clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
18 Жовтня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 1944

Куліш польовий — найпростіший рецепт, класичний набір інгредієнтів, чудовий смак!

Якщо куліш залишився, то назавтра він стає, як правило, ще смачнішим.
Якщо куліш залишився, то назавтра він стає, як правило, ще смачнішим. Фото: автора

Простонародна страва з глибоким корінням.

Раніше я хронічно не переварювала пшоно, аж поки на роботі не скуштувала смачну пшоняну кашу від нашого кухаря. В результаті почала шукати на всеможливих кулінарних сайтах рецепти страв, де б у рецептурі головну скрипу грали ці сонячні крупки. Так наштовхнулася на традиційний польовий куліш. Страва ця старовинна, деякі кулінари-дослідники вважають, що куліш наші пращури варили набагато раніше, ніж славнозвісний борщ.

Інгредієнти:
На казанок 2-2,5 л:
3-4 картоплини
склянка пшона
50 г сала (животинка з прошарком м’яса)
2 великих цибулини
сіль, перець чорний мелений
лавровий листок

Приготування:
Пшоно промити під проточною водою, до прозорості води. Залити окропом (щоб позбутися гіркоти). Через 20-30 хвилин воду злити, ще раз промити холодною водою. Картоплю нарізати невеликими кубиками, як на суп, і промити в холодній воді.
Шматочки сала, обов'язково з м'ясним зарізом, нарізаю дрібно. Покласти в казанок і обсмажити до золотавого кольору.

Додати нарізану кубиками цибулю й пасерувати до прозорості.

Потім покласти підготовлену картоплю.

Ще трохи обсмажити й всипати промите пшоно.

Посолити крупною сіллю, все перемішати. Залити гарячою водою на палець вище рівня вмісту казана, закрити кришкою.


Як починає кипіти — а це дуже швидко, оскільки вода гаряча, зменшити вогонь (цілком можливо, що водички ще доведеться підлити. Я підливаю, але точно не можу сказати — інтуїтивно).
Незадовго до готовності додати перець і лавровий листочок. Готовий куліш не повинен бути дуже густим, оскільки його треба залишити в теплому місці й вкутати. Необхідно, щоб в каші залишалася ще рідина, хоча б трішки.
Через півгодини можна накривати на стіл і насолоджуватися!

Якщо куліш залишився, то назавтра він стає, як правило, ще смачнішим. Загалом, це і перша і друга страва — залежно від уподобань.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: куліш — прекрасна каша! Я тепер мрію про літо, щоб зварити цю дивовижну страву у казані на вогнищі. Щоб зробити, як радять справжні гуру — затушити наприкінці приготування у каструлі обгоріле полінце з фруктового дерева. Тоді куліш буде «з димком».  

крупи та страви з борошна, куліш, куліш польовий, картопля, пшоно, пшоняна каша, сало, українська кухня

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Гранола – ідеальний корисний сніданок по-американськи
крупи та страви з борошна, десерти
Світлана ЯСЬКОВА 1478
Всі, хто куштує ці чарівні хрумкі засушені в меду мюслі, набувають стійку залежність від них на все життя.
Курячі гомілки, тушковані з галушками-нудлями
м`ясо та субпродукти, крупи та страви з борошна
Світлана ЯСЬКОВА 1032
Ситна та незвична страва, яка підійде і для повсякденного, і для святкового столу.
Як приготувати й подати поленту: від «бідної» каші до багатої закуски
гриби, крупи та страви з борошна, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1157
+ рецепт «твердої» кукурудзяної каші із грибами під ніжним сирним соусом.
Булгур з овочами та м’ясом по-турецьки
крупи та страви з борошна
Світлана ЯСЬКОВА 1051
Смачна та корисна альтернатива плову.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: