emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
25 Січня 2016 Світлана Бульбах 1182

Зміни у сфері реєстрації бізнесу

1 січня 2016 року набрали чинності законодавчі зміни у сфері державної реєстрації бізнесу, які передбачають кардинально оновлену процедуру реєстрації суб’єктів господарювання.
Основні нововведення стосуються децентралізації повноважень у даній сфері, збільшення кола суб'єктів реєстрації, спрощення процедури державної реєстрації, запровадження вільного вибору суб'єкта реєстрації, попередження зловживань з боку суб'єктів реєстрації.
З 30 квітня цього року Мін’юст остаточно позбудеться повноважень з державної реєстрації бізнесу, які перейдуть до райдержадміністрацій та міських міст обласного значення рад. Послуги у цій сфері за власними рішеннями зможуть також набувати і виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, а також акредитовані суб’єкти - юридичні особи публічного права за умови їх акредитації Мін’юстом. Окрім того, право здійснювати вказані реєстраційні послуги отримали нотаріуси. Отже, централізація і монополізація цієї сфери залишаться у минулому.
Найбільш прогресивним нововведенням є запровадження принципу «екстериторіальності». Відтепер заявники мають можливість подавати документи для проведення реєстраційних дій до будь-якого суб’єкта реєстрації в межах України незалежно від місцезнаходження юридичної особи або місця проживання фізичної особи-підприємця.
Серед очевидних позитивних моментів є передбачена законом можливість подання електронних документів через Персональний кабінет - особисту сторінку юридичної особи або фізичної особи-підприємця на Порталі електронних сервісів Мін’юсту. Після запровадження цього сервісу у заявників з’явиться можливість подання документів в електронній формі на проведення реєстраційних дій, безкоштовного доступу до інформації про результати розгляду цих документів, перегляду документів, які містяться в реєстраційній справі таких осіб в електронній формі, та відомостей про цих осіб, які актуальні на момент запиту або на визначену дату.
Законом також скасовано обов’язкове щорічне підтвердження відомостей про юридичну особу, закріплено можливість заповнення суб’єктом реєстрації заяв на проведення реєстраційної дії (за бажанням заявників), скорочено строки проведення всіх реєстраційних дій до 24 годин з моменту надходження документів, а також передбачено проведення реєстрації у скорочені строки (протягом шести або двох годин).
Варто відмітити, що закон містить норми, які покликані попередити будь-які зловживання з боку суб'єктів державної реєстрації. Зокрема, передбачено адміністративне оскарження рішень державного реєстратора, а також закріплені дієві механізми реагування у разі виявлення порушень: скасування реєстраційної дії; проведення державної реєстрації, виправлення технічної помилки, допущеної реєстратором тощо.
Таким чином, захистити свої порушені права у сфері реєстрації бізнесу відтепер можливо не лише у судовому порядку, а й скориставшись правом на адміністративне оскарження. Зокрема, відмова у державній реєстрації або бездіяльність державного реєстратора може бути оскаржена до Головного територіального управління юстиції, а реєстраційна дія - до Міністерства юстиції України. Крім того, рішення територіального органу юстиції за результатами розгляду скарги може бути оскаржене до Мін’юсту.

Начальник відділу державної реєстрації
юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців,
друкованих ЗМІ та легалізації громадських формувань
Головного територіального управління юстиції у
Хмельницькій області
Світлана Лисюк

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.58
39.6
42.26
42.27

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо