ye-logo.v1.2

Цей день в історії Хмельниччини: 10 вересня

Історія 3252
У вересні 1918 року функціонування Кам
У вересні 1918 року функціонування Кам'янець-Подільської військової залоги повернулось в усталені рамки. Фото: ілюстративне uk.wikipedia.org / Moahim

Про цікаві та важливі події з минулого Хмельниччини.

Як пише історик Вадим Стецюк у статті «Гарнізон Кам’янця-Подільського в добу Гетьманату», функціонування військової залоги з часом повернулось в усталені рамки. Перед командування дислокованих у місті частин постали питання приведення до ладу казармового фонду, відновлення норм статутної дисципліни тощо. Наприклад, 10 вересня 1918 року начальник залоги полковник Вяземцев своїм наказом створив комісії з офіцерів та лікарів дислокованих у місті частин «по огляду усіх помешкань займаних військовими частинами міста Кам’янець-Подільський». В середині того ж місяця було створено аналогічну комісію для реквізиції приміщень на потреби залоги.

«Останній крок видається нелогічним, оскільки в місті збереглись у непоганому стані казарми, а чисельність військ була незначною через неукомплектованість штатів», — зазначив Вадим Стецюк.

10 вересня 1931 року на Славутчині було оголошено проведення «штурмового декадника». В той час це означало, що в селян вилучатимуть продовольство. Мобілізовувався весь партійний та комсомольський актив, розроблявся план декадника. Бригади повинні були зібрати селян на збори і протягом 14 діб добитися повного виконання плану м’ясозаготівлі. Під час цього декадника у районі на м’ясо було здано фактично всю худобу селян. Попри це, вже 12 листопада 1931 року радянська влада постановляє затвердити на наступні 15 місяців план з м’ясозаготівлі у розмірі 2 тисяч 627 тонн. У випадку, якщо селянин не мав змоги виконати покладені на нього зобов’язання, більшовицька влада конфісковувала та розпродувала все його майно.

А 10 вересня 2011 року в Хмельницькому презентували рекордний коровай. Він важив 700 кілограмів, а спекли його в Кам’янці-Подільському. В такий спосіб аграрії області символічно відзначили свій здобуток на жнивах. Презентували коровай на виставці «Агро Поділля-2011». Але подільський коровай того року офіційно не став рекордсменом України, оскільки ні представників «Книги рекордів України», ні журі з «Книги рекордів Гіннесса» на «Агро Поділлі-2011» не було.

Торік цього дня кореспонденти сайту «Є» писали про нашестя ненажерливої гусені, яка атакувала кілька районів і населених пунктів області. Зокрема, Городок і Старокостянтинів. В останньому через цього шкідника навіть довелося запровадити карантин.

Ненажерливою гусінню виявився американський білий метелик. Він пошкоджує понад 300 видів рослин, серед яких і яблуні, груші, сливи, об'їдаючи листя та утворюючи гнізда з павутини. Особливо полюбляє гусінь горіхи та клени. Експерти кажуть, що поширення шкідника на території Хмельниччини відбулося через зміну клімату.

Нашестя гусені американського білого метелика в Городку. Фото: групи «Підслухано в Городку» у фейсбуці

Нашестя гусені американського білого метелика в Городку. Фото: групи «Підслухано в Городку» у фейсбуці

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую