ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Вертикальний карамельний «Медівник»

3 Лютого 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 5087
Торт не нудотний, із легкою карамельною ноткою не лише в коржах, але й у кремі.
Торт не нудотний, із легкою карамельною ноткою не лише в коржах, але й у кремі. Фото: автора

Рецепт знайшла в авторській книжці талановитого кулінарного блогера та фудфотографа Вікторії Мельник «Чизкейк всередині. Складні й незвичайні торти – легко!», яку взяла у нашій редакційній бібліотеці.

Унікальність смаколиків Вікторії в тому, що в одному торті вона віртуозно поєднує два десерти одночасно! Я не перестаю дивуватися фантазії та професійності цього кондитера! Якщо, зазвичай, всі «лайки» в соцмережах збирають торти з бездоганним зовнішнім виглядом, то смаколики Ковальчук підкорюють своїм приголомшливим розрізом. Він більше нагадує якийсь казковий калейдоскоп. Повірте, ваші гості довго захоплюватимуться й гадатимуть, як же вам вдалося зібрати такий десерт. На особливу увагу в книзі заслуговує простий домашній торт «Медівник», який Віка представила в новому, вертикальному, виконанні. Завдяки цьому він перетворився на справжній кондитерський шедевр! Що ж до смаку, то можете не сумніватися - він ідеальний! Не нудотний, із легкою карамельною ноткою не лише в коржах, але й у кремі. Розповідати про його переваги можна безкінечно, тому краще приготувати й самим скуштувати!

ІНГРЕДІЄНТИ:

Тісто:

375 г борошна,

2 яйця,

105 г цукру,

110 г вершкового масла,

60 г меду,

1 ст. л. лимонного соку,

9 г соди.

Крем:

600 мл жирних вершків (не менше 30%),

90 г цукрової пудри,

30 г карамелі (залишити трішки тієї, яку готуватимете для тіста).

Підсмажені волоські горіхи (для начинки).

Діаметр торта 18-20 см.

ПРИГОТУВАННЯ:

Карамель: у сотейнику з товстим дном на середньому вогні розтопити цукор.

Коли він повністю розчиниться й набуде бурштинового кольору, зняти з вогню та додати мед. Потім ввести ХОЛОДНЕ вершкове масло й ретельно перемішати вінчиком. Перелити в миску крізь сито, щоб позбутися від грудочок цукру, і дати трохи охолонути (приблизно 5-7 хвилин).

Тісто: відділити одразу 30 мл карамелі для крему, а все інше перелити в глибоку миску. Всипати третину борошна та перемішати.

Вибити яйця, знову перемішати, додати соду й лимонний сік.

Всипати решту борошна й замісити тісто (головне не забити його борошном, воно буде ще теплим і дуже м'яким). Замотати його в харчову плівку та дати охолонути до кімнатної температури.

Розділити тісто на 5 шматочків (я використовувала кухонні ваги, щоб коржі були одного розміру). Сформувати з них кульки.

Кожну кульку тіста розкачати якнайтонше на пергаменті чи силіконовому килимку у квадрат за розміром дека від духовки.

Наколоти виделкою, щоб не здувалося при випіканні й перенести на деко (стандартне від духовки).

Випікати близько 5 хвилин при 200°С (тісто стане злегка золотистим, але буде ще трохи м'яким).

Зняти з дека й, не зволікаючи, нарізати на три смужки завширшки 9 см кожна (це буде висота майбутнього торта).

Усього в мене вийшло 15 таких прямокутних коржів: 14 я відклала на торт, а одну подрібнила на крихту для декорування смаколика.

До речі, всі обрізки також пішли на крихту.

Крем: вилити в чашу міксера холодні вершки й збити їх на максимальній швидкості до стійкості. Додати цукрову пудру й збивати разом до піків. Ввести карамель, яку ми залишали.

Знову ретельно збити до однорідності.

Формування: горіхи підсмажити на сухій сковорідці, трішки охолодити та подрібнити у млинку (не надто дрібно, нам потрібні маленькі шматочки, а не горіхове борошно).

Всі коржі розкласти на дека чи таці в один шар. Кожну смужку щедро змастити кремом.

Посипати зверху горішками.

Залишити в холодильнику на 4-5 годин, а краще на ніч (коржі просочаться та стануть м'якими). Потім слід згорнути одну смужку в рулет. Підставити наступну й продовжувати згортати як килим.

У такий спосіб намотати на рулет всі смужки (у вас має вийти такий собі пухкий рулон із коржів; на початку вони можуть трохи ламатися, але це нормально. Кожен наступний згортатиметься все краще, а до кінця дефектів взагалі не буде). Обгорніть торт харчовою плівкою, трохи притисніть до центру й покладіть у холодильник на 1-2 години, щоб коржі добре склеїлися між собою. Потім плівку зняти, розташувати «пеньочок» на тарілку. Змастити зверху та зі всіх боків кремом. Крихту змішати з подрібненими горіхами й обсипати цією сумішшю торт.

Оздобити на свій смак. Я зробила зверху візерунок на кшталт бджолиних стільників за допомогою упакувального поліетилену з пухирцями.

Також я попередньо зробила прикраси з карамелі, заморозивши їх у морозилці.

Тортик виходить дуже високим. Понад 11 см заввишки!

Можна їсти відразу ж, але краще зачекати ще декілька годин.

Торт має не лише цікавий розріз. Він ще й м'який як пух!

Коржі пречудово просочуються, а вершково-карамельний крем ідеально підкреслює їхній медовий смак.

торт, торти, медівник, вертикальний карамельний медівник, Вікторія Мельник, випічка з медом

Коментарі:

  Так  Ні, дякую