ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Американський вишнево-сметанний пай

9 Червня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 3021
Мінімум тіста та багато-багато начинки!
Мінімум тіста та багато-багато начинки! Фото: автора

Це пиріг на «буржуйський» лад — тонка пісочна основа виступає тут ніби кошиком, а в ньому – найніжніша кремоподібна начинка та багато соковитої вишні!

Якщо ви любите літні ягідні пироги, вишукані, ароматні й легкі, то цей рецепт ваш. Я їх просто обожнюю! А найулюбленіші мої смаколики — паї та тарти, в яких мінімум тіста та багато-багато начинки! Цей пиріг печу щоліта з різними ягодами, проте найбільше він подобається мені з вишнею. Її кислинка просто ідеально підкреслює солодкість сметанної заливки, перетворюючи простий звичайний пай на вишуканий десерт.

Інгредієнти:

Для тіста:

2,5 склянки борошна,

3 ч. л. розпушувача,

сіль на кінчику ножа,

200 г цукру,

200 г вершкового масла,

200 г сметани,

2 яйця,

ванілін.

Для начинки:

вишня (я беру 1 кг без кісточки, але кількість залежить від розміру вашого дека),

500 г сметани (можна магазинну 20%),

2 ст. л. картопляного крохмалю,

цукор за смаком (у мене 4 ст. л. з гіркою для заливки+4 ст. л. для ягід),

ванілін,

мигдальна есенція.

Склянка — 200 г. Форма кругла низька — діаметр 38 см.

Приготування:

Видалити з вишні кісточки, засипати цукром та залишити на 3-4 години, час від часу помішуючи ягоди. Поки відкинути на сито, щоб стік сік.

Змішати борошно, розпушувач і сіль. Окремо збити цукор, ванілін із маслом (масло попередньо потримати при кімнатній температурі, щоб розм'якло, але не розтоплювати!). Додати по одному яйця й сметану, все перемішати та поступово всипати борошно. Замісити тісто (краще робити це силіконової лопаткою, адже воно м'яке і липке).

Викласти тісто на деко (я встеляю його пергаментом і змащую маргарином). Долонями, змоченими в олії або холодній воді, розпластати пиріг так, щоб краї утворили бортики.

Посипати все злегка крохмалем і викласти просочену цукровим сиропом вишню.

Сметану збити з крохмалем, ваніліном, мигдальною есенцією і цукром. Залити кремом ягоди.

Випікати в розігрітій до 180ºС духовці 35-45 хвилин.

Охолодити пай повністю і лише тоді розрізати (краще в холодильнику; я залишаю на ніч і нарізаю зранку – так пиріг мені здається ще смачнішим).

 

тарт, пай, солодка випічка, пиріг з вишнями, пиріг у сметанній заливці, американський пай із вишнями, вишні літня виипічка, пиріг, американська кухня

Коментарі:

  Так  Ні, дякую