clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
9 Вересня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА 1777

Угорське тістечко «Жербо»


Фото: автора

Пісочне несолодке тісто, смачнюща сливово-горіхова начинка та багато-багато гіркого шоколаду. Це мега-смачно!

Дуже цікавий ефект — розсипчастість пісочного тісто при одночасній пластичності дріжджового. Його легко можна місити й тонко розкачувати. Це тісто не вологе і не черствіє, як дріжджове — вироби з нього можна зберігати довго. Але підкорив смак випічки — це ніби і тортик, і печиво одночасно.

Інгредієнти:
Тісто: 200 г вершкового масла, 400 г борошна, 10 г сухих дріжджів, 1-2 ст. л. цукру, 1 ч. л. розпушувача, яйце, трохи теплого молока для замісу тіста і розчинення дріжджів (50-80 мл), ванілін.
Начинка: 250 г мелених волоських горіхів (попередньо цілі горіхи підсушила в духовці), 150 г цукру, абрикосове варення (абрикосового у мене не було, тож я сміливо замінила його на сливове).
Глазур: 100 г чорного шоколаду (у мене 70% какао), 30 г вершкового масла, 2 ст. л. вершків.

Приготування:
М’яке масло збити з яйцем, ваніліном і цукром. Просіяти борошно з розпушувачем (чесно кажучи, я згадала про розпушувач вже коли пиріг був у духовці:), але коржі і без нього трохи піднялися). Дріжджі розвести в теплому молоці, додати цю суміш у масло з яйцями та замісити м'яке еластичне тісто.

Розділити його на три частини. Кожну тонко розкачати під розмір вашого дека (продукти розраховані на прямокутну форму розміром 19х22 см). Це зручно робити на пергаментному папері. 

Для начинки: горіхи змолоти, додати цукор, перемішати. 

Змастити корж варенням, посип горіхами з цукром. З другим коржем виконати теж саме.

Пиріг накрити третім коржем і наколоти виделкою.


Дати тісту полежати й відпочити на деку протягом 15-20 хвилин.
Випікати при температурі 200ºС протягом 20-25 хвилин. Готовність виробу перевірити зубочисткою.

Після випічки полити теплою шоколадною глазур'ю.


Для її приготування всі продукти помістити в каструлю й розтопити на водяній бані при безперервному помішуванні. Дати застигнути й нарізати порційними шматочками.

Окремим рядком: глазур можна приготувати із какао: 3-4 ст. л. какао порошку
змішати з 5 ст. л. цукру, влити 2-3 ст. л. молока та 50 г вершкового масла. Варити на маленькому вогні, щоб вийшла густа помадка. 

солодка випічка, угорська кухня, тістечко жербо

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Сирний пиріг зі сливами «Язик проковтнеш»
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 1093
Дуже смачна випічка до чаю з простих та звичних інгредієнтів!
Сливовий пиріг «Спокуса» зі сметанно-маковою заливкою
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 969
Ніжне тісто, ароматні соковиті сливи й смачний ніжний крем!
Сирно-медовий кекс зі сливами в шоколадній глазурі
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 551
Мені здається, що сливи чудово поєднуються з ароматами кориці й меду. Запахи при випіканні цього смаколика запаморочливі й по-домашньому затишні.
Міні-круасанчики з вареною «згущенкою» (+рецепт швидкого листково-дріжджового тіста)
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 1242
Смаколик для тих, хто любить у випічці тонкий шар тіста й побільше начинки.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: