emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
16 Лютого 2017 Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги 2550

Шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Так записано у Конституції України. Та чи можна вважати рішення поєднати життя беззастережно вільним, коли хтось із наречених свідомо приховав інформацію про серйозну хворобу? У яких випадках замовчування відомостей про стан здоров'я може стати підставою для визнання шлюбу недійсним? Консультує Артем Кляхін, начальник Городоцького бюро правової допомоги, що є відділом Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

До Городоцького бюро правової допомоги звернувся чоловік, який розповів, що його дружина приховала від нього своє захворювання — епілепсію. Про хворобу чоловік дізнався через шість місяців спільного подружнього життя, коли у дружини стався напад. Діагноз “епілепсія” після огляду встановив лікар швидкої допомоги, якого викликав чоловік. Відтак дружина почала проходити обстеження, і виявилось, що до одруження в неї неодноразово були напади, тож вона приймала протисудомні препарати. Проте від чоловіка це приховала.

Батьки дружини підтвердили, що їхня дочка хворіє на епілепсію. Хвороба, що вперше проявилася у 12 років, стала наслідком черепно-мозкової травми, яку дівчинка отримала під час ДТП. Завдяки прийому лікарських препаратів судоми дуже рідко проявлялись, тож хвора не перебувала на обліку в психо-неврологічному диспансері.

Водночас, на думку чоловіка, захворювання дружини може позначитися на здоров'ї їхніх майбутніх дітей. Зважаючи на це, він вирішив дізнатися, чи може приховування інформації про стан здоров'я одним із подружжя стати підставою для визнання шлюбу недійсним.

"Відповідно до статті 30 Сімейного Кодексу України наречені зобов'язані повідомити одне одного про стан свого здоров'я. Держава забезпечує умови для медичного обстеження наречених, — говорить Артем Кляхін, начальник Городоцького бюро правової допомоги. — Порядок здійснення медичного обстеження наречених встановлює Кабінет Міністрів України. Результати обстеження є таємницею і повідомляються лише нареченим. Приховування відомостей про стан здоров'я одним із наречених, наслідком чого може стати (стало) порушення фізичного або психічного здоров'я іншого нареченого чи їхніх нащадків, може бути підставою для визнання шлюбу недійсним!.

За словами юриста, результати медичного обстеження нареченої та нареченого видаються персонально кожному з них. Володіючи правом на таємницю про стан свого здоров'я, наречена чи наречений можуть відмовитись від надання один одному інформації про результати обстеження, що, звичайно, може бути підставою для відмови від реєстрації шлюбу.

Законодавство чітко визначає, що шлюб може бути визнаний недійсним за рішенням суду, якщо він був зареєстрований з особою, яка приховала свою тяжку хворобу або хворобу, небезпечну для другого з подружжя і (або) їхніх нащадків (ч. 3 ст. 41 Сімейного кодексу України).

Відповідно до ст. 42 Сімейного кодексу України право на звернення до суду з позовом про визнання шлюбу недійсним мають дружина або чоловік, інші особи, права яких порушені у зв'язку з реєстрацією цього шлюбу, батьки, опікун, піклувальник дитини, опікун недієздатної особи, прокурор, орган опіки та піклування, якщо захисту потребують права та інтереси дитини, особи, яка визнана недієздатною, або особи, дієздатність якої обмежена.

У таких випадках важлива роль належить власне судові, оскільки він наділений правом самостійно визначити — визнати шлюб недійсним або відмовити в задоволенні позовних вимог. При цьому, вирішуючи справу, суд повинен взяти до уваги, наскільки таким шлюбом порушено права та інтереси особи, тривалість спільного проживання подружжя, характер їхніх взаємин, а також інші обставини, що мають істотне значення.

Треба додати, що на позов про визнання шлюбу недійсним не поширюється строк позовної давності. Це означає, що такі позови можуть подаватися до суду у будь-який час упродовж існування “шлюбу”.

Загальний правовий наслідок визнання шлюбу недійсним полягає в тому, що шлюб вважається таким, що ніколи не існував, а особи, що його уклали, вважаються такими, що раніше не перебували в шлюбі. У подружжя не виникає жодних особистих та майнових прав, що випливають із шлюбу (ст. 45 Сімейного кодексу України) — права мати спільне прізвище, права на аліменти, права на частину спільного майна тощо.

* * *

Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

(м. Хмельницький, вул. Соборна, 75, 2 поверх, тел. (0382) 65-77-88)

Городоцьке бюро правової допомоги — м. Городок, вул. Грушевського, 49, тел. (03851) 3-06-63, 3-09-21.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 20.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.91
39.95
42.57
42.6

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо