emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
15 Квітня 2016 Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги 1149

Адвокати із системи надання безоплатної правової допомоги, допомогли встановити факти, що мають юридичне значення.

 Виникнення, зміна або припинення правовідносин залежать від наявності чи відсутності юридичних фактів, підтверджених відповідними документами. Проте трапляються випадки, коли той чи інший факт не може бути підтверджений документом у зв'язку з його втратою, знищенням, неможливістю відновлення тощо. Для таких випадків передбачено судовий порядок встановлення фактів, що мають юридичне значення (статті 256—259 Цивільного процесуального кодексу України). Нерідко вирішення саме цієї правової проблеми потребують громадяни, що звертаються до Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
     Так, у жовтні минулого року до центру звернувся чоловік з проханням призначити йому адвоката для підготовки процесуальних документів та представництва його інтересів у справі про встановлення факту належності правовстановлюючих документів (свідоцтва про право власності на житловий будинок, сертифікатів на право на земельну частку (пай), у яких неправильно зазначено прізвище, що перешкоджає провести державну реєстрацію права власності, та факту родинних відносин, без встановлення якого неможливо оформити спадщину.
     Адвокат  Хмельницького МЦ, якій 19 жовтня 2015 року доручили представляти інтереси клієнта, підготувала заяву про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Вивчивши наведені адвокатом аргументи, суд першої інстанції рішенням від 29 лютого 2016 року встановив факт належності особі правовстановлюючих документів та факт родинних відносин.
     Жінка, яка звернулася до Хмельницького місцевого центру з надання БВПД у листопаді 2015 року, потребувала допомоги адвоката для підготовки процесуальних документів представництва її інтересів у справі щодо встановлення факту проживання однією сім'єю з чоловіком, який на день розгляду справи помер, та встановлення факту батьківства щодо її сина. Зазначені факти заявниці необхідно було встановити для призначення пенсії із втрати годувальника.
     Адвокат Хмельницького МЦ, яка захищала інтереси клієнтки на підставі доручення від 30листопада 2015 року, підготувала заяву до суду і зібрала відповідні докази (письмові пояснення сусідів, сімейні фотознімки, довідки з ЖЕКу). За результатами розгляду справи суд першої інстанції своїм рішенням від 29 лютого 2016 року встановив факт проживання однією сім'єю та факт батьківства.
* * *
     Зверніть увагу: суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, а саме про встановлення факту:
1) родинних відносин між фізичними особами;
2) перебування фізичної особи на утриманні;
3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню;
4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення;
5) проживання однією сім'єю чоловіка та жінки без шлюбу;
6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім'ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті;
7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження;
8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті;
9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.
     У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.
     Справи про встановлення факту належності особі паспорта, військового квитка, квитка про членство в об'єднанні громадян, а також свідоцтв, що їх видають органи державної реєстрації актів цивільного стану, судовому розгляду в окремому провадженні не підлягають.
     Заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.
     У заяві повинно бути зазначено:
1) який факт заявник просить встановити та з якою метою;
2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;
3) докази, що підтверджують факт.
     До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.
     Якщо ви або ваші знайомі зіткнулися зі схожими (або будь-якими іншими) правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Отримати її у Хмельницькій області можна в регіональному (у кримінальних провадженнях) та місцевих центрах (у цивільних та адміністративних справах) з надання БВПД за адресами:
     Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області. Адреса: 9000, м. Хмельницький, вул. Свободи, 70, офіс 222. Тел. 0382 72-01-68.
     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.
     Кам'янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам'янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам'янець-Подільський). Адреса: м. Кам'янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.
     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 
      Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.58
39.6
42.26
42.27

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо