Гаряча тема:
- Війна
Дуже люблю кавову випічку і цей пиріжок мені теж дуже сподобався. Проте зізнаюся чесно, був час, коли я досить скептично ставилася до пісної випічки (як це — пиріг без яєць, без сметанки і масла?). Кавовий аромат, медовий післясмак, кислинка кураги та хрустка скоринка... Загалом — дуже смачно! Тепер точно знаю — пісна випічка гідний конкурент непісній!
Інгредієнти:
Для тіста:
250-300 г борошна,
250 мл міцної заварної кави,
1 склянка цукру,
2 ст. л. меду,
1/2 склянки волоських горіхів,
жменя кураги,
1 ч. л. соди,
5 ст. л. олії,
ванілін,
дрібка солі.
Для шоколадної глазурі:
4 ст. л. какао,
0,5 ч. л. розчинної кави,
2 ст. л. цукру,
приблизно 5-6 ст. л. води.
Приготування:
Пиріг: зварити каву й процідити. Додати цукор, ванілін, олію і мед (в оригінальному монастирському пирозі олії не має, але така випічка трішки гумова, тож я дозволила собі зробити деякі коригування до рецепту. В результаті текстура тіста кардинально помінялася – стала пухка та ніжна). Перемішувати, до повного розчинення цукру і меду.
Всипати просіяне борошно, сіль і перемішати (тісто виходить як магазинна сметана).
Додати підсмажені й подрібнені горіхи, нарізану смужками курагу, соду (не гасити!).
Круглу форму діаметром 26 см встелити пергаментом (я бока форми теж встеляю пергаментною стрічкою, яку вирізаю за розміром форми). Вилити тісто у форму.
Поставити пиріг в розігріту до 170°С духовку. Випікати 40-50 хвилин (режим «верх-низ»). Готовність перевірити дерев’яною шпажкою.
Готовий пиріг вийняти з форми, охолодити на решітці.
Пісна глазур: змішати всі складові у сотейнику з товстим дном.
Варити на маленькому вогні до повного розчинення суміші, постійно помішуючи (води може знадобитися більше або менше).
Одразу ж нанести глазур на пиріг (можна імітувати легкі хвилі – так красивіше; я ще прикрасила цукровим бісером).
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: шоколадна пісна глазур чудово застигає і смакує не гірше, ніж глазур на маслі та молоці. Але якщо у вас не має бажання гратися із її виготовленням, можете просто посипати пиріг цукровою пудрою.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: