ye-logo.v1.2

Зовнішня торгівля українських регіонів: Хмельниччина «тягнеться» до Європи (ІНФОГРАФІКА)

Економіка 2928
Фото: eurointegration.com.ua

Експорт товарів із Хмельниччини на європейські ринки перевищив ті, які йдуть до СНД.

Такі дані подає Європейська правда за підсумками трьох кварталів цього року. За підсумками ж І кварталу ситуація була зовсім іншою.
«В Україні майже не лишилося регіонів, які продають до держав СНД більше половини свого експорту. Таких областей нині є лише три - Сумська, Харківська та (увага!) Хмельницька. В той час як у Луганській та Донецькій областях європейська частка експорту перевищила «СНДшну», – так писало видання у вересні цього року.
Статистичні дані, які наводить «Європейська правда», не публікуються Держстатом, а тому невідомі читачам. Разом з тим вони ілюструють, як реагують різні області України на відкриття ринку ЄС, а також на проблеми на російському ринку.
Якщо за підсумками 2013 року обсяг експорту в ЄС переважав над поставками в СНД всього в шести регіонах країни, то за півроку таких регіонів було вже 13. І це при тому, що автономні преференції ЄС діяли лише з кінця квітня, а отже, вони впливали (на зміну ситуації з експортом - ред.) лише частково. Статистика січня-вересня засвідчила продовження такої динаміки.
Тепер частка експорту в ЄС перевищує частку ринків СНД вже в 15 областях, а також у Києві. Зокрема, ситуація змінилася в Київській, Хмельницькій та Чернігівській областях.
Це лише підтверджує думку, що переорієнтація українського бізнесу на ринки ЄС - тривалий, але невпинний процес. Швидше за все, за підсумками всього 2014 року статистика буде ще більш показова.
За підсумками трьох кварталів цього року експорт товарів Хмельниччини до Європи склав 40,4%, проти 56,4% за підсумками першого півріччя, а на ринки СНД – 37,7% проти 31,3% відповідно.

Дані за підсумками І півріччя 2014 року

 

Дані за підсумками трьох кварталів 2014 року


Ситуацію з експортом в інших областях країни (підсумки першого півріччя та трьох кварталів) можна прочитати на «Європейській правді».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую