ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Пісний гарбузовий кекс з імбиром та карамеллю

2 Грудня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 7841
Кекс виходить повітряним, навіть попри те, що готується без яєць.
Кекс виходить повітряним, навіть попри те, що готується без яєць. Фото: автора

Дуже ароматний, соковитий та яскравий смаколик, який вартий того, аби готувати його не лише під час посту.

Мої найрідніші ласуни не постять, але із задоволенням ласують пісною випічкою. Адже вона нічим не поступається здобній! Кекс виходить повітряним, навіть попри те, що готується без яєць. Гарбуз надає йому гарного помаранчевого кольору, а спеції – приголомшливого аромату! Дуже раджу приготувати до нього пісну карамель. З нею смаколик просто неймовірний!

ІНГРЕДІЄНТИ:

320 г борошна (може знадобитися трохи менше або більше залежно від соковитості гарбуза),

250 г пюре з гарбуза,

100 г цукру,

100 г меду,

100 мл рафінованої олії,

3 ст. л. лимонного соку (або 1/3 ч. л. лимонної кислоти, розведеної водою),

цедра половинки лимона,

70 г чорносливу,

50 г цукатів,

60-80 г волоських горіхів,

0,5 ч. л. соди,

0,5 ч. л. розпушувача,

ванілін,

1 ч. л. імбиру (в порошку),

спеції: мускатний горіх, кориця, кардамон (на свій смак).

Пісна карамель:

0,5 склянки води,

15-20 мл рафінованої олії,

1 склянка цукру,

1 ч. л. борошна,

дрібка солі.

Форма – 23х10 см, склянка – 250 мл.

ПРИГОТУВАННЯ:

Чорнослив на 30 хвилин замочити в гарячому міцному чаї або ж у воді.

Гарбузове пюре (як правильно готувати гарбузове пюре для десертів, дивіться ТУТ) з'єднати з цукром і медом та за допомогою занурювального блендера ретельно збити.

Не припиняючи збивання, тонкою цівкою влити лимонний сік і олію (маса повинна вийти ніжною, оксамитовою та однорідною).

Додати цедру апельсина, ванілін, спеції, імбир і соду, погашену лимонним соком.

Просіяти у пюре борошно, змішане з розпушувачем. Перемішувати тісто обережно, за допомогою силіконової лопатки. Додати нарізаний чорнослив, цукати та подрібнені горіхи. Знову все перемішати лопаткою.

Кексову (хлібну) форму встелити пергаментом (я нічим не змащувала, а просто змочила папір для випікання водою).

Вилити тісто у форму, рівномірно розподілити.

Випікати при температурі 180°С 40-50 хвилин (готовність перевірити зубочисткою). Готовий кекс вийняти з форми й одразу ж зняти пергамент.

Пісна карамель: на сухій сковорідці обсмажити до легкого коричневого кольору борошно. Влити олію та рівномірним шаром насипати цукор та сіль. Розтопити цукор, намагаючись не перемішувати його доти, доки він не почне «підрум’янюватися» з країв. Коли цукор досягне бурштинового кольору, зняти сковорідку з вогню й влити окріп. При цьому суміш потрібно інтенсивно та швидко розмішувати, щоб не було грудочок. На невеликому вогні довести масу до кипіння й варити до потрібної густини.

Змастити кекс карамеллю (або розтопленим шоколадом).

Прикрасити на свій смак (я використала шоколадні дробси, карамельний поп-корн та шоколадну гранолу).

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: якщо не маєте бажання поратися з карамеллю, можна просто притрусити кекс цукровою пудрою. Вийде теж дуже смачно.

 

пісна випічка, кекс, кекси, пісний гарбузовий кекс з імбиром та карамеллю, гарбузовий кекс, солодка випічка, піст, піні страви, постимо смачно, страви для посту, пісний кекс, гарбуз, гарбузова випічка

Коментарі:

  Так  Ні, дякую