ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Кукурудзяний манник «День-Ніч» (без яєць та масла)

10 Жовтня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 7104
Манник виходить дуже розсипчастим і з приємним присмаком кукурудзяного борошна, він не лише бюджетний, але й малокалорійний!
Манник виходить дуже розсипчастим і з приємним присмаком кукурудзяного борошна, він не лише бюджетний, але й малокалорійний! Фото: автора

Не зважаючи на такий консервативний склад, смаколик виходить неймовірно смачним, розсипчастим, при цьому анітрохи не сухим!

В кулінарному світі існує безліч рецептів різноманітних манників, а також варіацій начинок і добавок до них, але я все ж наважуся додати ще один. Можливо, хтось вже пробував випікати цей смаколик, замінюючи пшеничне борошно на кукурудзяне? Завдяки цьому пиріг набуває ще цікавішої текстури, стає немов благороднішим! Манник виходить дуже смачним! І це при тому, що готується зовсім без яєць і на рослинній олії.

Інгредієнти:

1 склянка манки,

1 склянка кефіру,

1 склянка цукру,

0,5 склянки рафінованої олії без запаху,

1 склянка кукурудзяного борошна,

2 ч. л. розпушувача,

дрібка солі,

ванілін,

2 ст. л. какао.

Начинка:

будь-які ягоди (у мене заморожена смородина).

Склянка: 250 мл. Форма: 21 см в діаметрі.

Приготування:

Змішати манку, цукор, ванілін, кефір та олію. Залишити на 15-20 хвилин, щоб манка набрякла.

Додати змішане з розпушувачем і сіллю, просіяне кукурудзяне борошно. Замісити тісто (воно виходить досить густим).

Розділити тісто на дві рівні частини. В одну з них просіяти какао, перемішати до однорідності.

В підготовлену форму (встелену пергаментом та змащену вершковим маслом) викласти шоколадне тісто, розрівняти.

Викласти шар ягід (я навіть не розморожувала смородину, весь зайвий сік ввібрався крупою).

Вкрити ягоди світлим тістом, обережно розрівняти.

Випікати в заздалегідь розігрітій духовці при 180°С до готовності 30-40 хвилин (орієнтуйтеся на особливості вашої духовки та свій досвід; дерев'яна паличка з готового пирога виходить сухою; в процесі випікання манник не сильно, але піднімається).

Готовий манник притрусити цукровою пудрою.

Коли пиріг трішки охолоне, нарізати його ромбиками.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: манник виходить дуже розсипчастим і з приємним присмаком кукурудзяного борошна – мені такий подобається найбільше! Я готувала і класичний варіант (пропорції ті ж самі + 2 яйця + вершкове масло замість рослинної олії), але його смак практично ідентичний зі смаком манника, який готується без яєць та масла. Сказати, що він помітно відрізняється я не можу. Навіть більше, вищенаведений рецепт не лише бюджетніший, але й менш калорійний!

кукурудзяне борошно, випічка з кукурудзяного борошна, кукурудзяна випічка, випічка без яєць, манник, солодка випічка, пиріг, манник день ніч,

Коментарі:

  Так  Ні, дякую