emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
23 Вересня 2016 Любов 3848

ТОВ “Білогір’я молокопродукт” заборгував селянам мільйони гривень

У смт Білогір’я Хмельницької області під стінами підприємства ТОВ “Білогір’я-молокопродукт” (материнською компанією є ТОВ “Гадячсир”, що на. Полтавщині) проходить мирна акція. Протестувальники вимагають сплатити борги за молоко, яке постачалося на підприємство. Загальна сума заборгованості становить десятки млн гривень, оскільки молокозавод винний сільським жителям, фермерам, сільськогосподарським підприємствам та аграрному кооперативу

Безстрокову акцію протесту селяни оголосили ще 9 вересня, триває вона й досі.
Люди палять шини, б’ють у металеві бочки, вигукують різні гасла.
У Білогір’я приїхали й постраждалі зі сусідніх районів: Шепетівського, Ізяславського, Красилівського та Полонського. Загалом, щодень стоїть близько 200 осіб.
Люди розповідають, що спочатку завод вчасно виплачував кошти. Проте, з квітня ніяких розрахунків не проводили. Селяни хвилюються, що гроші їм не віддадуть. Адже, як стало відомо, молокозавод заборгував і своїм працівникам.
- Нашим людям вже набридло терпіти обман, несправедливість, - пояснив Станіслав Манькевич, житель Полонського району. - Вісімдесят відсотків живуть за рахунок молока. У нас є люди, яким винні по 8-10 тисяч, зокрема, й багатодітним матерям. Дуже важко зібрати навіть дітей до школи, бо є такі, в кого по троє-п’ятеро дітей. Тому вони прийшли сюди захистити свої інтереси.
- У мене четверо дітей: один — студент, якого я не маю за що “випровадити” та мала дитинка - розповіла Наталія Ємець, мешканка Шепетівського району. - Я не маю їх за що прогодувати!..
Не менше обурення висловлює Галина Омельчук з Красилівського району.
- Я встаю о п’ятій годині ранку, дою корови... а на нього маю робити (говорить про власника — Авт.). Та якби він тут був, то я б з нього “шкуру здерла”!.. Його діти масло їдять, а мій в АТО, я не маю що йому відправити.
Про ситуацію, що склалася розповів і голова виробничого кооперативу Юрій Потапчук.
- Спочатку виплачувалося все вчасно, - говорить він. - Проте, з квітня місяця почалися проблеми: затримки з виплатами, а з липня взагалі перестали платити, через що ми були змушені призупинити з ними співпрацю.
За весь період акції до мітингувальників ніхто з керівництва не вийшов, хоча люди гуртом намагалися викликати управлінців молокозаводу на переговори. Нагадаємо, що власник молокозаводу — колишній “регіонал” Руслан Бадаєв. Люди схиляються до думки, що власник продовжує справу колишнього Президента... Адже влада й керівники нові, а методи — старі.
Під час мітингу, коли люди вперше почали палити шини, вогонь з’явився і на території молокозаводу. Як потім стало відомо, працівники підприємства знищували бухгалтерські документи. Електронні сервера теж заблокували.
Крім того, під час акції протесту місцеві жителі, які проживають поблизу виробничих потужностей ТОВ «Білогір’я молокопродукт», скаржились на недотримання керівництвом заводу природоохоронного законодавства: викиди в повітря та у грунт (чимало людей під стінами заводу мають городи). Хвилюють людей і розбиті дороги, якими щодень рухаються молоковози. Селяни розуміють, що її ніхто не ремонтуватиме, бо ж юридична адреса підприємства у м. Гадяч Полтавської області. Відповідно, сюди ж йдуть всі податки.
Перші сутички сталися вночі 12 вересня. Невідомі агресивно налаштовані молодики намагалися розігнати мітингуючих, але ті, в свою чергу, не злякалися.
Друга спроба розігнати людей відбулася в ніч з п’ятниці на суботу. На територію ТОВ “Білогірський молокозавод” приїхали “тітушки”, які начебто будуть захищати цілісність майна та території загалом. Самі ж вони зізнаються, що приїхали з Хмельницького, оскільки поступила вказівка від власника. Організував молодиків один із кримінальних авторитетів міста Хмельницького. Обіцяна плата за охорону заводу становить 500 гривень на добу.
До мітингуючих неодноразово приїздив і прокурор, який намагався всіляко залякати людей. Говорив, що краще б їм розійтися по домівках, в протилежному ж випадку він усіх їх притягне до кримінальної відповідальності. Проте, люди на таку провокацію не повелися, адже знають, що Конституція України гарантує їм право на мирні мітинги та зібрання.
Але поява на території молокозаводу невідомих молодиків все ж насторожила мітингувальників, оскільки стоять там, здебільшого, жінки. Вони час від часу телефонують своїм рідним — синам, чоловікам, аби ті приїхали на підмогу. Люди ще й переживають про те, що ж відбувається там, за воротами молокозаводу. Адже на його території стоять бочки з безводним аміаком, а зважаючи на те, що молодики під вечір були напідпитку, то ймовірна й екологічна катастрофа... не говорячи вже по те, що стороннім перебувати на території молокозаводу, де виробляються продукти харчування, категорично заборонено.
Не мало цікавого сталося 14 вересня. На молокозаводі з’явився новий керівник — бувший юрист підприємства Вікарський Андрій Володимирович, а попередній — Осипенко Андрій Євгенович звільнився з невідомих причин.
На боці селян голова Білогірської РДА Муляр Роман Петрович та селищний голова Денисюк Анатолій Іванович. Також підтримують і працівники заводу, яким власники теж заборгували зарплатню. Але відкрито про це заявити не можуть, оскільки хвилюються про свої робочі місця в подальшому. Адже завод — це єдине робоче місце в районі...
За офіційними даними, материнська компанія ТОВ “Гадячсир” заборгувала 4,2 млн грн ТОВ “Україна-2001”; 4,2 млн грн ТОВ “Подільський господар”; 4,8 млн грн — кооперативу, в який об’єдналися звичайні селяни; 1 млн 208 тис. - ТОВ “Розтоцьке”, що на Тернопільщині; СГ “Зоря” Житомирської області - 753 881 грн; СТОВ “Прогрес Плюс” Львівської області — 1 млн 553 тис грн та ін. Загалом, заборгованість складає 74 млн гривень. Проти них подано близько 50 позовів. Проте, це не остаточна цифра, оскільки є підприємства, фермери та кооперативи, яким ТОВ “Білогір’я молокопродукт” не підписував акти звірок. Тому їм важко звернутися до суду.
Отож, поки ситуація не вирішиться та люди не отримають своїх зароблених коштів, які для багатьох родин є чи не єдиним засобом існування, відступати не збираються.

Любов Гончарук

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.66
39.68
42.23
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо