clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
22 Грудня 2014 р. Світлана ЯСЬКОВА 1239

Щоб не зіпсувати кашу маслом...

На виробництво 1 кілограма масла йде близько 30 літрів молока. Тому хороше «вершкове» апріорі не може дешево коштувати.
На виробництво 1 кілограма масла йде близько 30 літрів молока. Тому хороше «вершкове» апріорі не може дешево коштувати. Фото: автора

Всі знають, що вершкове масло слід купувати якісне. Найскладніше – знайти його.

 «Сімейна газета» вирішила дізнатися, який виробник реалізує смачніше масло, і влаштувала серед працівників редакції дегустацію «вершкового».
Битва титанів: масло проти спреду

Суміші на основі екзотичних рослинних олій роблять нині так добре, що за співвідношенням кислот вони бездоганно імітують молочний продукт. Тому будьте уважними: на упаковці має бути чітко написано «масло вершкове», а не «спред». Крім того, показником якості може бути і ціна. Адже на виробництво 1 кг масла йде близько 30 л молока. Тому хороше «вершкове» апріорі не може дешево коштувати. Якщо масло щойно з холодильника, але легко намащується на хліб, то велика вірогідність того, що в ньому частково містяться рослинні жири, і ви придбали не натуральний молочний продукт, а спред.
Колір масла залежить від кормів, які споживала корова

Хороший молочний продукт видно одразу. Відкрийте пачку і принюхайтеся: запах натурального масла підробити неможливо. Тепер відріжте шматочок і погляньте на зріз: він повинен бути щільним і сухим. Якісне масло легко намащується на бутерброд. Якщо ж продукт кришиться — значить, в ньому занадто багато води. Дехто вважає, що хороше вершкове масло повинно бути жовтим. Це не зовсім так. Все залежить від свіжості трави, яку їдять корови: взимку масло виходить світлішим, а влітку — жовтішим. Якщо ж ви взимку купуєте жовте масло — це свідчить про те, що воно було вироблено влітку, а розфасоване взимку. Боятися цього не варто, оскільки при правильному зберіганні (при температурі нижче –18°С) воно може зберігати свої якості до року.
Домашня лабораторія

Хоч би як ви не пильнували, купуючи заводське вершкове масло, гарантії, що воно є справді натуральним, немає. Крім спеціальної лабораторії, перевірити, чи містить цей продукт рослинні жири та емульгатори, кожен може вдома. Для цього налийте у прозору склянку або банку гарячу воду, потім додайте до неї одну ложку купленого в магазині вершкового масла. Розмішайте масло у воді до повного розчинення. Якщо масло повністю розчинилося у воді й остання набула білого відтінку – вершкове масло якісне й не містить рослинних жирів. Якщо ж після того, як ви розмішали масло у воді, на стінки й на дно склянки (банки) випав осад – масло неякісне. Воно містить рослинні білки й жири.

Тест: «сліпе куштування»

Зауважимо, що жоден учасник нашої дегустації навіть не здогадувався, яке саме масло він пробує. Ми завчасно приховали усю можливу інформацію та пронумерували тарілки, на які, власне, і виклали десять зразків. Оцінювали за п'ятибальною системою, враховуючи смак, запах та структуру.

Продукти, які «маскуються» під масло, провокують хвороби серця та навіть рак

«В хорошому маслі є трішки білків, ще менше вуглеводів, каже головний дієтолог області Альона Брянцева. – Крім цього, є ще ненасичені жирні кислоти, в основному сімейство Омега-6. Ці жирні кислоти покращують судинний тонус, знижують рівень холестерину в крові. Масло сприятливо діє на суглоби, містить вітаміни А, Е, D.

Але не варто забувати, що енергоцінність масла достатньо висока: в 100 г продукту близько 750 ккал. Тому людям із схильністю до зайвої ваги, із такими захворюваннями, як цукровий діабет, ішемічна хвороба серця, із проблемами шлунково-кишкового тракту варто обмежувати його кількість. Саме обмежувати, а не виключати повністю. До прикладу, не намащувати на хліб, а додавати в різні страви. Головне, розподіляти денну норму масла на декілька прийомів. До прикладу, якщо лікар дозволив вам 40 г масла на день, це не означає, що потрібно покласти всю цю норму в кашу. Логічнішим буде поділити цей шматочок на три частини, таким чином знизивши навантаження на підшлункову залозу. Я не радила б систематично вживати маргарини, спреди та інші продукти, які «маскуються» під масло. Обов'язково читайте етикетки. Якщо продукт виготовлено згідно з ТУ, швидше за все, перед вами не повністю натуральне вершкове масло. У складі натурального мають бути лише вершки. Чим небезпечні всі ці маргарини, які виробники намагаються видавати за продукт з коров'ячого молока? А тим, що містять велику кількість трансізомерів, які ще називають «молекулами-виродками». Вони засмічують судини та провокують розвиток серцево-судинних хвороб і навіть онкопатології».

 

порадник, масло, дегустація, Брянцева Альона, поради

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Ароматні салатні заправки від Сергія Калініна
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 930
Екс-суддя «МайстерШеф» та постійний кулінарний експерт передачі «Все буде смачно» поділився, як урізноманітнити смак звичайних салатів
Ідеальний карамельний соус, з яким впорається навіть дитина
десерти, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 819
Підійде до крамблів, штрудлів, морозива, тістечок, млинців...
Як найкраще заготовити щавель на зиму?
домашні заготовки, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 798
Його можна солити, бланшувати, заморожувати і просто... залити сирою водою
Як приготувати смачні часникові крутони ?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1007
Ці хрумкі підсмажені в олії та вершковому маслі гріночки доповнять будь-який суп та додадуть смаку будь-якому салатику.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: