ye-logo.v1.2

Продають танк… за борги комунального підприємства

Суспільство 5348
Селищна влада хоче продати техніку, а мешканці Грицева виступають проти
Селищна влада хоче продати техніку, а мешканці Грицева виступають проти. Фото: автора

За незвичний лот у селищі Гриців Шепетівського району хочуть отримати 80 тисяч гривень

Пам'ятний знак, котрий довгі роки залишався згадкою про Другу світову війну, днями зняли з постаменту та вже шукають покупців, задля того, щоб погасити борги комунального підприємства. Місцеві жителі написали лист Президенту з вимогою припинити, на їх думку, свавілля місцевої влади, і вже збирають підписи небайдужих односельчан.

“Навколо постаменту розкидані поламані вінки та квіти”

“Танк, а точніше самохідно-артилерійську установку (САУ) у центрі села встановили, ще у 1980-х роках, - розповідає нашій газеті 70-річний пенсіонер Іван Карусь. - Поставили його на цьому місці у парку невипадково. Саме тут, біля підніжжя постаменту, були поховані молоді танкісти, котрі першими зайшли до тоді ще окупованого Грицева. Згодом воїнів перепоховали, а машину залишили на згадку про жахливі події Великої Вітчизняної. Ось і цього року і на 9 Травня, і на 70-річчя від початку війни біля постаменту покладали квіти та вінки. Для мене та для багатьох односельчан - це місце взагалі святе. Мій батько загинув у Берліні і, фактично, постамент з танком та братська могила є єдиними місцями, де я та мої діти можуть віддати йому шану”.

Проте, днями, за словами групи грицівських активістів, їх та тисячі жителів населеного пункту позбавила такої можливості місцева влада. “Вранці минулого четверга я їхав на своєму велосипеді у справах, аж бачу, з постаменту тросами та за допомогою трактора стягують САУ, - згадує Іван Антонович. - Дивлюсь, серед тих, хто займається руйнуванням пам'ятного знаку - директор місцевого сільськогосподарського училища №38, місцевий бізнесмен та член виконкому Дмитро Ганаба. Я до нього, й питаю, що тут відбувається, а він лише до мене гаркнув, щоб я не пхав носа до не своєї справи і додав: “...ось і впав радянський танк...” Потім військову машину потягнули до воріт художнього училища №19, де нині вона й зберігається.

“Не можу зрозуміти, як у нашого сільського голови піднялася рука на святе, - каже Василь Ільченко, колишній викладач історії, підводячи нас до постаменту, де ще декілька днів тому стояв танк. - Дивіться, ось навіть поламані вінки та штучні квіти донині навкруги розкидані. Звісно, такого святотатства стерпіти було неможливо, і я одразу пішов до нашої сільської голови. Вона пояснила, що танк зняли за рішенням сесії і його будуть продавати якійсь київській фірмі. Робиться це для того, щоб розрахуватися з боргами нашого комунального підприємства. Але ж таке рішення просто абсурдне. Зараз вони продадуть танк, а потім що будуть продавати? Борги ж накопичуватимуться знову і знову”.
До речі, за словами місцевих жителів, послугами комунального підприємства користується невелика кількість мешканців Грицева. Вони твердять, що вчасно сплачували за усі надані послуги. А звідки взялися тисячні борги - невідомо....

“Хочуть продати за 80 тисяч гривень”

Грицівський сільський голова Людмила Тіфенбах за декілька днів до скандалу, що розгорнувся навколо запланованого продажу самохідно-артилерійської установки, усі документи стосовно цього рішення тримає у себе на столі. “Рішення виконкому та депутатів повинна зрозуміти громада, - каже Людмила Василівна. - У нашого комунального підприємства “Аква”, що надає послуги водопостачання, водовідведення та вивозу сміття, утворилися величезні борги. Їх загальна сума сягає 75, 5 тисячі гривень. З них лише 19 тисяч складає заборгованість із заробітної плати”.
До речі, як пояснює пані Людмила, борги накопичувалися роками і зовсім не з вини населення. “Після того, як було проаналізовано роботу підприємства, стало зрозуміло, що уся справа у недбалій роботі його попереднього керівництва щодо розподілу коштів, - коментує пані Тіфенбах. - Не відомо, куди і на що йшли гроші. До прикладу, лише “мертвих душ” на підприємстві, котрим нараховувалися незрозумілі суми за оплату праці, було з десяток...”. Нині погасити борги підприємства, за словами Людмили Василівни, сільська рада не в змозі. На це у бюджеті просто немає грошей. “Власними силами розрахуватися з боргами ми не в змозі: Гриців дотаційне селище. Я зверталася по допомогу і до району, і до області, але грошей ми так і не дочекалися. Єдиний вихід - це продаж САУ. Наразі плануємо його продати за 80 тисяч гривень. Хоча, продовжуємо шукати інших потенційних покупців через Інтернет, може хтось запропонує більше”.
Наразі таке рішення, за словами голови, було прийнято більшістю на виконкомі. З відповідною пропозицією його члени й звернулися до місцевих депутатів. “Останні, - розповідає Людмила Василівна, - прийняли рішення передати самохідно-артилерійську установку у власність “Акві”, що необхідно зробити перед продажем для того, щоб усе було законно і отримані від продажу гроші пішли на рахунок саме комунального підприємства”. Тобто, за словами місцевої влади, справа залишилася за малим: подолати усі формальності.

“Танк хотіли перенести на братську могилу”

Між іншим, про те, щоб зняти танк з постаменту розмови велися вже давно. Ще у 2008 році місцевими депутатами було прийнято рішення перенести САУ до братської могили. Проте, цього так і не було зроблено. “Ми, власне, і хочемо, щоб так і зробили, - каже Василь Ільченко, - та нас навіть слухати не хочуть. У сільській раді кажуть, що це заборонив місцевий РЕМ. Нібито над місцем захоронення загиблих під час Великої Вітчизняної проходять лінії з напругою 10000 Вт і це небезпечно. А що у нас хати під такими лініями знаходяться, то нічого страшного... ”.
За словами Людмили Тіфенбах, сільська рада зверталася до райвідділу культури. У державному реєстрі пам'ятників установка не зареєстрована, у боях участі вона не брала. Тобто, її можна продавати, бо вона не є пам'ятником.
“Ані висновків електропостачальної компанії, ані райвідділу культури ми так і не бачили, - кажуть місцеві активісти, - тому вірити словам сільського голови не хочемо. Як би там не було, танк є пам'яткою, яка нікому не заважала. Подібні постаменти є майже у кожному куточку нашої країни. Ми вимагали організувати схід села, щоб вирішити долю танка на загальних зборах. Проте, це право також було проігноровано...”
Наразі у Грицеві місцеві жителі написали лист на ім'я Президента Віктора Януковича та збирають підписи небайдужих.
 

Коментарі:

Струцинский Игорь 02.02.2012 17:08

Чистокровная украинка Людмила Тифенбах глубоко плевала на память украинского народа, по этому надеятся на её совесть не приходиться.Уже полгода прошло,продали танк или нет, кто знает?

poma 28.07.2011 18:36

Вот тут почитай введи в поисковик название статьи ((  Экономика и финансы |  Если ты положил на депозит - то докажи что деньги твои! ))  

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую