ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Ікра баклажанна по-одеськи або «Сира ікорочка з «синеньких» від тьоті Шури»

16 Вересня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 22183
Плюс рецепту в тому, що подібну закуску можна приготувати і взимку. В цьому випадку слід розкласти підготовлені овочі в пакети для заморожування.
Плюс рецепту в тому, що подібну закуску можна приготувати і взимку. В цьому випадку слід розкласти підготовлені овочі в пакети для заморожування. Фото: автора

Старовинний єврейський рецепт зі старого кулінарного зошита. Смачно так, що неможливо зупинитися!

Цьогоріч під час відпустки на морі нам пощастило познайомитися з дуже колоритною жіночкою, чистокровною єврейкою. Вона стала для мене живим путівником у багатогранний світ одеської кухні. Напевно ніхто більше не вміє так смачно й із такою любовю описувати технологію приготування різноманітних смаколиків. Слідкуючи за її емоційною розповіддю, ти немов пробуєш кожен інгредієнт на смак! Саме тьотя Шура й навчила мене готувати ікру з баклажанів так, як це роблять у них в Одесі. За її словами, смачнішої страви з «синеньких» вам не скуштувати більше ніде. В чому ми переконалися буквально наступного дня, коли добра тітонька пригостила нас цим наїдком. Тепер і я з упевненістю можу рекомендувати: «Готуйте баклажанну ікру, як тьотя Шура! І ніяк інакше!».

Інгредієнти:

1,5 кг баклажанів,

5-6 червоних болгарських перчин середнього розміру,

4-5 помідори,

4 зубки часнику,

перець чорний мелений,

сіль, дрібка цукру,

паприка,

олія соняшникова не рафінована.

Приготування:

Баклажани й перець помити та скласти на деко, встелене фольгою.

Запекти в духовці разом із хвостиками та насінням до обвуглювання (як тільки «синенькі» стануть м'якими, з легкістю проштрикуються дерев’яною шпажкою – значить готові). Швидко зняти печені овочі з дека, покласти в поліетиленовий пакет та щільно зав’язати (це робиться для того, щоб потім було легко знімати шкірочку). Через 15 хвилин перець дістати з кулька й почистити від шкірки та насіння.

Відкинути на друшляк чи сито, що стекла зайва рідина (в ікрі вона буде зайвою!).

Так само вчинити з печеними баклажанами.

Баклажани без шкірки порубати ножем на однорідну масу.

Зробити на помідорах хрестоподібні надрізи й залити окропом. Залишити на 5-7 хвилин. Потім діставати з води й швидко зняти шкірочку. Нарізати «голі» томати дрібненькими кубиками (у мене солодкі жовті помідорки). І теж відправити їх у друшляк (сік із помідорів та перцю я вилила в чашку, присолила й мої хлопці випили його залюбки).

Перчик – нарізати кубиками. Додати відціджені на друшляку помідори. Вичавити в томатну суміш часник. Ретельно перемішати.

З’єднати баклажанову масу із томатно-перцевою. Додати сіль, перець та дрібку цукру.

Ретельно розмішати й лише тоді влити олію (ікра дуже її любить і швидко вбирає).

Тьотя Шура рекомендувала намащувати ікру на хліб. Таким хорошим, добротним шаром.

Чоловік любить із картопляним пюре або макаронами.

До речі, в охолодженому вигляді вона смакує найкраще.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: за словами тітоньки Шури, яку навчила готувати баклажанну ікру її мамуля, а ту, в свою чергу її бабуся, всі овочі потрібно різати тільки ножиком! Ніяких м'ясорубок і блендерів! Смак буде зовсім іншим. Кількість овочів, плюс+мінус, особливої ролі не грають. Все можна робити на власний смак. Головне, щоб томати були солодкі та м’ясисті, салатних сортів. «Сливку» використовувати не бажано. Форма «синеньких» теж має значення – ідеальною є округла, проте довгенькі баклажани теж підійдуть.

Плюс рецепту в тому, що подібну закуску можна приготувати і взимку. В цьому випадку слід розкласти підготовлені овочі в пакети для заморожування. А безпосередньо перед подачею – розморозити, зцідити рідину, заправити часником, сіллю та спеціями.

баклажани, страви з баклажанів, закуски, закуска, страви з овочів, домашні заготовки, овочеві страви, овочі, баклажанна ікра, ікра з синеньких, одеська кухня, єврейська кухня

Коментарі:

  Так  Ні, дякую