Гаряча тема:
- Війна
Унікальність смаколиків Вікторії в тому, що в одному торті вона віртуозно поєднує два десерти одночасно! Я не перестаю дивуватися фантазії та професійності цього кондитера! Якщо, зазвичай, всі «лайки» в соцмережах збирають торти з бездоганним зовнішнім виглядом, то смаколики Ковальчук підкорюють своїм приголомшливим розрізом. Він більше нагадує якийсь казковий калейдоскоп. Повірте, ваші гості довго захоплюватимуться й гадатимуть, як же вам вдалося зібрати такий десерт. На особливу увагу в книзі заслуговує простий домашній торт «Медівник», який Віка представила в новому, вертикальному, виконанні. Завдяки цьому він перетворився на справжній кондитерський шедевр! Що ж до смаку, то можете не сумніватися - він ідеальний! Не нудотний, із легкою карамельною ноткою не лише в коржах, але й у кремі. Розповідати про його переваги можна безкінечно, тому краще приготувати й самим скуштувати!
ІНГРЕДІЄНТИ:
Тісто:
375 г борошна,
2 яйця,
105 г цукру,
110 г вершкового масла,
60 г меду,
1 ст. л. лимонного соку,
9 г соди.
Крем:
600 мл жирних вершків (не менше 30%),
90 г цукрової пудри,
30 г карамелі (залишити трішки тієї, яку готуватимете для тіста).
Підсмажені волоські горіхи (для начинки).
Діаметр торта 18-20 см.
ПРИГОТУВАННЯ:
Карамель: у сотейнику з товстим дном на середньому вогні розтопити цукор.
Коли він повністю розчиниться й набуде бурштинового кольору, зняти з вогню та додати мед. Потім ввести ХОЛОДНЕ вершкове масло й ретельно перемішати вінчиком. Перелити в миску крізь сито, щоб позбутися від грудочок цукру, і дати трохи охолонути (приблизно 5-7 хвилин).
Тісто: відділити одразу 30 мл карамелі для крему, а все інше перелити в глибоку миску. Всипати третину борошна та перемішати.
Вибити яйця, знову перемішати, додати соду й лимонний сік.
Всипати решту борошна й замісити тісто (головне не забити його борошном, воно буде ще теплим і дуже м'яким). Замотати його в харчову плівку та дати охолонути до кімнатної температури.
Розділити тісто на 5 шматочків (я використовувала кухонні ваги, щоб коржі були одного розміру). Сформувати з них кульки.
Кожну кульку тіста розкачати якнайтонше на пергаменті чи силіконовому килимку у квадрат за розміром дека від духовки.
Наколоти виделкою, щоб не здувалося при випіканні й перенести на деко (стандартне від духовки).
Випікати близько 5 хвилин при 200°С (тісто стане злегка золотистим, але буде ще трохи м'яким).
Зняти з дека й, не зволікаючи, нарізати на три смужки завширшки 9 см кожна (це буде висота майбутнього торта).
Усього в мене вийшло 15 таких прямокутних коржів: 14 я відклала на торт, а одну подрібнила на крихту для декорування смаколика.
До речі, всі обрізки також пішли на крихту.
Крем: вилити в чашу міксера холодні вершки й збити їх на максимальній швидкості до стійкості. Додати цукрову пудру й збивати разом до піків. Ввести карамель, яку ми залишали.
Знову ретельно збити до однорідності.
Формування: горіхи підсмажити на сухій сковорідці, трішки охолодити та подрібнити у млинку (не надто дрібно, нам потрібні маленькі шматочки, а не горіхове борошно).
Всі коржі розкласти на дека чи таці в один шар. Кожну смужку щедро змастити кремом.
Посипати зверху горішками.
Залишити в холодильнику на 4-5 годин, а краще на ніч (коржі просочаться та стануть м'якими). Потім слід згорнути одну смужку в рулет. Підставити наступну й продовжувати згортати як килим.
У такий спосіб намотати на рулет всі смужки (у вас має вийти такий собі пухкий рулон із коржів; на початку вони можуть трохи ламатися, але це нормально. Кожен наступний згортатиметься все краще, а до кінця дефектів взагалі не буде). Обгорніть торт харчовою плівкою, трохи притисніть до центру й покладіть у холодильник на 1-2 години, щоб коржі добре склеїлися між собою. Потім плівку зняти, розташувати «пеньочок» на тарілку. Змастити зверху та зі всіх боків кремом. Крихту змішати з подрібненими горіхами й обсипати цією сумішшю торт.
Оздобити на свій смак. Я зробила зверху візерунок на кшталт бджолиних стільників за допомогою упакувального поліетилену з пухирцями.
Також я попередньо зробила прикраси з карамелі, заморозивши їх у морозилці.
Тортик виходить дуже високим. Понад 11 см заввишки!
Можна їсти відразу ж, але краще зачекати ще декілька годин.
Торт має не лише цікавий розріз. Він ще й м'який як пух!
Коржі пречудово просочуються, а вершково-карамельний крем ідеально підкреслює їхній медовий смак.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: