ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Пакет та рукав для запікання: безпека, вибір та правила використання

17 Липня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 25795
Основна перевага пакетів та рукавів для запікання у тому, що продукти готуються «у власному соку», без додавання жирів.
Основна перевага пакетів та рукавів для запікання у тому, що продукти готуються «у власному соку», без додавання жирів. Фото: автора

Вони, хоча й з'явилися у продажу відносно недавно, проте швидко стали помічниками на кухні для багатьох жінок.

Виробники запевняють, що за їхньою допомогою можна легко й швидко приготувати смачні та корисні страви. Але чи дійсно це так, ми запитали в людей, які захоплюються кулінарією, та в професійних кухарів.

«Часто користуюся рукавами для запікання. З ними приготування їжі зручніше, чистіше, швидше. Але останнім часом траплялися не надто якісні — то сам рукав несподівано порветься, то зав'язки. А буває останніх взагалі не передбачено в наборі. Доводиться відрізати від самого пакета», — обурюється господиня з Полонного Олена Копитковська.

Пакет для запікання виготовляється зі спеціальних матеріалів, здатних витримувати високі температури й залишатися інертними (тобто не взаємодіяти з продуктами всередині пакета й не виділяти шкідливі речовини). В продажу можна знайти рукава для запікання найрізноманітніших форм і розмірів: великі пакети для запікання цілих тушок птиці, менші пакети — для приготування печених овочів, подовжені — для запікання риби тощо. Спосіб їх застосування дуже простий: пакет розміщують на декові, сковорідці або іншій ємності, призначеній для духовки. Потім всередину закладають інгредієнти страви, після чого його щільно зав’язують і фіксують спеціальними термостійкими кліпсами-зажимами (зазвичай такі затискачі продаються в комплекті з пакетами).

«Мені не дуже подобається, коли в спеціальні кліпси продаються разом із рукавом для запікання. Оскільки зазвичай їх дуже мало. В результаті пакет ще залишається, а кліпс уже немає, — скаржиться Володимир Холодний з Ізяслава. — Навчився виходити зі становища. Можна перев'язати рукав щільними нитками або стрічкою плівки, відрізаною від самого пакета. Деякі фірми пропонують пакети, по довжині яких прикріплена спеціальна стрічка зеленого або червоного кольору. Як на мене, то вони найзручніші».

«У верхній частині рукава для запікання потрібно обов’язково зробити декілька невеликих отворів за допомогою зубочистки або ножиць — для виходу пари. В іншому випадку, його може розірвати від тиску просто в духовці, — радить шеф-кухар Ірина Загребельна. — Незважаючи на зроблені отвори, при нагріванні страви пакет значно збільшиться в розмірах — враховуйте цей факт при розміщенні його в духовці. Дивіться, щоб він не стикався з гратами та стінками духової шафи. При цьому духовку не можна нагрівати більше, ніж на 200ºС, та не використовувати режим «гриль». Різкий, неприємний запах, потемніння, помутніння плівки, зміна кольору або втрата прозорості й пластичності пакету при нагріванні (матеріал став крихким, легко ламається, «кришиться»), є ознакою того, що він не відповідає стандартам якості, або при приготуванні страви був порушений температурний режим».

Пакет або рукав? Це залежить від конкретної мети, від того, яку страву ви готуєте. Пакет більшість господинь вважають зручнішим, оскільки його потрібно зав'язувати лише з одного боку. При цьому зменшується ймовірність протікання рідини: соусу, жиру, м'ясного або овочевого соку. Рукав зручніший тоді, коли господиня вирішила запекти велику тушку риби, а пакета такого розміру під рукою немає. Плюс рукава для запікання полягає ще й у тому, що від нього можна відрізати фрагмент будь-якої довжини.

Чи корисні страви? Основна перевага пакетів та рукавів для запікання у тому, що продукти готуються «у власному соку», без додавання жирів. Тому такі страви є менш калорійними, ніж смажена їжа. Крім того, страви в пакеті не пригорають, на них не утворюється та сама рум'яна «скоринка». Звісно, саме вона надає стравам апетитного вигляду, запаху й смаку, але в ній містяться канцерогени — шкідливі речовини, які накопичуються в організмі. Втім, якщо ця скоринка вам таки потрібна, за 15 хвилин до закінчення запікання розріжте пакет.

дегустація, порадник, рукав, страви в рукаві, запікання, рукав для запикання, як обрати рукав для запикання, пакет для запикання, термостійкий рукав, запікання в рукаві

Коментарі:

  Так  Ні, дякую