clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_user-recipefood_20warningstar

Гурман

19 Жовтня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 747

Апельсиново-гарбузовий кекс з чорносливом — яскравий помаранчевий настрій для похмурого осіннього дня


Готовий кекс охолодити й присипати цукровою пудрою. Фото: автора

Суперсмачна, ніжна та ароматна випічка, яка подобається навіть тим, хто гарбуз апріорі не їсть.

Кекс дуууже ніжний, мягкий та пористий! Ніж входить так легко, що відразу відчувається його вразливо-повітряна структура. А ще він вологий, соковитий. Гарбуз взагалі не відчувається, проте апельсинка заявляє про свою присутність досить виражено. Кориця, як завжди, пряно-ароматна і ясно впізнається. Вердикт — кекс дуже смачний! Один із найвдаліших у категорії «гарбузова випічка».

Інгредієнти:
100 г вершкового масла кімнатної температури
150 г цукру
2 яйця
250 г гарбузового пюре (заздалегідь гарбуз запекти в духовці або приготувати на парі, потім — збити в блендері)
цедра 1 апельсина
1 ч. л. ваніліну
сік 2 апельсинів
280 г борошна
1 ч. л. розпушувача
1 ч. л. соди
1 ч. л. кориці
дрібка солі
1 склянка нарізаного чорносливу (або родзинок, кураги, в’яленої журавлини)
цукрова пудра

Приготування:
Розігріти духовку до 160ºС. Змастити маслом форму для кексів (26х10 см).
Збити міксером масло з цукром у пишну білу масу. Вбити по одному яйця, потім додати апельсинову цедру, ванілін.

Гарбуз нарізати кубиками та приготувати у зручний для вас спосіб — можна запекти протягом 1,5 годин у духовці, загорнувши кубики у фольгу (це краще робити напередодні). Але я завжди готую гарбуз на парі. На це йде близько 15-20 хвилин. Потім готові кубики збити в блендері або ж перетерти крізь сито (як зробити ідеальне гарбузове пюре для осінньої випічки дивіться тут).


Додати гарбузове пюре у тісто. Окремо просіяти борошно з розпушувачем, содою, сіллю і корицею. Продовжуючи збивати на повільній швидкості, додати борошно в три прийоми, чергуючи цей процес із вливанням апельсинового соку.


Чорнослив запарити, видалити кісточки та нарізати шматочками.

Додати сухофрукти в тісто й вручну перемішати.


Викласти тісто в приготовану форму (у мене все тісто не помістилося, оскільки форма невеличка, тому я ще використала силіконові формочки для мафінів).

Випікати 45-55 хвилин (орієнтуйтеся на вашу духовку), перевіряючи на готовність шпажкою.


Готовий кекс охолодити й присипати цукровою пудрою. 

солодка випічка, кекс, гарбузово-апельсиновий кекс з чорносливом, гарбузова випічка, випічка з гарбузом, кекси, осіння випічка, гарбуз, чорнослив, апельсин

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Шоколадна паска з цукатами, журавлиною і фініками
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 883
Одним з плюсів цього смаколика є те, що готується він лише на одному яйці, але при цьому структура паски виходить пористою й повітряною, практично невагомою!
«Лінивий» штрудель із вишнею та горіхами у карамельному соусі
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 779
Смаколик хоча й далекий від класики, але також неймовірно смачний!
Цукрова глазур для пасок, яка не липне й не кришеться
солодка випічка, десерти, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1348
Завдяки желатину виходить просто ідеальне покриття для традиційної страви Великодня!
Лимонний кекс на йогурті із цукатами
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 1441
Кекс за цим рецептом виходить просто ідеальним! Особливо гарно пасує до нього лимонна помадка.
Показати ще
Коментарів - 0: