emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
4 Липня 2016 Артем Капиця 795

Друга неділя після Пятидесятниці це Неділя Всіх Українських Святих. У цей день Церква прославляє сонм українських святителів, преподобних отців та матерів, праведників і мучеників, як прославлених, так і відомих одному лише Богу.

Стільки святих, скільки дало Київське Православя загалом, так і український народ зокрема, немає було більше ніде. В Євангелії говориться: Вийшов Сіяч сіяти. Господь посіяв слово Боже між усіма народами, і кожен з них по-своєму на це відреагував. Святість є відповідь людини на поклик Божий. І на цей поклик відгукнулася Київська Русь, коли за кілька десятиліть повстали тисячі храмів та сотні монастирів. Не була виключенням і наша, подільська земля, яка дала Українському Православю багата святих подвижників.

Саме тому, один з найбільш красивих храмів м. Хмельницького, будівництво якого веде секретар нашої єпархії, мит. прот. Володимир Марущак, названий на честь Усіх Українських святих.

І ось вже за кілька років, у Хмельницької єпархії повстала традиція: Проводити святкування Собору на честь памяті всіх українських святих саме в однойменному храмі м. Хмельницького. Хоча храм ще остаточно не добудований і богослужіння відбуваються в тимчасовим приміщенні, вшанувати всіх українських святих та помолитися до них щорічно збирається велика кількість православних подолян з усіх куточків нашого краю. Зважаючи на велику кількість паломників, святкові богослужіння поки проходять на подвірї, де прихожани собору загодя встановлюють намети.

Не стало виключенням і цьогорічне храмове свято Неділя усіх Українських святих, що відбулося 20 червня / 3 липня 2016 р. Б. Ще з самого ранку на подвіря собору почалися стикатися православні вірні. Людей не зупинила навіть велика спека, яка накрила наше місто у цей день.

Біля 10 годин ранку, згідно з розкладом, прибув правлячий архієрей Хмельницької єпархії, Високопреосвященний Владика Антоній, митрополит Хмельницький і Камянець-Подільський, розпочалася святкова архієрейська літургія. Його Високопреосвященству співслужив настоятель собору, секретар єпархії, мит. прот. Володимир Марущак, прот. Миколай, дияк. Артем Капиця та багаточисленне духовенство Хмельницької єпархії.

Після відпусту літургії, Високопреосвященний Владика Антоній звернувся до вірних з архіпастирським словом: У Євангелії від Матвія, розповідається, як Господь покликав апостолів Андрія, Петра, Якова та Івана. Підійшов Він до Галілейського моря, побачив двох братів, що закидали сіті в море, і каже їм: Ідіть за Мною, і Я зроблю вас ловцями людей. Вони негайно залишили мережі та пішли за Ним. Так само і сини Зеведеєві. І ось від того часу, а в Україні ще з часів апостола Андрія Первозванного, наші предки відкидали все і ішли за Хрестом. Багато у нас святих, яких Господь відкрив нам, але ще більше святих невідомих. Сьогодні маємо можливість глибше замислитися над значимістю цих невідомих, але таких рідних нам людей у справі нашого з вами спасіння. Адже це саме сьогодні збірне свято всіх тих, хто в різний час і в різний спосіб своїм свідченням віри зумів притягнути на нашу землю благодать Святого Духа, котра, хоч незрима за своєю природою, так видимо виявила себе і в нашому з вами покликанні до співучасти в тому всесвітньому братстві, що гордо називає себе Христовою Церквою. Невідомі нам їхні імена, але чи від цього повинна бути меншою наша їм вдячність, інакші умови нашого і їхнього життя і деколи ми дуже віддалені один від одного у часі, але чи є це перешкодою для молитви? Тому так важливо сьогодні нам, вірним Українського Православя Української Православної Церкви Київського Патріархату йти за Христом і поводитися, як діти світла, памятати, що сьогоднішнім торжеством Господь перекидає до наших сердець ще один місток через прірву гріха, яка відділяє нас від Його святости, укріплюючи нас і заохочуючи сміливо ступати тим вузьким шляхом досконалості, що його проклали нам сотні і тисячі наших відомих і невідомих братів-співучасників Його благодаті.

Також Високопреосвященний Владика Антоній подякував о. Володимиру за труди в будівництві храму та побажав, щоб у наступному році ми вже святкували цей день у храмі.

У свою чергу, мит. прот. Володимир Марущак подякував Владиці за спільну молитву та добрі слова, а вірні піднесли своєму Правлячому Архієрею чудовий коровай.

Традиційно парафіяни мали змогу неформально поспілкуватися з правлячим архієреєм, Високопреосвященним Митрополитом Антонієм, та отримати відповіді на хвилюючі питання, а також архіпастирське благословення

Прес-служба Хмельницької єпархії.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.07
39.13
42.09
42.15

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо