clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
28 Грудня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 1533

Новорічно-різдвяне німецьке печиво «Спекуляціус»

Якщо ж ви хочете прикрасити цим печивом ялинку, потрібно зробити отвори для стрічки у ще сирому тісті.
Якщо ж ви хочете прикрасити цим печивом ялинку, потрібно зробити отвори для стрічки у ще сирому тісті. Фото: Світлана ЯСЬКОВА

В багатьох країнах ці пряні фігурні смаколики традиційно дарують дітям і прикрашають ними ялинку.

 

Печиво Спекуляціус має дуже насичений смак спецій і яскравий горіховий аромат. Воно дуже популярне в Європі, де вважається одним із головних символів зимових свят. Досі тривають суперечки, де вперше воно з'явилося: в Голландії, Бельгії, Данії або Німеччині. Особливо його полюбляють саме в Німеччині. Там Спекуляціус продають в яскравих великих коробках, часто дарують одне одному на Різдво. Це класична зимова, в яку додають корицю, гвоздику, кардамон, імбир і навіть чорний перець.

Інгредієнти:

500 г борошна,

2 ч. л. розпушувача,

250 г цукру,

10 г ванільного цукру,

2 краплі мигдальної есенції,

1/8 ч. л. меленого кардамону,

1/8 ч. л. меленої гвоздики,

1 ч. л. меленої кориці,

2 яйця,

200 вершкового масла,

100 г мелених горіхів (мигдаль, фундук, у крайньому випадку – волоські).

Приготування:

Борошно змішати з розпушувачем і просіяти. Всипати цукор і ваніль, мигдалеву есенцію, мелені прянощі. Холодне вершкове масло нарізати кубиками й додати до борошняної суміші. Перетерти все руками на крихту.

Горішки трішки підсушити на сухій сковорідці, змолоти у млинку й додати до загальних інгредієнтів. Яйця трішки збити й ввести до крихти. Замісити еластичне однорідне тісто. Якщо воно липне, відправити його в холодильник на півгодини (у мене не липнуло взагалі, було приємним на дотик – працювати з таким одне задоволення!).

Тонко розкачати тісто на злегка присипаній борошном поверхні і вирізати фігурки (зірочки, звірятка, ялинки).

Покласти на встелене пергаментним папером деко (змащувати нічим не потрібно!).

Випікати в розігрітій до 180°С духовці близько 10 хвилин. Дати охолонути.

Можна присипати цукровою пудрою чи розмалювати білковою глазур’ю.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: для печива Спекуляціус традиційно використовуються штамповані дерев'яні форми. У продажу нині з’явилися і спеціальні силіконові. Я, на жаль, не є їхньою щасливою власницею, і тому вирізала печенюхи звичайними формами-вирубками. Хоча на смак випічки це аж ніяк не вплинуло. Якщо ж ви хочете прикрасити цим печивом ялинку, потрібно зробити отвори для стрічки у ще сирому тісті.

солодка випічка, печиво, новорічно-різдвяне печиво спекуляціус, спекуляціус, німецька кухня, різдвяне печиво, печиво на ялинку, зимова випічка, пряне печиво, імбирне печиво

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Насипний пиріг зі смородиною та персиками
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 433
Смачна розсипчаста випічка з тіста-крихти, ніжною кремоподібною заливкою та соковитою начинкою.
Шоколадні біскотті зі шматочками шоколаду, інжиром та горіхами
солодка випічка, печиво
Світлана ЯСЬКОВА 1489
Biscotto – перекладається з італійського як «двічі запечене», адже за рецептурою ми формуємо багети, які запікаємо, а потім нарізаємо їх скибочками і знову підсушуємо в духовці.
Шифоновий кекс із малиною
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 626
Неймовірно ніжна, ароматна та легка випічка, яка в усьому світі вважається гастрономічним шедевром.
Ватрушки з сиром та маком за 30 хвилин
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 590
Великий плюс цієї випічки в тому, що тісто в ній використовується сирне, без жодного яйця! При цьому воно пухке, немов пористе, з апетитною хрумкою скоринкою.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: