clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
20 Березня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА 3840

ПІСНА ВИПІЧКА: Кавовий монастирський пиріг + рецепт пісної шоколадної глазурі

Шоколадна пісна глазур чудово застигає і смакує не гірше, ніж глазур на маслі та молоці.
Шоколадна пісна глазур чудово застигає і смакує не гірше, ніж глазур на маслі та молоці. Фото: автора

Смачний, швидкий, легкий і бюджетний пиріг — справжня знахідка для домашнього чаювання!

Дуже люблю кавову випічку і цей пиріжок мені теж дуже сподобався. Проте зізнаюся чесно, був час, коли я досить скептично ставилася до пісної випічки (як це — пиріг без яєць, без сметанки і масла?). Кавовий аромат, медовий післясмак, кислинка кураги та хрустка скоринка... Загалом — дуже смачно! Тепер точно знаю — пісна випічка гідний конкурент непісній!

 

Інгредієнти:

Для тіста:

250-300 г борошна,

250 мл міцної заварної кави,

1 склянка цукру,

2 ст. л. меду,

1/2 склянки волоських горіхів,

жменя кураги,

1 ч. л. соди,

5 ст. л. олії,

ванілін,

дрібка солі.

Для шоколадної глазурі:

4 ст. л. какао,

0,5 ч. л. розчинної кави,

2 ст. л. цукру,

приблизно 5-6 ст. л. води.

 

Приготування:

Пиріг: зварити каву й процідити. Додати цукор, ванілін, олію і мед (в оригінальному монастирському пирозі олії не має, але така випічка трішки гумова, тож я дозволила собі зробити деякі коригування до рецепту. В результаті текстура тіста кардинально помінялася – стала пухка та ніжна). Перемішувати, до повного розчинення цукру і меду.

Всипати просіяне борошно, сіль і перемішати (тісто виходить як магазинна сметана).

Додати підсмажені й подрібнені горіхи, нарізану смужками курагу, соду (не гасити!).

Круглу форму діаметром 26 см встелити пергаментом (я бока форми теж встеляю пергаментною стрічкою, яку вирізаю за розміром форми). Вилити тісто у форму.

Поставити пиріг в розігріту до 170°С духовку. Випікати 40-50 хвилин (режим «верх-низ»). Готовність перевірити дерев’яною шпажкою.

Готовий пиріг вийняти з форми, охолодити на решітці.

Пісна глазур: змішати всі складові у сотейнику з товстим дном.

Варити на маленькому вогні до повного розчинення суміші, постійно помішуючи (води може знадобитися більше або менше).

Одразу ж нанести глазур на пиріг (можна імітувати легкі хвилі – так красивіше; я ще прикрасила цукровим бісером).

 

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: шоколадна пісна глазур чудово застигає і смакує не гірше, ніж глазур на маслі та молоці. Але якщо у вас не має бажання гратися із її виготовленням, можете просто посипати пиріг цукровою пудрою.

пісна випічка, пісні страви, постимо смачно, кавовий монастирський пиріг, пісна шоколадна глазур, солодка випічка, пісні рецепти, піст, Великий піст, пісна кухня, пісна трапеза

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Постимо смачно: медові пісні кекси із чорносливом та горіхами
солодка випічка, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА 2105
Рецепт настільки зручний та швидкий, що для «багаторазового використання» просто справжня знахідка!
Постимо смачно: Кавовий кекс із вишнями
солодка випічка, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА 1838
Проста, смачна та не дорога пісна випічка на щодень.
Пісні рогалики з варенням – справжня знахідка для ощадливої господині
солодка випічка, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА 3410
Дивовижне тісто – м’якеньке, пухкеньке, ніжне й, водночас, зверху утворюється хрумка скоринка.
ПІСНА ВИПІЧКА: Дуже смачна шоколадна коврижка
солодка випічка, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА 4346
Готується не лише без яєць та вершкового масла, але й практично без олії!
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: