clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
13 Квітня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА 893

Лимонно-макова сирна паска

Паску можна й нічим не прикрашати, адже красивий лимонно-жовтий колір і смужки макового прошарку самі по собі вже є оздобленням цього традиційного великоднього смаколика.
Паску можна й нічим не прикрашати, адже красивий лимонно-жовтий колір і смужки макового прошарку самі по собі вже є оздобленням цього традиційного великоднього смаколика. Фото: автора

Традиційний великодній смаколик на новий лад, який неодмінно стане справжньою окрасою святкового столу!

Пропоную приготувати дуже яскраву лимонно-макову сирну паску, яка трохи відрізняється від традиційних сирних пасок тим, що готується із додаванням желе. В нашому випадку – лимонного (за бажанням його можна замінити на будь-яке інше – ягідне чи фруктове).

 

Інгредієнти:

60 л води,

90 г лимонного желе,

100 г кураги,

цедра одного лимона,

100 г готової макової макової начинки (у мене з цукатами, родзинками та горішками – польського виробництва),

50 г волоських горіхів (якщо макова начинка без горішків),  

7 ст. л. цукру,

100 мл сметани,

500 г сиру,

ванілін.

Приготування:

Желе залити водою, дати набухнути й розчинити на водяній бані (не кип’ятити!). Охолодити до кімнатної температури.

Сир, сметану, ванілін і цукор з'єднати. Збити за допомогою блендера чи міксера до однорідної кремової маси.

В сирну масу ввести желе. Ще раз ретельно все збити до однорідності.

Додати подрібнену курагу та терту цедру лимона.

Якщо у вас макова начинка без наповнювачів, то доповнити її промитими родзинками, подрібненими горіхами, цукатами – все за бажанням (я цей етап пропустила, бо в моїй начинці всі ці "мнямки" вже були). Додати в підготовлений мак декілька ложок лимонно-сирної суміші.

Ретельно перемішати.

Форму для паски встелити злегка вологою марлею й викладати по черзі: спочатку сирну масу (щільно утрамбувати).

Потім – макову.

Таким чином заповнити форму до кінця, чергуючи шари (у мене вийшло лише два макових). Завершити сирною начинкою.

Загорнути кінці марлі наверх. Зверху викласти тарілочку, а на неї – невеликий вантаж (півлітрову банку з водою).

Прибрати в холодильник якмінімум на 12 годин, періодично зливаючи сироватку, яка витікатиме.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: перед подачею викласти паску на тарілку, зняти форму й марлю. Прикрасити паску на свій смак. Але можна й нічим не оздоблювати, адже красивий лимонно-жовтий колір і смужки макового прошарку самі по собі вже є прикрасою цього традиційного великоднього смаколика.

 

Якщо у вас немає спеціальної форми, спробуйте скористатися порадами у статті "В яких формах паска смачніша".

 

 

паска, десерти, десерт, страви до Великодня, великодній стіл, великодня трапеза, лимонно-макова сирна паска, Великдень

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Сирна шоколадна паска з чорносливом, інжиром та родзинками
десерти
Світлана ЯСЬКОВА 1207
Шоколад+сухофрукти – це завжди безпрограшний варіант. А якщо вони поєднуються ще й із ніжною сирною масою, то такий смаколик здатен підкорити серце гурмана назавжди.
Щоб паска не черствіла
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1533
Найпростіший спосіб зберегти великодній хліб м’яким та свіжим — покласти в ємність, де він зберігається, скибочку яблука.
Секрет смачної паски у борошні вищого гатунку та справжніх, не порошкових яйцях
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 2003
Напередодні Великодня в рамках чергової дегустації ми вирішили з’ясувати, яку паску найкраще класти до великоднього кошика.
Коломба — традиційна італійська великодня паска-кекс
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 1598
Традиційно випікається у формі голубки або хреста, але це не принципово.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: