ye-logo.v1.2

Цей день в історії Хмельниччини: 13 вересня

Історія 3371
У вересні 2019-го Самчиківський розпис включили до національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини
У вересні 2019-го Самчиківський розпис включили до національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Фото: Ірини Тітової

Про цікаві та важливі події з минулого Хмельниччини.

13 вересня 1869 року в селі Жванці Подільської губернії (нині Кам’янець-Подільського району — авт.) відкрито церковнопарафіяльну школу. Тривалий час вона розмістилась у приватному незручному будинку. Працювала нерегулярно, кілька разів її закривали, бо не було чим платити вчителеві. На початку 1890-х років селяни звернулися до мирового посередника Кам’янецького повіту з проханням дати дозвіл на спорудження шкільного приміщення. Й у 1894 році було завершено будівництво першої школи у Жванці.

Згідно зі статтею Віталія Чорненького та Олександра Кохановського «Вовковинецька оперативна «трійка»: з історії червоного терору», саме 13 вересня 1922 року було створено Вовковинецьку оперативну «трійку». Її штаб перебував на залізничній станції «Комарівці». До її складу входили: заступник начальника контррозвідувального відділу Костандогло, командир 24-ої стрілецької дивізії Осадчий та військовий комісар дивізійної школи 24-ї дивізії Форович. Члени «трійки» отримали надзвичайно широкі повноваження: вони мали право брати заручників, допитувати полонених, розстрілювати на місці взятих у полон «бандитів», якими так називали противників комуністичної влади.

Діяльність Вовковинецької «трійки» супроводжувалась свавіллям та неймовірною жорстокістю щодо місцевого населення. Вагомим свідченням проти неї є таємна доповідна записка голови комісії С. Буздаліна від 5 вересня 1923 року.

«У документі розповідається про численні розстріли чекістами селян на сільських сходах, без суду і слідства. У списках розстріляних були літні люди, жінки й 17-річні дівчата. Після розстрілів майно «контрреволюціонерів» підлягало конфіскації, а точніше — мародерству. Чекістами та червоноармійцями забиралось все, починаючи з одежі селян, закінчуючи худобою, кіньми, свинями, різноманітним реманентом. Цікаво те, що перевірити конфісковане слідчій комісії під головуванням Буздаліна не вдалося, оскільки серед справ діяльності трійок, які були звалені у скриню, відповідних книг не знайшлося», — зазначили дослідники Віталій Чорненький та Олександр Кохановський.

13 вересня 2013 року хмельницькі мажоретки привезли з чемпіонату Європи «золоті» медалі. У 10-му чемпіонаті Європи з мажорет-спорту, який проходив того року в угорському місті Татабанья, взяли участь 1 тисяч 700 спортсменок зі 70 команд. Колектив мажореток «Альфа» був єдиним представником України та отримав нагороди у трьох номінаціях.

Торік цього дня кореспонденти сайту «Є» писали, що Самчиківський розпис включили до національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Ще здавна в окремих селах південно-східної Волині, що межували з Поділлям, а особливо у селі Самчики, майстри розмальовували свої оселі рослинними візерунками, які вважались оберегами. Але з часом традиція розпису майже зникла і відродилась лише у шістдесятих роках минулого століття майстру народного мистецтва Олександру Пажимському. Він зі своїми однодумцями і соратниками створив у Самчиках дитячу школу образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва і дав друге дихання самчиківці.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую