ye-logo.v1.2

Чому мінімальна зарплата суттєво не зросте — аналізуємо бюджет-2022

Економіка 4156
Наступного року «мінімалку» підвищать лише у жовтні
Наступного року «мінімалку» підвищать лише у жовтні. Фото: ілюстративне автора

Як впродовж наступного року мають змінитися мінімальна зарплата, прожитковий мінімум і стипендії.

Вчора, 2 грудня, Верховна Рада ухвалила закон про «Державний бюджет України на 2022 рік». Його підтримало 268 народних обранців зі 373 зареєстрованих. Зокрема, кнопки «за» натисла більшість нардепів від Хмельниччини. Що ж це означає для громадян? У держбюджеті визначається не лише, на що будуть витрачатися кошти платників податків, а і як зміняться різні виплати. Зокрема, мінімальна заробітна плата.

Розпочнемо з інфляції та курсу долара. У пояснювальній записці до держбюджету вказано, що зі серпня минулого року вартість товарів і послуг в країні «підскочила» на понад 10 відсотків. Це найвищий темп споживчої інфляції з травня 2018-го. Уряд прогнозує, що у 2022 році вона має сповільнитися до 6,2 відсотка. Однак варто розуміти, що такі передбачення часто розходяться з реальним станом речей. Це ж стосується курсу долара.

Під час формування бюджету на цей рік урядовці закладали ймовірний курс на рівні 29 гривень 10 копійок з можливою похибкою в одну гривню. Насправді ж він був нижчим: впродовж року за долар в середньому просили понад 27 гривень. А під час формування бюджету на 2022-й курс визначали на рівні 28 гривень 70 копійок.

«Мінімалку» підвищать у жовтні, але не суттєво

Кабмін вирішив обмежити підвищення мінімальної зарплатні у наступному році. Про це представники української влади домовилися з Міжнародним валютним фондом, погоджуючи майбутні позики. Згідно з вимогою МВФ, зростання «мінімалки» не має перевищувати «рівень інфляції плюс 2%».

Таким чином більшу частину наступного року місячна мінімальна зарплата надалі становитиме 6 тисяч 500 гривень, а у погодинному розрахунку — 39 гривень 12 копійок. Й лише з 1 жовтня 2022-го її підвищать до 6 тисяч 700 гривень на місяць або до 40 гривень 46 копійок на годину.

Нагадаємо, що цьогоріч зі січня місячна «мінімалка» становила 6 тисяч гривень, а з 1 грудня її підвищили до 6 тисяч 500 гривень. Натомість у наступні роки Міністерство фінансів обіцяє суттєвіше зростання мінімальної зарплати. Наприклад, у січні 2023 року — до 7 тисяч 176 гривень, у січні 2024-го — до 7 тисяч 665 гривень.

В Україні передбачене поетапне підняття мінімальної заробітної плати. Інфографіка: зі сайту Міністерства фінансів

В Україні передбачене поетапне підняття мінімальної заробітної плати. Інфографіка: зі сайту Міністерства фінансів

Зарплата для лікарів і стипендії для студентів

За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, у бюджеті-2022 передбачено встановлення медикам ринкової заробітної плати. Її базовий рівень для лікарів у наступному році має становити 20 тисяч гривень, а для середніх медичних працівників — 13 тисяч 500 гривень.

Міністерство освіти і науки вже анонсувало підвищення усіх видів стипендій з 1 січня 2022 року. Наведемо основні:

  • для учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти — з 490 до 1 тисячі 250 гривень на місяць;
  • для студентів закладів фахової передвищої освіти («молодший спеціаліст», «фаховий молодший бакалавр», «бакалавр») — з 980 до 1 тисячі 510 гривень на місяць;
  • для таких же студентів, які отримують «підвищені» стипендії, з 1 тисячі 250 до 1 тисячі 930 гривень на місяць;
  • для студентів закладів вищої освіти («молодший бакалавр», «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр») — з 1 тисячі 300 до 2 тисяч гривень на місяць;
  • для таких же студентів, які отримують «підвищені» стипендії, з 1 тисячі 660 до 2 тисяч 550 гривень на місяць.

Прожитковий мінімум знову не відповідає реальній ситуації в країні

Від прожиткового мінімуму залежать розмір різних соціальних виплат і пільг. Наприклад, цей показник для непрацездатних осіб є мінімальною пенсією (для тих, хто немає достатнього робочого стажу). Він має визначати, скільки грошей повинна отримувати людина, щоб підтримувати свою життєдіяльність. Натомість прожитковий мінімум у бюджеті-2022 вдвічі менший за справжню вартість харчів, непродовольчих товарів і послуг.

На цьому наголошують працівники Головного науково-експертного управління Верховної Ради. Згідно з їх висновком, під час визначення прожиткового мінімуму уряд не врахував, знецінення доходів і заощаджень українців. Це знизить купівельну спроможність населення та стане передумовою до зубожіння громадян. Найбільш вразливими є українці, для яких пенсії, інші соціальні виплати й допомоги — зазвичай єдине джерело існування. Фактично така практика є порушенням засад Конституції та нівелюванням України як соціальної держави.

Отож, прожитковий мінімум для основних груп населення впродовж року становитиме:

  • для працездатних осіб: з 1 січня — 2 тисячі 481 гривня, з 1 липня — 2 тисячі 600 гривень, з 1 грудня — 2 тисячі 684 гривні;
  • для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня — 1 тисяча 934 гривні, з 1 липня — 2 тисячі 27 гривень, з 1 грудня — 2 тисячі 93 гривні;
  • дітей віком до 6 років: з 1 січня — 2 тисячі 100 гривень, з 1 липня — 2 тисячі 201 гривня, з 1 грудня — 2 тисячі 272 гривні;
  • дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня — 2 тисячі 618 гривень, з 1 липня — 2 тисячі 744 гривні, з 1 грудня — 2 тисячі 833 гривні.

Як голосували за бюджет-2022 нардепи від Хмельниччини

З 373 зареєстрованих народних обранців Державний бюджет України на 2022 рік підтримали 268. Проти проголосували 35, утрималися 36 й взагалі не голосували 34.

А нардепи від Хмельниччини висловилися таким чином:

  • Віктор Бондар (депутатська група «Партія «За майбутнє») — за;
  • Руслан Стефанчук (позафракційний) — за;
  • Володимир Ватрас (фракції «Слуга народу») — за;
  • Олександр Герега (депутатська група «Партія «За майбутнє») — за;
  • Юрій Заславський (фракції «Слуга народу») — за;
  • Олексій Жмеренецький (фракції «Слуга народу») — за;
  • Олена Копанчук (фракції «Слуга народу») — не голосувала;
  • Сергій Лабазюк (депутатська група «Партія «За майбутнє») — за;
  • Сергій Мандзій (фракції «Слуга народу») — за;
  • Ігор Марчук (фракції «Слуга народу») — за;
  • Микола Стефанчук (фракції «Слуга народу») — за.

Читайте також: Тариф на доставку газу зміниться: чого очікувати мешканцям Хмельниччини

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую