emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
3 Липня 2014 Сергій 1553

Проект Конституції Порошенка: питання без відповідей

Зміни до Конституції, запропоновані Президентом Порошенком, викликають чимало запитань. Запитань неприємних і гострих.

Чому процес підготовки конституційної реформи є закритим для суспільства? Чому Тимчасова спеціальна комісія з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України формувалася виключно з числа народних депутатів України? Де участь громад чи хоча б інститутів громадянського суспільства в обговореннях?

Представники територіальних громад з усіх куточків нашої країни мали б стати активними ініціаторами конституційних змін та рецензентами проекту. Влада повинна поставитися до цього процесу з усією відповідальністю. Це – принципова позиція нової політичної сили – Партії розвитку України. Нині діючий Президент не зовсім прозоро поставився до цих питань, а відтак поставив під сумнів демократичність своїх намірів. Адже для того щоб максимально врахувати інтереси всіх без винятку територій, необхідно залучити місцевих фахівців із економіки, демографії, соціальних інститутів до не лише практичного написання нововведень, а й подальшої їх реалізації.

Партія розвитку України – одна з небагатьох, яка категорично проти спрощеного трактування місцевого самоврядування. Схоже громада втратить більше, аніж набуде. Тому необхідно провести широкомасштабні обговорення, а не просто ставити громадян перед фактом.

Сьогодні журналісти і громадськість проаналізували окремі положення пропонованих змін і шоковані “децентралізацією”.

Велике занепокоєння викликає також посилення впливу Глави держави на силовий блок. Це виглядає, як спроба продовжити узурпацію влади. Це вже пройдений сумний етап в нашій з вами історії. Позиція Партії розвитку України чітка і однозначна: підміна понять у тексті конституційних змін та введення нових адміністративних одиниць – ці та інші пункти мають бути переглянуті, інакше не слід очікувати позитивного результату від запропонованих змін.

Власне Партія розвитку України, платформу якої я щиро поділяю, категорично проти спрощеного трактування місцевого самоврядування. Мовляв, просто передаємо відповідальність на місця. Питання в тому, що центр зобов’язаний відповідати за стратегію розвитку країни в цілому. Передаючи повноваження, він повинен відстежувати стратегію розвитку кожного регіону та країни в цілому. Інакше це буде виглядати, як порятунок від проблем, які Київ не зміг вирішити.

Іван Ткаченко, політолог

http://ngp-ua.info/2014/07/14834

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 24.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.58
39.59
42.36
42.37

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо