ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Куліш польовий — найпростіший рецепт, класичний набір інгредієнтів, чудовий смак!

18 Жовтня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 71823
Якщо куліш залишився, то назавтра він стає, як правило, ще смачнішим.
Якщо куліш залишився, то назавтра він стає, як правило, ще смачнішим. Фото: автора

Простонародна страва з глибоким корінням.

Раніше я хронічно не переварювала пшоно, аж поки на роботі не скуштувала смачну пшоняну кашу від нашого кухаря. В результаті почала шукати на всеможливих кулінарних сайтах рецепти страв, де б у рецептурі головну скрипу грали ці сонячні крупки. Так наштовхнулася на традиційний польовий куліш. Страва ця старовинна, деякі кулінари-дослідники вважають, що куліш наші пращури варили набагато раніше, ніж славнозвісний борщ.

Інгредієнти:
На казанок 2-2,5 л:
3-4 картоплини
склянка пшона
50 г сала (животинка з прошарком м’яса)
2 великих цибулини
сіль, перець чорний мелений
лавровий листок

Приготування:
Пшоно промити під проточною водою, до прозорості води. Залити окропом (щоб позбутися гіркоти). Через 20-30 хвилин воду злити, ще раз промити холодною водою. Картоплю нарізати невеликими кубиками, як на суп, і промити в холодній воді.
Шматочки сала, обов'язково з м'ясним зарізом, нарізаю дрібно. Покласти в казанок і обсмажити до золотавого кольору.

Додати нарізану кубиками цибулю й пасерувати до прозорості.

Потім покласти підготовлену картоплю.

Ще трохи обсмажити й всипати промите пшоно.

Посолити крупною сіллю, все перемішати. Залити гарячою водою на палець вище рівня вмісту казана, закрити кришкою.


Як починає кипіти — а це дуже швидко, оскільки вода гаряча, зменшити вогонь (цілком можливо, що водички ще доведеться підлити. Я підливаю, але точно не можу сказати — інтуїтивно).
Незадовго до готовності додати перець і лавровий листочок. Готовий куліш не повинен бути дуже густим, оскільки його треба залишити в теплому місці й вкутати. Необхідно, щоб в каші залишалася ще рідина, хоча б трішки.
Через півгодини можна накривати на стіл і насолоджуватися!

Якщо куліш залишився, то назавтра він стає, як правило, ще смачнішим. Загалом, це і перша і друга страва — залежно від уподобань.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: куліш — прекрасна каша! Я тепер мрію про літо, щоб зварити цю дивовижну страву у казані на вогнищі. Щоб зробити, як радять справжні гуру — затушити наприкінці приготування у каструлі обгоріле полінце з фруктового дерева. Тоді куліш буде «з димком».  

крупи та страви з борошна, куліш, куліш польовий, картопля, пшоно, пшоняна каша, сало, українська кухня

Коментарі:

  Так  Ні, дякую