зовсім потім, коли всі-всі урочистості закінчилися, учасники мітингу, гуртуючись один із одним, змогли нарешті просто поспілкуватися, поділитися спогадами про минуле, поговорити про сьогодення.


Молодь, вишикувавшись у колону, пройшла ходою до будівлі СБУ та скверу ім. Т. Шевченка.
А увечері усі, хто хотів згадати рік, що минув, мали змогу переглянути у кінотеатрі ім. Т. Шевченка фільм «Зима, що нас змінила».

Від редакції: У рубриці "Майдан. Рік по тому" ми збираємо історію Євромайдану, Революції Гідності та спогади про Небесну сотню. Пишемо про те, як склалося життя поранених на Майдані. Аналізуємо ситуацію в країні та області, зміни загалом та у кожному з нас... І все - це словами рідних, друзів, близьких Небесної сотні, учасників Майдану, вас, читачів. Читайте, пишіть, додавайте, згадуйте та аналізуйте разом із нами. Адже історію пишемо ми.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую