emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
УВАГА! Повідомлення ще не промодеровано адміністратором!
22 Листопада 2012 Володимир ТЕРЛЕЦЬКИЙ 1594

… І ПОВЕРНУВСЯ ПОЕТ НА ПОДІЛЛЯ
У Косогірці Ярмолинецького району Хмельницької області урочисто відкрили пам'ятну Дошку відомому польському поету, представнику «української школи» в польській літературі, співцю минулого і краси подільського краю, патріоту рідної землі Маврицію Гославському. Приурочили подію 210-річчю із дня народження поета.
Перед початком урочистостей прозвучали гімни України та Польщі. Тепло привітала присутніх з важливою подією заступник голови Ярмолинецької районної державної адміністрації Тетяна Подольська. У свою чергу голова Хмельницької обласної організації Спілки поляків України Францішек Міцінський, говорячи про втілення в реальність прекрасної ідеї, зачитав вітальну адресу від Генерального консула Республіки Польща у Вінниці пана Кшиштофа Свідерека.
Ведуча заходу Тамара Гуйчієва ознайомила присутніх із біографією Мавриція Гославського. А його життєвий і творчий шлях досить цікавий. Народився поет у Фрамполі (нині Косогірка)5 жовтня 1802-го. Через кілька тижнів після появи на світ був охрещений в костелі святого Святослава в Городку. Тоді його батько працював управителем маєтку Андрія Юрковича у Чорниводах. Походила родина Гославських із зубожілої шляхти. Через певний час після народження Мавриція батько отримує посаду в Нігині, що на Кам`янеччині. Щодо освіти, то спершу М. Гославський навчався у повітовій школі міста над Смотричем. По її закінченні вступив до Кременецького ліцею, де став відомим завдяки власними гуморескам. У середині 20-х рр. ХІХ ст. наш земляк працював приватним учителем в заможних родинах. А у вільний час збирав перекази та легенди, із захопленням вивчав історію козацтва. На цій основі написав поеми «Дума про Нечая», «Зигмунд Кардиш, або Облога Немирова». Творчість земляка належить до пластів романтичної поезії Поділля ХІХ ст.
У 1826-му М. Гославський познайомився в Одесі з Адамом Міцкевичем, який схвально відгукнувся про творчість поета. Згодом світ побачив тритомник творів Гославського. Опісля він бере участь у російсько-турецькій війні. Потім повертається на Поділля. А коли спалахнуло польське національне повстання проти царського самодержавства, поет стає у ряди повстанців. Зазнавши поразки, Маврицій Гославський з групою офіцерів емігрує до Франції. У 1833 році повертається до Галичини для підготовки нового повстання. Та не судилося. Його заарештовують. У камері Станіслава (тепер Івано-Франківськ) Гославський занедужує на тиф і помирає 17 листопада 1834 року. Могила поета знаходиться у центральному парку Івано-Франківська.
У ході заходу ініціатор відкриття пам’ятної дошки, голова Ярмоли-нецького районного польського громадського об'єднання «Єдність» Генріх Качуровський розповів, що на втілення в реальність доброго починання залучалися добровільні внески парафіян римо-католицького костелу святих Петра і Павла, що у Ярмолинцях, підприємців, лікарів, учителів, усіх небайдужих до благодіяння. Слова сердечної подяки лунали на адресу підприємців Ореста Слободяна, Олександру Мельнику, Ігоря Гулеватого,Сергія Кравчука, Віктора Чепрака, Олександра Паславського, Віталія Олійника, Василя Кучера, Валерія Полонського, Миколи Швеця, Наталії Затерки, Лаврентія Копицяка та інших.
Приємно, що бібліотека Косогірки пропагує творчість знатного поета. Нещодавно заклад поповнився поемою «Поділля» М. Гославського, виданою під редакцією Генріха Качуровського, та іншими цінними книгами. Відтак у книгозбірні з’явився відділ польської літератури. А в майбутньому тут планується створити музей-бібліотеку Мавриція Гославського.
Відкрили пам'ятну дошку славному земляку Генріх Качуровський та ярмолинецький поет і журналіст районної газети «Вперед» Борис Фурман. І постала меморіальна дошка перед чисельною аудиторією учасників свята, де були присутні не тільки мешканці Косогірки, але й сусідніх сіл.
Одразу ж кинулась у вічі світлина Мавриція Гославського і такий надпис:
"Був би я орлом,
Та змахнув крилом!
Серед синього простору
Над Поділля знявся вгору
Вільним соколом!
"Думка у вигнанні"
У цій місцевості 5 жовтня 1802 року народився польський поет Маврицій Гославський".
Освячення пам'ятної Дошки здійснив настоятель Ярмолинецького римо-католицького костелу отець Петро Міщук. У виконанні місцевих аматорів сцени Ірини Бойко та Наталії Затерки пролунала знаменита «Думка» на слова М. Гославського. Саме ця композиція у ХІХ столітті була відома чи не кожній польській родині, її називали другим гімном Польщі. На знак пошани до визначного поета відбулося покладання квітів біля пам’ятної дошки. А Борис Фурман досить лаконічно висловив думку у власному вірші, де є такі слова:
А час пливе нестримно, стрімко,
Та шану, пам'ять не змести.
Вернувсь Маврицій в Косогірку,
Вернувсь сьогодні назавжди!
За словами Генріха Качуровського, увічнювати та оберігати пам'ять про видатних людей, вихідців з подільської землі, є однією із головних цілей діяльності ГО «Єдність». Наразі члени організації докладають зусиль, аби встановити пам’ятну дошку відомому польському композиторові Михайлу Завадському, котрий народився у селі Михалківці на Ярмолинеччині. Також планується започаткувати Міжнародний фестиваль музики імені М. Завадського.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 28.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.3
39.33
42.42
42.45

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо