ye-logo.v1.2

Цей день в історії Хмельниччини: 12 березня

Історія 3970
Свято-Троїцький монастир у Сатанові свого часу був відомим духовно-просвітницьким центром
Свято-Троїцький монастир у Сатанові свого часу був відомим духовно-просвітницьким центром. Фото: з архіву редакції

Від давнини до сьогодення про людей та події.

Перша писемна згадка про місто Сатанів припадає на 12 березня на 1404 року. Тоді польський король Владислав II Ягайло дав краківському магнату Петру Шафранцю Сатанів з околицями та Зіньковом, зобов'язавши його за це виставляти на королівську службу загін озброєних людей для оборони прикордонних земель. Сатанів згадується в документах тих часів, як велике місто, центр навколишнього краю.

У літописі Сатанівського монастиря ХVІІІ століття перша історична згадка про Сатанів датується теж 1404 роком. Саме цей рік є загальновизнаною датою першої писемної згадки про Сатанів. Її наведено в працях низки істориків. Проте деякі путівники, довідники та енциклопедії стверджують, що перша літописна згадка про Сатанів припадає на 1385 рік.

У 2011-у 12 березня була презентована програма подачі заяви для вступу у вуз через інтернет.З того часу кожен абітурієнт може за допомогою мережі Інтернет подати електронну заявку, і це можливо буде не лише зі свого власного комп'ютера, а й іншого комп'ютера з відповідним зареєстрованим ім'ям. Крім того, у цей же день оголосили, що до кінця року буде стартувати програма Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, яка передбачає підключення всіх без винятку шкіл України до мережі Інтернет.

У 2015-му в Хмельницькому в цей день оголосили про військовий аукціон. “Кіборги” привезли на ротацію з собою багато трофеїв: осколки снарядів, гільзи з Донецького аеропорту і найголовніше - реактивний протитанковий гранатомет “Муха”. Їх і запланували продати на аукціоні. Усі отримані від благодійного заходу гроші направили на потреби 7 окремого батальйону Добровольчого Українського Корпусу.

Цього ж дня у 2015-му Хмельниччина втратила захисника на Сході України. 12 березня на Луганщині загинув 55-річний доброволець Ігор Балда. Колись він був отаманом Хмельницького обласного козацького коша, пізніше очолював обласну організацію УНА-УНСО. На зорі Незалежності одним із перших підняв український прапор над Шепетівською міськрадою.

12 березня 1919 року на пропозицію декана історико-філологічного факультету Леоніда Білецького почесним членом колективу Кам’янець-Подільського державного українського університету обрано Михайла Сергійовича Грушевського. Ще двох українських учених — Агатангел Юхимович Кримський і Володимир Миколайович Перетц — також стали почесними членами колективу університету.

У 1998 році в Кам’янці-Подільському освячено та закладено перші камені у фундамент відновлюваного собору Олександра Невського.

А ще 12 березня у 1923 році було утворено Старокостянтинівський район. До речі, після жовтневих подій 1917-го він входив до складу Вінницької області. І лише у вересні 1937 року з утворенням Кам'янець-Подільської області район увійшов до її складу, а у 1954 році – до складу Хмельницької області.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую