clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
1 Листопада 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 864

Ноу-хау: гарбузова олія — нова кулінарна «родзинка»

Гарбузова олія не переносить тепло й сонячне світло, тому тримати його краще в щільно закритій пляшечці, в темному прохолодному місці
Гарбузова олія не переносить тепло й сонячне світло, тому тримати його краще в щільно закритій пляшечці, в темному прохолодному місці Фото: http://for-your-beauty.ru/

Гарбуз — дуже цінна баштанна культура, з дієтичними й лікувальними властивостями.

Плоди цієї культури корисні при багатьох хворобах. Особливу цінність в фармакології представляє й насіння гарбуза, з якого виготовляють цінні медичні препарати. Кам’янчанин Леонтій Гасюк пішов ще далі та налагодив виробництво олії з насіння гарбуза. За словами чоловіка, у ній міститься велика кількість цинку, який запобігає розвитку аденоми простати. Крім того, така олія є чудовим засобом профілактики атеросклерозу судин мозку й серця.

«Фактично відколи я почав виготовляти гарбузову олію, то вже вилікував двох чоловік від цукрового діабету, — запевняє Леонтій Семенович. — Спочатку я висушую насіння, а потім переробляю його на олію. Нещодавно проводив аналізи в хмельницькій лабораторії, також відправив свою олію у Вінницю. Там є така фірма, яка працює з австрійцями саме у напрямку вирощування гарбузів. Результати навіть нас приголомшили. За деякими показниками наша гарбузова олія виявилася навіть кращою, ніж австрійська.

"Гарбузова олія завжди цінувалася найбільше з усіх олій", - каже пан Леонтій.

Що ж до ціни, то я подивився в Інтернеті й жахнувся: за 1 л імпортної олії просять 1,5-2 тисячі гривень. Це з нашого українського насіння! Виробництво ж цього продукту у нас дозволить в рази здешевити його. За 100 г доведеться платити приблизно 60 грн. Це недорого, оскільки гарбузова олія завжди цінувалася найбільше з усіх рослинних олій через трудомісткість способу її отримання. Виготовляється вона прямим віджиманням насіння методом одноразового холодного пресування. За якісними властивостями належить до кращих столових сортів і не поступається навіть прованській. В кулінарії гарбузову олію застосовують як заправку до салатів, оскільки нагрівати її не можна. За бажанням поливають нею тушковані овочі».

За словами Леонтія Гасюка, олія з насіння гарбуза містить у собі невичерпні запаси життєвої енергії. Фармакологічні й клінічні дослідження виявили, що вона відновлює функцію клітинних мембран, має виражену антиоксидантну дію та захищає печінку, нормалізує біохімічний склад жовчі (що є профілактикою жовчнокам'яної хвороби), зменшує набряк і вираженість запальних процесів. Проте найбільший інтерес гарбузова олія становить для чоловіків завдяки своїй здатності до лікування простатиту й аденоми простати. Особливо важливо, що відновлення статевої функції відбувається на тлі загального очищення кишківника й нормалізації роботи нирок і печінки. «При захворюваннях сечового міхура й аденомі передміхурової залози, споживання олії усуває біль в простаті та полегшується сечовипускання, нормалізує діяльність передміхурової залози, попереджає розвиток аденоми, регулює функції репродуктивної системи, нормалізує сперматогенез. Використовується для зняття болю й печіння при циститі, сприятливо впливає на перебіг вагітності.
Приймають гарбузову олію всередину за годину до їжі або дві години після, не запиваючи. Олія насіння гарбуза використовується при катарах, запальних процесах у легенях й дихальних шляхах. У цих випадках також пити по 5-10 крапель тричі на день. Захворювання печінки (гепатит, цироз), холецистит, жовчокам'яна хвороба — по 1-2 ч. л. (в залежності від ваги) 3-4 рази на день за годину до їжі. Врахуйте, що цей продукт має сильну жовчогінну дію, можливе виникнення болю при русі каменів. Якщо відчуваєте біль — знижуйте дозу до 1/2-1/4 ч. л., збільшуючи тривалість курсу.
Гарбузова олія має послаблюючу дію. У деяких людей виникає відрижка після її прийому. В цьому випадку олію краще запивати будь-яким кислим соком (грейпфрут, апельсин тощо) або заїдати шматочком хліба.
Обираючи гарбузову олію, майте на увазі, що якісне дешевим не буває, — застерігає пан Леонтій — Розливають її лише в пляшки з темного скла й обов'язково вказують дату виробництва та термін зберігання. Зазвичай це 12 місяців. Бажано, щоб на етикетці були й контакти виробника. Очищення олії в процесі виробництва: тільки природне відстоювання, тому на дні тари допускається незначний осад. Цей продукт не переносить тепло й сонячне світло, тому тримати його краще в щільно закритій пляшечці, в темному прохолодному місці».
 

порадник, гарбузова олія, Гасюк Леонтій, гарбузова олія в кулінарії, гарбуз, насіння гарбуза

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Ідеальна цукрова помадка, білкова глазур та корисна альтернатива кольоровій посипці
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1280
«Гурман» зібрав цікаві ідеї та поради прикрашання Великодніх пасок.
Як вибирати якісні яйця до Великодня?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 861
Випробовуємо продукт світлом, теплом, сіллю та на «око», а також вивчаємо маркування та розподіляємо на «касти».
Наш експеримент: щоб праска знову парувала
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 932
Ми намагалися видалити накип у старих прасках за допомогою різних засобів, аби перевірити, які із них найдієвіші.
Наш експеримент: Як зварити яйце, щоб воно не тріснуло?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 986
Перед будь-яким фарбуванням крашанок важливо правильно підготувати яйця. А саме, відварити їх, щоб шкаралупа залишилася неушкодженою і на ній не утворилися тріщини.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: