ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Сирно-шоколадний кекс «Маркіза»

18 Березня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 5796
Дуже цікаве поєднання сиру, какао та кави, смак навіть чимось схожий на сирний батончик у шоколадній глазурі.
Дуже цікаве поєднання сиру, какао та кави, смак навіть чимось схожий на сирний батончик у шоколадній глазурі. Фото: автора

Дуже цікаве поєднання сиру, какао та кави, смак навіть чимось схожий на сирний батончик у шоколадній глазурі.

Кекс ніжний-ніжний, у міру солодкий, з легким ароматом кави. Готувати його елементарно й досить швидко. Хороший рецепт, без заморочок. Люблю такі! Середина кексу злегка волога, структура на кшталт сирної запіканки. І чим вологіший у вас буде сир, тим ніжнішим і вологішим вийде смаколик.

Інгредієнти:

400 г сиру,

1,5 склянки цукру,

3 яйця,

100 г розтопленого вершкового масла,

3 ст. л. рафінованої олії без запаху,

ванілін,

10 г розпушувача,

4 ст. л. какао (з гіркою),

1 ст. л. розчинної кави,

1,5 склянки борошна.

Для оздоблення:

розтоплений шоколад,

халва.

Приготування:

Сир протерти через сито або змолоти у млинку. Додати яйця, ванілін та цукор, ретельно збити. Всипати какао й ретельно вимішати вінчиком.

Окремо з’єднати розтоплене масло й олію, додати каву та розчинити її (процес пришвидшиться, якщо суміш масла та олії буде теплою, практично гарячою).

Вилити в основне тісто. Просіяти борошно з розпушувачем і ретельно все знову перемішати вінчиком (тісто має бути густим!).

Форму для кексу змастити маслом, присипати борошном (зробити так звану «французьку сорочку»). Викласти тісто.

Поставити в заздалегідь розігріту до 200°C духовку. Час випікання – 35-40 хвилин. Залишити кекс охолоджуватися в формі. Потім викласти його на тарілку.

Полити розтопленим на паровій бані шоколадом (я ще додаю декілька ложок жирних вершків).

Зверху прикрасити роздробленою крихтою з халви.

Різати лише тоді, коли кекс повністю охолоне.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: кекс можна й не вкривати глазур'ю, а просто посипати цукровою пудрою чи якимось іншим декором за вашим бажанням. Головне, дати постояти смаколику декілька годин у холодильнику. Так його смак стає інтенсивнішим, а текстура вирівнюється. А якщо вам вистачить терпіння і ви дасте йому постояти на холоді цілу ніч, то зранку куштуватимете неймовірно смачний десерт!

кекс, солодка випічка, шоколадна випічка, сирно-шоколадний кекс, сирна випічка, кекси, мафіни, капкейки

Коментарі:

  Так  Ні, дякую