ye-logo.v1.2

Цей день в історії Хмельниччини: 16 липня

Історія 3317
Минулого року в обласному центрі організували акцію з нагоди набуття чинності мовного закону
Минулого року в обласному центрі організували акцію з нагоди набуття чинності мовного закону. Фото: з архіву редакції

Про події краю, які стали історією.

16 липня 1838 року Марія Потоцька успадкувала Антонінсько-Шепетівський ключ, до складу якого входив маєток Антоніни. Від Санґушків Антонінсько-Шепетівський ключ через шлюб власниці маєтку Марії Санґушківни з Альфредом Потоцьким, єдиної доньки князя, перейшов у володіння родини Потоцьких. Марія успадкувала володіння від діда – князя Євстахія Санґушка. Тоді в маєтку нараховувалось майже сім тисяч кріпаків. За такий подарунок онука мала довічно виплачувати князю пенсію.

Після смерті Альфреда Потоцького на початку 90-х років XIX століття промислова та земельна власність та акції золотих копалень у Південній Африці перейшли до його сина Юзефа Миколая, останнього нащадка волинської гілки Потоцьких. Землеволодіння графа були розділені на 4 самостійні управлінські одиниці (маєтки): Шепетівський (14 212 дес.), Антонінський (12 480 дес.), Смолдирівський (13 800 дес.), Піщівський (19 249 дес.).

Центральна резиденція величезного маєтку Юзефа Миколая Потоцького та його родини розташовувалася в Антонінах. Юзеф Миколай розбудував палац і заклав ботанічний сад. У селі Пилявині він заснував звіринець і заповідник площею 2500 гектарів, а в Шепетівці заклав курорт для хворих на ревматизм.

Цього дня у 1971 році в Кам’янці-Подільському встановили меморіальну дошку двом українським письменникам — Степанові Васильовичу Руданському та Анатолієві Патрикійовичу Свидницькому. Розмістили їх на будинку прядильно-ткацької фабрики (раніше будинок Подільської духовної семінарії, нині - Картинна галерея). Напис на ній сповіщав: «Тут, у Подільській семінарії, в 1849—1856 рр. навчалися українські письменники-демократи С. В. Руданський і А. П. Свидницький». Приводом до відкриття дошки стало те, що 18 липня 1971 року виповнювалося сто років із дня смерті Свидницького. Під час реставрації будинку дошку зняли, але повторно не встановили. Таблиця зберігалася у дворі Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець».

16 липня 1991 року у Шепетівці урочисто встановили державний прапор України. Замайорів синьо-жовтий прапор біля краєзнавчого музею. А у Камянці-Подільському, цього дня пройшли маніфестації та мітинг. Так уперше святкували в області День незалежності України. Після прийняття Верховною Радою Української PCP Декларації про державний суверенітет України – 16 липня 1990 року, одночасно ухвалили постанову «Про День проголошення незалежності України» - державним святом стало 16 липня. Оскільки 24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила Акт проголошення незалежності України, який 1 грудня 1991 року підтвердив народ на Всеукраїнському референдумі, виникла потреба змінити дату святкування Дня незалежності. 20 лютого 1992 року Верховна Рада України ухвалила постанову «Про День незалежності України».

Встановлення Державного прапора України біля краєзнавчого музею у Шепетівці, липень 1991 року. Фото: shepetivka-rada.gov.ua

Цього дня у 2014 році в Хмельницькому закінчили перший масштабний стріт-арт проєкт – нову 11-поверхівку на вулиці Інститутській прикрасив малюнок: дівчинка із великим оберемком повітряних куль. Над муралом, площа якого 300 квадратних метрів, кілька днів працювали чотири художники з Одеси – команда М97. Їхні роботи прикрашають і будинки у Кам'янці-Подільському. Одесити також брали участь у розмальовуванні паркану на виїзді із Хмельницького.

16 липня 2018 року в Кам’янці-Подільському археологи розкопали древню бруківку. Під час розкопок, науковці знайшли фрагмент древнього мощення, яке, припускають, покладене набагато раніше, ніж бруківка, знайдена у 2016 році на Польському ринку. Тоді, до речі, знайдене мощення вважали найстарішим в Україні.

16 липня в Кам’янці-Подільському археологи розкопали древню бруківку

Це мощення ще старіше, аніж знайдене в місті два роки тому. Фото: з Фейсбуку K-P Architectural-Archaeological Expedition

Минулого року цього дня в Україні запрацював закон про мову. В обласному центрі організували акцію з нагоди набуття чинності мовного закону. Того дня мешканці понад 30-ти міст України зібралися на площах, щоб разом відзначити вступ в дію Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». У Хмельницькому акція «Мова об’єднує» відбулася у парку імені Михайла Чекмана. 

Як розповіли координатори акції, мета заходу – перш за все, популяризувати українську мову. Адже мова – один з ключових факторів державної незалежності та цілісності країни.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую