Гаряча тема:
- Війна
Джем виходить таким густим, що більше нагадує мармелад. Крім того, він зберігає красивий бордовий колір. Смак неймовірний – не нудотний, солодкувато-кисленький із неповторною терпкуватою ноткою кизилу. І готується він дуже швидко. Єдине із чим доведеться помучитися – це видалення кісточок.
Інгредієнти:
3 кг кізілу, 2 кг цукру, 200 мл води, ванілін.
Приготування:
Кизил перебрати, добре промити, висипати в каструлю, додати склянку холодної води, дати закипіти й варити до розварювання ягід – хвилин 10.
Потім висипати кизил у сито й порціями перетирати, щоб позбутися кісточок (що я тільки не перепробувала – і ложку, і товкач для картоплі, і дерев’яну лопатку; в результаті я взяла макогон і процес пішов значно швидше).
Потрібно видалити всі кісточки, а отримане пюре разом із рідиною, в якій кизил варився, повернути в каструлю (у мене вийшло 2 кг; зі жмиху та кісточок потім можна зварити компот). Додати цукор та ванілін.
Розмішати цукор із ягідним пюре, дати йому закипіти, і варити на маленькому вогні приблизно 20 хвилин, постійно помішуючи й знімаючи пінку.
Готовий джем гарячим розлити в стерильні сухі банки й закрити металевими кришками. Перевернути догори дном до охолодження.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: готовий гарячий джем рідкуватий, але після охолодження сильно густіє. Його навіть ножем можна різати. Добре підійде для бутербродів і як начинка для пирогів, рогаликів та іншої випічки. Вихід - 5 баночок по 0,5 л.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: