emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
7 Грудня 2015 Олег Черненко 1048

Чи запрацює Стратегія регіонального розвитку Хмельниччини?

Хмельниччина стала чи не першим регіоном в Україні, де було розроблено та прийнято депутатами Хмельницькою обласної ради Стратегію регіонального розвитку до 2020року, ще у 2011році. Це рамковий документ у якому, виходячи з поточної ситуації станом на 2011 рік, заплановано низку динамічних перетворень у економіці. Виконання даної Стратегії заплановано у три етапи 2011-2014рр, 2015-2017рр та 2018-2020рр. На кожному етапі розробляється та приймається відповідний план реалізації стратегії.
Що ж ми маємо наразі? Перший етап реалізації Стратегії було провалено. Відповідальні особи в адміністрації мотивують це тим, що не було створено Фонду регіонального розвитку. Але даний фонд є не єдиним, а лише одним із джерел фінансування проектів в рамках Стратегії регіонального розвитку. Такими джерелом як місцевий бюджет, кошти бізнесу та іноземних донорів чомусь ніхто не користувався.
Щоб обговорити поточну ситуацію з реалізацією Стратегії регіонального розвитку Хмельницької області 1 грудня ГО «Хмельницька ініціатива» в партнерстві з Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень провели круглий стіл «Процес реалізації стратегії регіонального розвитку в Хмельницькій області: проблеми, досягнення та перспективи». Учасниками заходу стали представники: Хмельницької обласної адміністрації, Управління економіки Хмельницької міської ради, громадських організацій, політичних партій та бізнесу.
Під час дискусії було виділено дві основні проблеми в реалізації Стратегії. Найголовнішою проблемою є відсутність вміння правильно подавати свої ідеї, іншими словами відсутність проектного мислення. Це питання мала б вирішити Агенція регіонального розвитку, але її досі не створено. Варто відзначити що попри створення цього року такого «омріяного» фонду регіонального розвитку жодного проекту від Хмельниччини підтримано не було. Іншим важливим питанням виявилась відсутність чітких індикаторів у Стратегії та у плані її реалізації. Зокрема, на мій запит до Хмельницької ОДА щодо індикаторів та їх дотримання було надано відповідь, що Стратегія регіонального розвитку реалізується через щорічні плани соціально економічного розвитку області і індикатори виконання потрібно шукати саме там. Але вибачте, навіщо тоді приймати План реалізації? Ці документи можуть доповнювати один одного, але аж ніяк не підміняти.
І, на останок. Хоча Стратегія регіонального розвитку Хмельницької області є сталим рамковим документом, на мою думку потрібно хоча б раз на рік обговорювати хід її реалізації у широкому колі експертів, керівників фракцій політичних партій, що пройшли до обласної ради, та усіх зацікавлених сторін. Сподіваюсь що таке обговорення відбудеться, адже маємо гарну нагоду знову відправити якісний план розвитку області у шухляду.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.3
39.33
42.42
42.45

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо