ye-logo.v1.2

«Санаторій «Товтри» захопили рейдери

Економіка 3872
Фото: Анастасія

і не пускають директора в кабінет»

Таке повідомлення днями надійшло у редакцію газети «Є Поділля». Кореспондентка вирішила на місці поспілкуватися з «рейдерами» та розвідати, який же насправді стан справ у «Подільській Швейцарії».
На території санаторію тихо, спокійно, жодних слідів революційного захоплення ні санаторію в цілому, ні адмінбудинку не видно. Зате у приміщенні робота кипить. Серед усього люду, що ходить туди-сюди з кипами робочих паперів, «виловлюю», як згодом з’ясувалося, Валерія Чайковського, заступника керівника КСКП «Товтри» з комерційної діяльності.


Неіснуючий санаторій
«Вся справа у тому, – одразу переходить до справи Валерій Олександрович, – що нас хочуть продати люди, які до санаторію не мають вже жодного стосунку». Йдеться про головного лікаря Василя Коцибу (працівники принципово називають його колишнім). За словами Валерія Олександровича, ця справа тягнеться уже давно, ще з того часу, як у 2002 році, рішенням зборів засновників, шляхом реорганізації колективного санаторно-курортного підприємства «Санаторій «Товтри», було створено товариство з обмеженою відповідальністю з такою ж назвою. Через шість років рішенням Хмельницького господарського суду рішення зборів засновників про реорганізацію та статут ТОВ «Санаторій «Товтри» було визнано недійсними. Після того ще неодноразово були різні засідання судів, оскарження, апеляції, але у грудні минулого року на основі рішення суду підприємство ТОВ «Санаторій «Товтри» зняли з єдиного державного реєстру. Тобто, «воно втратило здатність мати права та обов’язки юридичної особи». «Це означає, – пояснює Валерій Олександрович, – що уся діяльність, яка проводилася з грудня минулого року, була незаконною, адже разом з реєстрацією, підприємство автоматично втратило усі дозволи та ліцензії на лікування». За словами працівників, свою діяльність санаторій не припиняв, відпочиваючі були завжди, лікування проводилося, і всі послуги надавалися. Але в самому колективі ситуація ставала все більш напруженою. «Оскільки підприємство не могло працювати без реєстрації та усіх дозволів, – пояснює головний бухгалтер, яка зараз виконує обов’язки керівника санаторію, Людмила Стародубцева, – за ініціативи Аграрного союзу України, в березні цього року було зареєстровано колективне санаторно-курортне підприємство «Санаторій «Товтри». Призначили нового керівника, однак попередній не здавав своїх повноважень». «Все робили для того, щоб довести підприємство до банкрутства і продати якомога дешевше», – каже Людмила Вікентіївна.


Все роздати, а решту – продати
Саме з заяви про продаж санаторію й почалася вся колотнеча. За її словами, в понеділок, 15 листопада, на виробничій нараді головний лікар Василь Коциба, повідомив, що «завтра, в управлінні сільського господарства облдержадміністрації відбудеться конференція Асоціації сільгоспвиробників, на якій розглядатиметься рішення стосовно продажу санаторію». Ввечері того ж дня відбулися збори трудового колективу санаторію, в результаті яких прийняли рішення направити делегацію працівників на засідання разом із листом-зверненням до Василя Мастія, голови Асоціації сільськогосподарських підприємств Хмельницької області та Юрія Карасика, голови Аграрного союзу України. «За період керівництва санаторієм, – йдеться у листі-зверненні, – внаслідок дій Василя Коциби як керівника на той час ТОВ «Санаторій «Товтри», розмір земельної ділянки, закріпленої за санаторієм, зменшився з 50 до 9 гектарів за рахунок відчуження різним фізичним та юридичним особам. Це, враховуючи вартість землі у курортній зоні – спричинення значних збитків для підприємства та колективу, який має права на частку у майні санаторію (згідно зі статутним фондом, створеним для забезпечення діяльності товариства у 2002 році, частка трудового колективу в особі спілки громадян-співвласників, складає 19%. Частка Аграрного союзу України становить 36%, профспілкового комітету – 16%, Хмельницька обласна асоціація сільгосппідприємств 23%, облагробуд – 2% і обласна державна адміністрація має 4,8 % – прим. авт.).
Врешті, коли працівникам «накипіло» на душі так, що терпіти вже було несила, вони вирішили взяти справу у свої руки. Після того, як у вівторок 16 листопада представники Аграрного союзу та облдержадміністрації пообіцяли, що зберуться за круглим столом для обговорення ситуації та вирішення назрілих проблем, працівники заблокували адміністративний корпус, щоб не допустити незаконного керівника. У присутності міліції вони опечатали кабінети головного лікаря та головного бухгалтера. «На роботу санаторію наші дії не впливають, – стверджує Валерій Чайковський, – він працює, відпочиваючі отримують всі необхідні процедури, лікування і харчування. Але ми не відступимо і не допустимо до того, щоб нас залишили без роботи, а санаторій, у якому більшість із нас пропрацювала по два-три десятки років, продали за безцінь. Ми будемо боротися до кінця».
Крапку поставлять правоохоронці
Задля справедливості та висвітлення точки зору обох «ворогуючих» сторін ми зв’язалися з головним лікарем санаторію «Товтри» Василем Коцибою. Після короткого ознайомлення його із відомою нам інформацією він повідомив, що у цій війні, яка триває ще з вівторка, 16 листопада, крапку мають поставити правоохоронні органи. «Я написав заяву у міліцію і прокуратуру, нехай розбираються, – заявив Василь Михайлович. – Мова стосовно продажу санаторію на конференції не велася. Єдине, що стосувалося нас (санаторію «Товтри» – прим. авт.) – це застереження засновників, тобто асоціації сільгоспвиробників, а не Аграрного союзу, як це стверджують «рейдери», щоб «Товтри» залишили у спокої». А вся «буча», яку підняли працівники – це незаконні дії». За його словами, у рішенні суду, яким визнано недійсними рішення зборів засновників та статут ТОВ «Санаторій «Товтри», не йдеться про зняття підприємства з державної реєстрації, а тому – усі фінансові та документальні операції проводилися правомірно і він, як керівник, теж перебуває на цій посаді цілком на законних підставах. На питання, чи буде присутній він на засіданні круглого столу, 23 листопада, про яке попередньо домовилися представники обласної влади, засновників санаторію та колективу, Василь Коциба відповів: «Звичайно, я планую бути присутнім, але чи мене туди впустять – це ще питання».

P.S. Як стало відомо увечері 23 листопада, учасники круглого столу запропонували відсторонити від займаних посад Василя Коцибу та його дружину, яка до цього часу була заступником головного лікаря з медичної роботи. А також створити комісію та провести повне обстеження господарської діяльності попереднього керівника.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую