ye-logo.v1.2

Цей день в історії Хмельниччини: 9 січня

Історія 4331
У Кам
У Кам'янець-Подільському медичному коледжі намагаються пам'ятати про історію свого навчального закладу. Фото: facebook.com/kpmu.km.ua

Сьогодні Кам’янець-Подільському медичному коледжу виповнюється 143 роки.

У 1877 році, 9 січня в Кам’янці-Подільському відкрито один із найстаріших медичних навчальних закладів України — повивальну школу (28 грудня 1876 року за старим стилем). До речі, тоді на всю величезну Російську імперію існувало лише 25 повивальних шкіл. З українських міст, крім Кам’янця-Подільського, такі школи мали тільки Харків, Херсон і Чернігів.

Так, у 1876 році на території губернської лікарні було збудовано двоповерхову повивальну школу, в якій виділили кімнату під пологове відділення на десять ліжок. Інші ж кімнати відвели для проживання учениць і проведення практичних занять. Директором і водночас викладачем акушерства призначили лікаря Едуарда Дерінга. Другим керівником повивальної школи була старша акушерка, яка повинна була стежити за успішністю учениць і порядком.

Перший набір складався з 20 дівчат. З них до випуску дійшло лише семеро. Згодом кількість учениць поступово збільшувалась. В окремі роки вона сягала 35 дівчат.

Дворічна навчальна програма включала Закон Божий, російську мову, арифметику, курс родопомічного мистецтва, анатомію і фізіологію жіночої полової сфери, фармакологію, гігієну й знання про сифіліс. Практику дівчата проходили у створеному при школі пологовому відділенню — кожна учениця чергувала на посту акушерки та виконувала обов’язки повивальної бабки. Після закінчення курсу навчання випускниці видавали свідоцтво і надавали звання «Повивальна бабка ІІ ступеня».

На початку ХХ століття постало питання підняття рівня знань учениць повивальної школи та створення більш кваліфікованого медичного закладу. В 1905 році повивальну школу перетворили у фельдшерсько-акушерську, а в 1954 році перейменували на медичне училище. Проте торік навчальний заклад знов перейменували й він отримав назву Кам’янець-Подільський медичний коледж. Таке рішення 21 червня 2019-го прийняли депутати на сесії Хмельницької обласної ради. Отож, 9 січня 2020 року коледжу вже виповнюється 143 роки.

Учениці школи (фото з сайту Кам’янець-Подільського медучилища). Фото: з архіву

Учениці школи (фото з сайту Кам’янець-Подільського медучилища). Фото: з архіву

В Нью-Йорку 9 січня 1908 року помер 67-річний єврейський поет і драматург Абрам Ґольдфаден. Проте він народився саме на Хмельниччині — 24 липня 1840 у Старокостянтинові в родині годинникаря. Після того як батько дав йому традиційну єврейську освіту майбутній митець продовжив навчання в Житомирі, а далі й сам викладав у Сімферополі та Одесі. Проте згодом, у 1903 році, остаточно переїхав жити в Нью-Йорк, США.

Абрам Ґольдфаден є автором близько 60 п’єс, в яких використовував єврейський героїчний епос і намагався зобразити антисемітизм Російської імперії крізь призму сюжетів з історії середньовічної Європи. Крім того, як засновник першої в світі професійної театральної трупи, яка ставила п’єси на їдиші. Заснував він її в Румунії у 1876 році. Також завдяки його намаганням в США відбулася перша театральна постановка на івриті.

Абрам Ґольдфаден є автором близько 60 п’єс. Фото: blogs.timesofisrael.com

Абрам Ґольдфаден є автором близько 60 п’єс. Фото: blogs.timesofisrael.com

9 січня 1921 року Кам’янець-Подільський державний український університет (нині Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка — авт.) реорганізовано в Академію теоретичних знань. Це перше з низки майбутніх перетворень, яких зазнав цей навчальний заклад після приходу до влади більшовиків.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую