clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
16 Вересня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА 2142

Ікра баклажанна по-одеськи або «Сира ікорочка з «синеньких» від тьоті Шури»

Плюс рецепту в тому, що подібну закуску можна приготувати і взимку. В цьому випадку слід розкласти підготовлені овочі в пакети для заморожування.
Плюс рецепту в тому, що подібну закуску можна приготувати і взимку. В цьому випадку слід розкласти підготовлені овочі в пакети для заморожування. Фото: автора

Старовинний єврейський рецепт зі старого кулінарного зошита. Смачно так, що неможливо зупинитися!

Цьогоріч під час відпустки на морі нам пощастило познайомитися з дуже колоритною жіночкою, чистокровною єврейкою. Вона стала для мене живим путівником у багатогранний світ одеської кухні. Напевно ніхто більше не вміє так смачно й із такою любовю описувати технологію приготування різноманітних смаколиків. Слідкуючи за її емоційною розповіддю, ти немов пробуєш кожен інгредієнт на смак! Саме тьотя Шура й навчила мене готувати ікру з баклажанів так, як це роблять у них в Одесі. За її словами, смачнішої страви з «синеньких» вам не скуштувати більше ніде. В чому ми переконалися буквально наступного дня, коли добра тітонька пригостила нас цим наїдком. Тепер і я з упевненістю можу рекомендувати: «Готуйте баклажанну ікру, як тьотя Шура! І ніяк інакше!».

Інгредієнти:

1,5 кг баклажанів,

5-6 червоних болгарських перчин середнього розміру,

4-5 помідори,

4 зубки часнику,

перець чорний мелений,

сіль, дрібка цукру,

паприка,

олія соняшникова не рафінована.

Приготування:

Баклажани й перець помити та скласти на дко, встелене фольгою.

Запекти в духовці разом із хвостиками та насінням до обвуглювання (як тільки «синенькі» стануть м'якими, з легкістю проштрикуються дерев’яною шпажкою – значить готові). Швидко зняти печені овочі з дека, покласти в поліетиленовий пакет та щільно зав’язати (це робиться для того, щоб потім було легко знімати шкірочку). Через 15 хвилин перець дістати з кулька й почистити від шкірки та насіння.

Відкинути на друшляк чи сито, що стекла зайва рідина (в ікрі вона буде зайвою!).

Так само вчинити з печеними баклажанами.

Баклажани без шкірки порубати ножем на однорідну масу.

Зробити на помідорах хрестоподібні надрізи й залити окропом. Залишити на 5-7 хвилин. Потім діставати з води й швидко зняти шкірочку. Нарізати «голі» томати дрібненькими кубиками (у мене солодкі жовті помідорки). І теж відправити їх у друшляк (сік із помідорів та перцю я вилила в чашку, присолила й мої хлопці випили його залюбки).

Перчик – нарізати кубиками. Додати відціджені на друшляку помідори. Вичавити в томатну суміш часник. Ретельно перемішати.

З’єднати баклажанову масу із томатно-перцевою. Додати сіль, перець та дрібку цукру.

Ретельно розмішати й лише тоді влити олію (ікра дуже її любить і швидко вбирає).

Тьотя Шура рекомендувала намащувати ікру на хліб. Таким хорошим, добротним шаром.

Чоловік любить із картопляним пюре або макаронами.

До речі, в охолодженому вигляді вона смакує найкраще.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: за словами тітоньки Шури, яку навчила готувати баклажанну ікру її мамуля, а ту, в свою чергу її бабуся, всі овочі потрібно різати тільки ножиком! Ніяких м'ясорубок і блендерів! Смак буде зовсім іншим. Кількість овочів, плюс+мінус, особливої ролі не грають. Все можна робити на власний смак. Головне, щоб томати були солодкі та м’ясисті, салатних сортів. «Сливку» використовувати не бажано. Форма «синеньких» теж має значення – ідеальною є округла, проте довгенькі баклажани теж підійдуть.

Плюс рецепту в тому, що подібну закуску можна приготувати і взимку. В цьому випадку слід розкласти підготовлені овочі в пакети для заморожування. А безпосередньо перед подачею – розморозити, зцідити рідину, заправити часником, сіллю та спеціями.

баклажани, страви з баклажанів, закуски, закуска, страви з овочів, домашні заготовки, овочеві страви, овочі, баклажанна ікра, ікра з синеньких, одеська кухня, єврейська кухня

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Баклажани у вершково-сирному соусі
закуски, овочеві страви
Світлана ЯСЬКОВА 1075
Ніжна, ароматна страва, яка надто смачна, щоб їсти її щодня.
Баклажановий салат із бринзою, помідорами та горіхами кеш’ю
салати
Світлана ЯСЬКОВА 1586
«Синенькі» в компанії з цими складовими смакують просто ідеально!
Баклажани в томатному соусі по-вірменськи +варіант заготовки цієї закуски на зиму
закуски, овочеві страви, домашні заготовки, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА 10005
Холодна страва, яка посіла почесне перше місце у моєму рейтингу рецептів із баклажанів.
Корейський салат з баклажанами «Каді-хе» («баклажани-хе»)
закуски, салати
Світлана ЯСЬКОВА 2548
Неймовірно смачна страва, яка може бути як салатом, так і закускою.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: