Гаряча тема:
- Війна
Способів приготування сушених та в’ялених помідорів досить багато. Минулого року я, до прикладу, робила їх у духовці («Італійська родзинка – в’ялені помідори»). Вони теж вийшли дуже смачнючі, але структура була більш засушеною і сам процес трохи затягнувся. Цього ж разу, я розповім, як заготовляла цей італійський смаколик в електросушарці. Без зайвої скромності скажу, що вийшла справжня «родзинка» для гурманів. Мої томати за смаком ідентичні тим, які експортують із Італії!
Інгредієнти:
помідори,
італійськ трави,
морська сіль,
суміш перців мелена,
оливкова олія.
Приготування:
Найкраще для визначеної мети підходять подовгасті м'ясисті плоди – так звані «сливочки», в них найменше води. Хоча я сушила й солодкі салатні, і прості кругленькі. Плоди слід помити обсушити й розрізати навпіл (великі на четверо). Чайною ложкою вибрати насіння, видаливши сік та частину м’якоті (у вас мають вийти такі собі пусті «чашечки»).
Я потім подрібнюю сік із м'якоттю в блендері, розкладаю у контейнери та заморожую. Взимку таке пюре точно вам стане у нагоді.
Налити в тарілку трішки олії й силіконовим пензликом злегка змастити кожну половинку томатів зсередини та зовні. Після кожної такої нескладної процедури по черзі складати помідорки на піддони сушарки.
В окремій ємності приготувати суміш трав (приправ), які підходять для томатів (у мене готова суміш італійських трав, але підходять чебрець, розмарин, базилік, орегано). Сюди ж додати сіль та перець. Потім кожну помідорну часточку посипати ароматною сумішшю.
Поставити піддони у сушарку, попередньо перевіривши, чи не підтікає знизу сік (якщо таке сталося – швидко прибирати його серветкою).
Ввімкнути посилений режим №2 і сушити доти, поки томати не вкриються легкою скоринкою (у мене на це пішло дві години).
Після цього перемкнути сушарку на легкий режим сушіння №1 і довести продукт до стану «кураги» (помідори мають бути не хрусткими, а еластичними, ніби гумовими, при натисканні сік не повинен виділятися). Загалом у мене пішло на весь процес близько 8 годин.
Готові томатні часточки охолодити й підготувати до зберігання.
Існують варіанти заливки томатів соняшниковою (оливковою) олією з подальшим зберіганням їх у герметично закритій банці. Проте можна зберігати їх і в пакеті у морозилці. Або ж у скляній банці в холодильнику. Я, як і минулого року, склала їх в чисту стерильну баночку, засипала зверху спеціями, сіллю та травами. Поклала декілька зубків часнику та лавровий листочок. Залила киплячою олією і закрила кришкою. Після охолодження зберігати в холодильнику.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: в’ялені томати додаю практично до всіх м'ясних і овочевих страв – там вони не розварюються й залишаються досить щільними, а також діляться з іншими продуктами неповторним смаком і ароматом. Та й самі по собі такі помідорки дуже смачні й цілий рік як свіжі – відмовитися від них, одного разу спробувавши, практично неможливо!
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: