ye-logo.v1.2

Цей день в історії Хмельниччини: 19 червня

Історія 3163
Один з підрозділів Січових стрільців. Проскурів, березень 1919-го
Один з підрозділів Січових стрільців. Проскурів, березень 1919-го. Фото: istpravda.com.ua

Від давнини до сьогодення про людей та події.

19 червня 1919 року Січові стрільці й Волинська група були змушені відступити під натиском червоноармійців. Останні наблизилися до Чорного Острова. Тоді падіння Проскурова здавалося неминучим, але 7-й Запорізькій дивізії вдалося стримати ворога. А вже наступного дня ця дивізія за підтримки Січових стрільців перейшла у контрнаступ і завдала радянським військам значних втрат.

«Становище таке: ворог веде сильний наступ на фронті Чорний Острів – Ставчинці, — підсумовував тодішню ситуацію командувач Дієвої Армії УНР Василь Тютюнник. — 7-а Запорізька дивізія, стікаючи кров’ю, цей наступ затримує. Атаки ворога на фронт корпуса СС на фронті Ставчинці – Шепетівка – Красилів обриваються».

Такі факти про тогочасні події наводяться у книзі «На бій за волю. Перемога через поразки. Україна у війнах і революціях 1914-1921 років». 

Василь Вихованець у статті «Славута: лісова кліматична станція і кумисовий завод» зазначає, що офіційне відкриття унікального кумисолікувального закладу стало доволі визначною подією, про яку писали у газетах. Зокрема, лист за підписом «Dr. J. Szczucki» про цю подію 19 червня 1879 року опублікувало польське видання «Gazeta Warszawska».

19 червня 2001 року здійснюючи піший перехід з Ужгорода до Севастополя, до Кам’янця-Подільського завітав 43-річний історик, мандрівник-дослідник і фахівець екстремального одиночного виживання Сергій Гордієнко. Під час своїх експедицій Сергій Гордієнко не використовує жодні автотехнічні засоби, крім невеликого каяка (невеликий човен — авт.). У Кам’янці він поспілкувався з істориками та школярами. Головна мета Сергія Гордієнка — довести, що людина може вижити у будь-яких умовах, потрібно лише подолати власний страх.

Цього дня у зоні проведення Операції об’єднаних сил загинуло троє подолян. Зокрема, у 19 червня 2014 року загинули старший сержант Андрій Повстюк зі Славути й підполковник Ігор Ляшенко із Шепетівки. Того дня вони пішли у розвідку на лінії Ямпіль (Донецька область) - Закотне (Луганська область), де проходили бойові дії. Військові потрапили у ворожу засідку. Захисники служили у 24-й окремій механізованій бригаді оперативного командування «Північ».

А у 2016 році в зоні ООС загинув 41-річний прапорщик Ігор Хом’як з Плужного, що на Ізяславщині. Військовий потрапив під мінометний обстріл поблизу Попасного.

19 червня 2018 року на хмельницькому майдані Незалежності громадські активісти вимагали зупинити екологічну катастрофу, яка загрожує жителям Полонщини через забруднення викидами Понінківською картонно-паперовою фабрикою річки Хомора.

Головною вимогою учасників акції протесту була — негайна модернізація очисних споруд паперової фабрики. Фото: з архіву
Головною вимогою учасників акції протесту була — негайна модернізація очисних споруд паперової фабрики. Фото: з архіву редакції

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую