clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
3 Лютого 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА 1373

Вертикальний карамельний «Медівник»

Торт не нудотний, із легкою карамельною ноткою не лише в коржах, але й у кремі.
Торт не нудотний, із легкою карамельною ноткою не лише в коржах, але й у кремі. Фото: автора

Рецепт знайшла в авторській книжці талановитого кулінарного блогера та фудфотографа Вікторії Мельник «Чизкейк всередині. Складні й незвичайні торти – легко!», яку взяла у нашій редакційній бібліотеці.

Унікальність смаколиків Вікторії в тому, що в одному торті вона віртуозно поєднує два десерти одночасно! Я не перестаю дивуватися фантазії та професійності цього кондитера! Якщо, зазвичай, всі «лайки» в соцмережах збирають торти з бездоганним зовнішнім виглядом, то смаколики Ковальчук підкорюють своїм приголомшливим розрізом. Він більше нагадує якийсь казковий калейдоскоп. Повірте, ваші гості довго захоплюватимуться й гадатимуть, як же вам вдалося зібрати такий десерт. На особливу увагу в книзі заслуговує простий домашній торт «Медівник», який Віка представила в новому, вертикальному, виконанні. Завдяки цьому він перетворився на справжній кондитерський шедевр! Що ж до смаку, то можете не сумніватися - він ідеальний! Не нудотний, із легкою карамельною ноткою не лише в коржах, але й у кремі. Розповідати про його переваги можна безкінечно, тому краще приготувати й самим скуштувати!

ІНГРЕДІЄНТИ:

Тісто:

375 г борошна,

2 яйця,

105 г цукру,

110 г вершкового масла,

60 г меду,

1 ст. л. лимонного соку,

9 г соди.

Крем:

600 мл жирних вершків (не менше 30%),

90 г цукрової пудри,

30 г карамелі (залишити трішки тієї, яку готуватимете для тіста).

Підсмажені волоські горіхи (для начинки).

Діаметр торта 18-20 см.

ПРИГОТУВАННЯ:

Карамель: у сотейнику з товстим дном на середньому вогні розтопити цукор.

Коли він повністю розчиниться й набуде бурштинового кольору, зняти з вогню та додати мед. Потім ввести ХОЛОДНЕ вершкове масло й ретельно перемішати вінчиком. Перелити в миску крізь сито, щоб позбутися від грудочок цукру, і дати трохи охолонути (приблизно 5-7 хвилин).

Тісто: відділити одразу 30 мл карамелі для крему, а все інше перелити в глибоку миску. Всипати третину борошна та перемішати.

Вибити яйця, знову перемішати, додати соду й лимонний сік.

Всипати решту борошна й замісити тісто (головне не забити його борошном, воно буде ще теплим і дуже м'яким). Замотати його в харчову плівку та дати охолонути до кімнатної температури.

Розділити тісто на 5 шматочків (я використовувала кухонні ваги, щоб коржі були одного розміру). Сформувати з них кульки.

Кожну кульку тіста розкачати якнайтонше на пергаменті чи силіконовому килимку у квадрат за розміром дека від духовки.

Наколоти виделкою, щоб не здувалося при випіканні й перенести на деко (стандартне від духовки).

Випікати близько 5 хвилин при 200°С (тісто стане злегка золотистим, але буде ще трохи м'яким).

Зняти з дека й, не зволікаючи, нарізати на три смужки завширшки 9 см кожна (це буде висота майбутнього торта).

Усього в мене вийшло 15 таких прямокутних коржів: 14 я відклала на торт, а одну подрібнила на крихту для декорування смаколика.

До речі, всі обрізки також пішли на крихту.

Крем: вилити в чашу міксера холодні вершки й збити їх на максимальній швидкості до стійкості. Додати цукрову пудру й збивати разом до піків. Ввести карамель, яку ми залишали.

Знову ретельно збити до однорідності.

Формування: горіхи підсмажити на сухій сковорідці, трішки охолодити та подрібнити у млинку (не надто дрібно, нам потрібні маленькі шматочки, а не горіхове борошно).

Всі коржі розкласти на дека чи таці в один шар. Кожну смужку щедро змастити кремом.

Посипати зверху горішками.

Залишити в холодильнику на 4-5 годин, а краще на ніч (коржі просочаться та стануть м'якими). Потім слід згорнути одну смужку в рулет. Підставити наступну й продовжувати згортати як килим.

У такий спосіб намотати на рулет всі смужки (у вас має вийти такий собі пухкий рулон із коржів; на початку вони можуть трохи ламатися, але це нормально. Кожен наступний згортатиметься все краще, а до кінця дефектів взагалі не буде). Обгорніть торт харчовою плівкою, трохи притисніть до центру й покладіть у холодильник на 1-2 години, щоб коржі добре склеїлися між собою. Потім плівку зняти, розташувати «пеньочок» на тарілку. Змастити зверху та зі всіх боків кремом. Крихту змішати з подрібненими горіхами й обсипати цією сумішшю торт.

Оздобити на свій смак. Я зробила зверху візерунок на кшталт бджолиних стільників за допомогою упакувального поліетилену з пухирцями.

Також я попередньо зробила прикраси з карамелі, заморозивши їх у морозилці.

Тортик виходить дуже високим. Понад 11 см заввишки!

Можна їсти відразу ж, але краще зачекати ще декілька годин.

Торт має не лише цікавий розріз. Він ще й м'який як пух!

Коржі пречудово просочуються, а вершково-карамельний крем ідеально підкреслює їхній медовий смак.

торт, торти, медівник, вертикальний карамельний медівник, Вікторія Мельник, випічка з медом

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Шоколадний пиріг-торт «Три молока» від Енді Рудькова
солодка випічка, торти
Світлана ЯСЬКОВА 1750
Обережно! Навіть сам ритуал поїдання цього десерту викликає звикання!
Торт «Схід сонця»
торти
Світлана ЯСЬКОВА 3123
Неймовірно ніжний бісквіт, хрумка основа та два види крему, які ідеально гармоніюють між собою, – все це в одному нереально красивому у розрізі смаколику!
Торт «Шалена бджілка»
торти
Світлана ЯСЬКОВА 6016
Цей шоколадний медовик я вважаю одним із кращих тортів у моїй скарбничці. В нього чудовий медово-вершковий аромат і смак.
Баварський яблучний торт
торти
Світлана ЯСЬКОВА 6389
В цьому смаколику одночасно поєднуються два легендарні торти – «Наполеон» та «Монастирська хата».
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: