emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
23 Серпня 2016 Начальник Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Віктор Худняк 719

На шляху свого розвитку Україна долає різні труднощі і прикладає багато зусиль до вдосконалення своєї державності. Наразі особлива увага приділяється проблемі, яка, блокуючи ефективність в роботі органів державної влади та перешкоджаючи реалізації громадянами своїх законних прав та інтересів, не дозволяє країні рухатися вперед. Мова йде про проблему корупції в Україні.
На подолання проявів корупції у нашій державі спрямовується чимало зусиль. Так, одним із найбільш ефективних методів профілактики останньої у державній сфері залишається фінансовий контроль осіб, уповноважених на виконання функцій держави та органів місцевого самоврядування, а також інших прирівняних до них осіб.
Фінансовий контроль – це один із засобів запобігання корупції, який передбачає заповнення в паперовій формі посадовими особами декларацій про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру за певний період часу, після чого такі декларації підлягають оприлюдненню. Саме в такий спосіб українські посадовцій декларували свої доходи.
Ухвалення ряду нормативно-правових актів, що закріплюють основні заходи боротьби із корупційними проявами в нашій країні, поставили перед державою нові завдання щодо вдосконалення фінансового контролю до більш ефективного засобу запобігання корупції.
Так, одним із основних антикорупційних нормативних регулювань, а саме Законом України «Про запобігання корупції», закріплено новий порядок подання декларацій, згідно якого особи, уповноважені на виконання функцій держави та органів місцевого самоврядування, а також інші прирівняні до них особи зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством з питань запобігання корупції.
Іншими словами, порядок декларування вже з 15 серпня 2016 року здійснюється в електронному вигляді. Таким чином, вищезгадані посадові особи, декларації в паперовій формі не заповнюють, як це було раніше.
Проте, варто зауважити, що основними нововведеннями також є й зміст необхідних для подачі декларацій. Він набагато повніший від свого попередника, оскільки на сьогодні декларуванню також підлягають, наприклад, готівкові кошти, об’єкти незавершеного будівництва, коштовні покупки, тобто у декларації зазначаються досить деталізовані дані про типи майна та кількість доходів суб’єкта декларування. Крім того, і найголовніше – за внесення завідомо неправдивих відомостей до декларації про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру декларант несе кримінальну відповідальність.
Такі нововведення, за попередніми прогнозами, мають суттєво вплинути на стан корупційної розповсюдженості в Україні та, шляхом моніторингу способу життя посадовців, значно зменшити незаконні збагачення останніх.
Сьогодні Україна має можливість застосовувати автоматизовані системи обробки інформації, що допомагає публічно розкривати зміст декларацій, із відкритим до них доступом громадськості, шляхом оприлюднення їх через мережу Інтернет. Умови нового електронного декларування, в свою чергу, не дозволять приховати жодного стороннього доходу декларанта. Спеціальні органи та громадяни зможуть моніторити зміни матеріального становища посадових та службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування з метою встановлення неправомірного збагачення останніх. В свою чергу, оприлюднюючи такий широкий спектр інформації щодо своїх доходів, посадові особи матимуть можливість довести чесність свого заробітку та зняти з себе безпідставні звинувачення у корупційних злочинах.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.07
39.13
42.09
42.15

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо