emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
29 Серпня 2016 Павло Малюта 932

Україна і проблеми альтернативної енергетики

У сучасному світі, світова економіка все частіше стикається з новими викликами, причиною яких є постійна зміна світового порядку, а разом із ним – оточуючого нас світу. Протягом двох останніх десятиліть зміни у суспільстві та природі призвели до парадигмальних змін у світовій енергетичній системі. Ціни на нафту та інші «традиційні» джерела енергії суттєво знизились, а доля спожитих енергоресурсів показує незначний приріст у глобальній перспективі, не дивлячись на 97 % ріст споживання у країнах, які розвиваються. На долю спожитих ресурсів в цьому випадку впливає значне падіння споживання енергоресурсів у розвинених країнах – від Китаю до США. З огляду на ці глобальні зміни, сьогодні одним з пріоритетних завдань для нашого уряду є чітке розуміння ситуації на ринку енергоресурсів та стану енергосистем, в першу чергу, у розвинених державах.

«Згідно зі новим щорічним статистичним дослідженням світового енергетичного ринку від British Petroleum (BP annual statistical review of world energy 2016), глобальне споживання первинної енергії в 2015 році збільшилось усього на 1,0%, що трохи нижче середнього рівня зростання, відміченого в 2014 році (+ 1,1%), і значно нижче середнього рівня зростання за останні 10 років (+ 1,9%). Не враховуючи спад у 2009 році, рецесія енергетичного ринку 2015 року представляє собою найбільше падіння споживання енергії з 1998 року. Зростання споживання енергії нижче середнього 10-річного рівня було відзначене у всіх регіонах, за винятком Європи і Євразії. На країни з економікою, що розвивається, припадало 97% приросту світового споживання. Споживання енергії в країнах ОЕСР зросло незначним чином, зростання споживання в Європі компенсувало зниження в США і Японії. Споживання енергії Китаєм сповільнилося, але як і раніше залишається найбільшим в світі вже п'ятнадцятий рік поспіль. Росія, в свою чергу, пережила найбільший спад споживання первинної енергії за останні роки».

Такі дані приводять спеціалісти із наукового Центру ІЕСКР (http://rescue.org.ru/analytics_78_razvitie-mirovogo-energeticheskogo-rynka-do-goda.html), вказуючи також на глобальні перспективи щодо об’ємів споживання енергії у світі до 2035 року. Їх можна побачити на графіку.

«Ну і основний тренд – це розвиток альтернативних джерел електроенергії. Щоб розуміти світові амбіції, досить перерахувати цілі держав щодо використання поновлюваних джерел: Данія - електроенергія і тепло на 100% з таких джерел до 2035 року; Шотландія - 100% до 2020 року; а Ісландія вже зараз на 99% належить на альтернативну енергію», - додає до цього огляду кандидат економічних наук, екс-голова НБУ Сергій Арбузов, який очолює Центр ІЕСКР.

Наразі стає очевидним, що все більша кількість країн намагається перейти на альтернативні джерела енергії, поступово відмовляючись від нафти, газу та вугілля. Який же потенціал щодо цього має Україна?

Як відомо, доля вітряної, сонячної та біологічної енергії в загальному енергетичному балансі України збільшилась із 1,8% у 2009 році до 3,3% у 2014му. При цьому, обсяги виробництва сонячної та вітрової енергії збільшились у 34 рази (за рахунок нових вітряних та сонячних електростанцій). Нажаль, показник долі альтернативних джерел в енергетичному балансі країни залишається сьогодні на такому ж рівні. За півтора роки наш уряд нічого не зробив задля того, щоб розвинути цю галузь, намагаючись вийти з критичної ситуації лише за рахунок «традиційних» енергоджерел. І якщо така тенденція продовжуватиметься, Україна значним чином відстане від наших орієнтирів – розвинених європейських держав, які нібито проголошуються взірцем. Нажаль, це проголошується лише на словах, у той час як фактично, ніякого прогресу у сфері енергетики в Україні немає, не враховуючи, звичайно, зміни вивісок, перейменувань та призначень нових міністрів та їх заступників.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.07
39.13
42.09
42.15

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо