emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
25 Січня 2016 Олег Черненко 801

ВИЖИВАННЯ В ЖКГ: БЮДЖЕТНА ДОПОМОГА ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ

Як використати фінансову підтримку від держави та місцевих органів влади щоб утеплити свій дім і зменшити рахунки за тепло, електроенергію та гарячу воду.


Гроші в бюджеті є
Як тільки мова заходить про термомодернізацію, головна зустрічна репліка від людей: «У нас на це не вистачить грошей». Справді, рівень життя більшості українців робить вкрай утрудненим інвестиції в енергоефективність своїх власних будинків. Але реальні ціни на енергетичні ресурси не чекають – вони вже є і рахунки вже приходять. Тому економити потрібно вже зараз.
Яким би малоефективним не був сучасний владний механім, на місцевому та загальноукраїнському рівні існують програми фінансової підтримки заходів з енергоефективності.
В рамках Державної програми підтримки енергоефективних проектів луцьке ОСББ «Явір 2011» отримало кредит від АБ «УКРГАЗБАНК» у розмірі 1,9 млн. грн. Підписання кредитної угоди відбулося 2 вересня 2015 року.
«Хочу сказати, що це навіть не кредит. Це поворотні кошти. Завдяки тому, що є програма в місті, нам відшкодовуються відсотки. Завдяки тому, що є програма в державі, нам буде відшкодовано 40% на матеріали. Таким чином ми намагаємося зменшити для власників квартир платежі за комунальні послуги. Отримані кошти не будуть додатковим навантаженням для власників квартир – вся оплата буде проводитися з економії», – зазначила голова правління ОСББ «Явір 2011» Юлія Сабатюк.
Потрібно відзначити також і те, що “Явір 2011” скористався також міською програмою фінансової підтримки енергоефективності. Подібні місцеві програми бюджетної підтримки енергоефективності зараз з’явились у багатьох українських містах.
Тобто, спільними зусиллями, користаючись державними та місцевими програмами сприяння енергоефективності, а також місцевими програмами співфінансування заходів з енергоефективності, ОСББ та ЖБК можуть подужати високу ціну термомодернізації та добитися економії вже найближчим часом.
З чого починати?
Більшість ОСББ закономірно почали вдосконалювати будинки з освітлення, оскільки його можна поміняти за зовсім невеличкі в розподілі на кожного кошти. Коли справа доходить до інших заходів з плану по термомодернізації (про який можна було почитати в попередній статті) – важкувато стає навіть цілому ОСББ. Звісно, якщо в будинку зібралися заможні люди – можна утеплюватися і самостійно, одначе не всім так пощастило, тому на допомогу приходить держава і муніципалітети.
Так, це бюджетні гроші. Мешканець «приватного сектору» одразу підозріло зіщулиться, мовляв, «а з якої радості повинні мої податки йти на ремонт чужих будинків, котрі ще й у приватній власності знаходяться?» Насправді, тут ситуація дещо інакша, адже йдеться не про ремонт, а про енергозаощадження. В чому тут спільна вигода для громади?
Держава та місто купують ресурси за бюджетні гроші. Коли нема обліку, зате є постійні перевитрати ресурсу – його доводиться купувати більше, а отже більше грошей з бюджету, замість соціальних програм і благоустрою міста, йде на закупівлю газу, яким знову грітимуть атмосферу, а не приміщення. Коли буде встановлено облік та виключено причини перевитрат (відсутність регулювання та холодні будинки) – більше грошей залишиться в бюджеті держави й міста, а отже виграють усі, в тому числі й мешканці «приватного сектору».
Подивимось на деякі програми, існуючі нині в Україні. В основному це програми компенсації кредитів на енергоефективність, виданих державними «Ощадбанком» і «УКРГАЗБАНК», від Держенергоефективності та місцевої влади.
Національний рівень
На державному рівні здійснюється підтримка за програмою Державного агенства з енергоефективності та енергозбереження України. За програмою відшкодовується частина суми кредиту на матеріали та енергоощадне устаткування для населення, ОСББ та ЖБК (від 20% до 70%). Тобто, записатися можуть не тільки багатоквартирні будинки, але й приватні.
Державною програмою передбачено відшкодування:
20% суми кредиту (але не більше 12 тис. грн) – механізм заміни газових котлів для населення;
30% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн) – для фізичних осіб для впровадження енергоефективних заходів.
40% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн. в розрахунку на одну квартиру) - для ОСББ та ЖБК як юридичних осіб, для загальнобудинкових заходів.
Якщо кредит бере людина, яка отримує субсидії на оплату комунальних послуг, їй відшкодовується 70% суми «енергоефективного» кредиту. Якщо в складі ОСББ є отримувачі субсидій, таке ОСББ отримує відшкодування у середньому розмірі між 40% і 70% — залежно від кількості субсидіантів.
Перелік матеріалів та обладнання, за яке надається відшкодування, можна подивитися на сайті Держенергоефективності за оцим посиланням: http://saee.gov.ua/sites/default/files/perelick_materialiv/Perelik.Vidkoreg.pdf
Місцеві програми підтримки енергоефективності
На обласному та міському рівні діють програми відшкодування частини тіла або відсотків кредитів на термомодернізацію, а також програми співфінансування, за якими частину заходів з енергоефективності оплачує муніципалітет, а іншу частину – ОСББ або ЖБК.
Наприклад, у Києві цього року запровадили програму відшкодування 30% (але не більше 100 000 грн. на один кредит) тіла кредиту на заходи з енергоефективності.
В столиці також існує конкурсна програма співфінансування цих заходів для ОСББ і ЖБК «7030», коли 30% вартості проекту сплачує ОСББ/ЖБК, а 70% - місто. Перемагає в конкурсі той, хто подав найбільш оптимальний проект. В 2015 році перемогли 16 ОСББ і ЖБК. На цю програму в 2015 році з бюджету було виділено 5 млн. гривень.
В Кривому розі діє програма співфінансування "Теплий дім", спрямована на виконання капітального ремонту з утеплення зовнішніх стін житлових будинків. У 2012 р. у програмі брали участь будинки №15 і №13 по вул. Коротченка, де створені і функціонують ОСББ. Схема співфінансування: 50% - з міського бюджету, 50% - від ОСББ.
В Луцьку Державну програму поєднують із місцевою, за якою з міського бюджету повністю оплачуються відсотки за кредитом на енергоефективність. Місто стало рекордсменом в Україні, адже там ОСББ «Явір 2011» взяло кредит на суму 1,9 млн. гривень через «УКРГАЗБАНК», терміном на 10 років. За умови поєднання програм виплата такого кредиту не ляже на плечі співвласників, а буде здійснюватися за рахунок коштів, отриманих з економії на споживанні ресурсів.
Відшкодування по кредитам на енергоефективність надає також Львівська облрада. Відшкодування частини відсотків за кредитами здійснюється на впровадження наступних енергозберігаючих заходів:
15% на:
● утеплення стін будинків, підлоги, горищ та дахів;
● встановлення рекуператорів тепла;
● встановлення та заміна вікон, вхідних дверей та віконно-балконних конструкцій;
● встановлення та реконструкція індивідуальних систем опалення.
20% на:
● використання альтернативних до газу джерел енергії.
Строк кредитування до трьох років.
Дізнатися більше про програми сприяння енергоефективності можна на сайті «Теплий дім» (www.teplydim.com.ua).
Майбутнє
Якщо ми хочемо стабільності, то повинні дбати про економіку країни. Субсидії ввижаються населенню “знижками”, за рахунок яких можна послабити собі тягар оплати комунальних послуг, а отже - “виграти”. Насправді це ілюзорна економія, від якої ми ще більше постраждаємо згодом. Чому? Тому що газ так само марнується, його доводиться закуповувати в тих самих обсягах, а ціна на нього зростає. Якщо населення не буде економити і не платитиме реальну ціну, покладаючись на субсидії, згодом державі просто нічим стане платити за газ, і нема з чого буде виділяти мільярди гривень на субсидії. Все піде на опалення повітря та по кишенях недоброчесних постачальників.
Тому справжня перемога над шаленими тарифами полягає саме в тотальному обліку і підвищенні енергоефективності. Облік дасть знання, скільки насправді споживається, енергоефективність дасть змогу не споживати зайвого, а отже - не переплачувати. Держава і місцева влада просто змушені приділяти цьому питанню більше уваги і спрямовувати всі можливі кошти на облік та енергоефективність, інакше ціни на газ з’їдять усі наші гривні, й тоді про “долар по 8” можна буде тільки мріяти. На щастя, ця необхідність стає дедалі яснішою депутатам і посадовцям, тому вже наступного року гривні будуть виділятися державою не на “моральну підтримку” споживачів у вигляді субсидій, а на енергоефективність.
“Що стосується також підтримки програми енергоефективності, урядом попередньо приймається в проектному рішенні, це 749 млн грн для того, щоб компенсувати практично ту частину, яку сьогодні приваблюють наші громадяни як кредити. А найголовніше, створити вже в цьому році Фонд енергоефективності. Фонд енергоефективності, який працює в успішних європейських країнах, і сьогодні нами пропонується саме фонд по моделі литовської, яка показала, безпосередньо, не тільки як компенсувати кредити, а ще й максимально ефективно використовувати кошти. Стандарти, які ми будемо пропонувати в наступному році - це максимальний ефект від тих заходів, які сьогодні проводять українці", - зазначив віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку та будівництва Геннадій Зубко.
Крім того, на підтримку і розвиток територіальних громад у майбутньому році Мінрегіон виділив з держбюджета 1,2 млрд. гривень. Необхідно, щоб якомога більше коштів з цієї суми пішло саме на енергоефективність. Така інвестиція краще підтримає нужденних, ніж усі можливі субсидії, адже дозволить платити менше, і заодно зекономить бюджетні витрати на газ, завдяки чому в майбутньому можна буде розраховувати на збільшення фінансування соціальних програм.
Тому співвласникам багатоповерхівок потрібно скоріше виходити із зони уявного комфорту, створювати ОСББ і починати користуватися наданими державою і муніципалітетами програмами. Якщо ж таких у вашому місті досі не розроблено – не біда. Ви завжди можете об’єднатися з іншими ОСББ і почати діалог з місцевою владою, наголошуючи на тому, що бюджет у стратегічній перспективі від подібних програм тільки виграє, адже з кожним термомодернізованим будинком ми зменшуємо споживання газу, а отже менше грошей іде з країни сусідам, у тому числі – ворожим.
Не зволікайте, адже ціни на енергоресурси зростають! Той, хто не доб’ється енергоефективного будинку сьогодні - буде переплачувати завтра. Переплачувати - непатріотично, економити - патріотично.

Дана публікація була підготовлена за підтримки Європейського Союзу та ГО "People in Need". Зміст цієї публікації є винятковою відповідальністю автора і за жодних обставин не може розглядатися як такий, що відображає позицію Європейського Союзу чи ГО "People in Need

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 23.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.59
39.64
42.29
42.34

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо