emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
10 Лютого 2012 Інна Борзило 1051

Громадськість Хмельниччини боротиметься за чистий парламент спільно з рухом ЧЕСНО

9 лютого - ініціатори громадського руху ЧЕСНО утворили регіональну платформу в Хмельницькому. До платформи увійшли 18 активістів, які представляють 14 різних громадських організацій Хмельниччини.

Регіональним координатором платформи обрано Олеся Вітряного.

«Я впевнений у тому, що рух ЧЕСНО спрацює, бо люди втомилися від бездіяльності влади та порожніх обіцянок, особливо в регіоні. Рух ЧЕСНО надає можливість кожному безпосередньо вплинути на політиків ще до виборів. Це те, що приваблює громадських діячів Хмельницького, які сьогодні увійшли до регіональної платформи», - коментує результати презентації Олесь Вітряний, новообраний координатор.

Хмельницький став шостим містом всеукраїнського туру ініціаторів ЧЕСНО, де активісти продовжили розбудову національної мережі. Мета туру – об’єднати мешканців усіх регіонів України задля очищення майбутнього парламенту від недостойних кандидатів. Всього учасники руху планують утворити 25 регіональних осередки – у всіх областях України, включно з АР Крим.

Регіональні платформи руху вже створено в Полтаві, Сумах, Чернігові, Житомирі та Вінниці. Наступна презентація відбудеться завтра в Тернополі. З графіком презентацій можна ознайомитися на сайті: http://chesno.org/calendar/.

Новостворена регіональна рада долучиться до національної народної люстрації депутатів чинного парламенту та перевірить чинних депутатів з Хмельниччини на відповідність «критеріям доброчесності».

Особливу увагу новостворена платформа ЧЕСНО приділить оцінці тих кандидатів, які балотуватимуться до Верховної Ради в округах Хмельницької області.

«Українці обирають депутатів емоціями – за принципом «нравиться-не нравиться». Ми хочемо змінити цей підхід і пропонуємо навзаєм дуже прагматичні критерії, які є важливими для людей з різними політичними уподобаннями. З іншого боку ці критерії висуваються адресно до кожного кандидата чи депутата і політики починають відчувати свою персональну відповідальність перед виборцями» - розповідає Сергій Неділько, один з ініціаторів руху ЧЕСНО.

Основна вимога Руху ЧЕСНО до політичних сил – не включати у списки та не допустити до виборів кандидатів, які не відповідають «критеріям доброчесності».

Місцеві представники руху планують провести серію публічних презентацій, де розповідатимуть про те, як самотужки дослідити депутата або кандидата на відповідність критеріям. З методикою такого «громадського аудиту» можна ознайомитися на сайті www.chesno.org.

Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу, його представники не будуть брати участі у виборах.

«Ми жодним чином не втручаємося у політичний процес. Ми є спостерігачами і незалежними громадськими аудиторами цього процесу, ми не виносимо ніяких вироків а лише кажемо людям, хто відповідає громадським критеріям, і закликаємо їх робити виважений та свідомий вибір» - пояснює Андрій Семидідько, ініціатор руху ЧЕСНО.

Аналогічні кампанії з очищення парламенту відбулися в Румунії, Південній Кореї, Чехії, Албанії та Косово і скрізь мали позитивний вплив на результати виборів.

В Україні громадський рух ЧЕСНО започаткували активісти спільно з представниками партнерства «Новий Громадянин» рівно за рік до чергових парламентських виборів.

###

Якщо маєте бажання висвітлювати всеукраїнський тур ЧЕСНО, будь ласка, звертайтеся до Тати Пеклун, [email protected]
Спостерігайте за всеукраїнським туром ЧЕСНО: на сайті руху: www.chesno.org, Facebook: http://www.facebook.com/chesno.movement або Twitter: @chesno_2012 та #chesno
Довідка:

· Ініціатива ЧЕСНО відкрита для приєднання громадських організацій та індивідуальних учасників.

· 6 критеріїв доброчесності висувають до чинних депутатів та майбутніх кандидатів учасники громадського руху ЧЕСНО:

1. Відсутність фактів порушень прав і свобод людини;
2. Відповідність задекларованих доходів та майна способу життя;
3. Незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців;
4. Особисте голосування в парламенті;
5. Непричетність до корупційних дій;
6. Участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів.

· Критерії визнали важливими від 66 до 80% українців (за результатами загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва у грудні 2011 року).

· 12 громадських організацій координують діяльність руху: Центр UA, Центр політичних студій та аналітики, Інтерньюз-Україна, Інститут масової інформації, Комітет виборців України, Інститут медіа права, Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, Фундація «Суспільність», «Холодноярська ініціатива», Всеукраїнська профспілка «Народна солідарність», Антирейдерський союз України, «Українська справа».
· Символ руху – часник - засіб дезінфекції та боротьби з політичними вампірами.

· Гасло руху – «Фільтруй Раду!».

· Результатом громадського аудиту стане “барометр доброчесності” кандидатів, з яким зможе ознайомитися кожен виборець на сайті www.chesno.org. «Барометр доброчесності» сприятиме усвідомленому та виваженому голосуванню громадян на майбутніх парламентських виборах.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.58
39.6
42.26
42.27

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо